Anonym (7.3.2005 16:31:54)
HE HE vzneseny pane jsou chvile tak 14x do roka kdy na pracovisti uprostred 50 pocitacu lezim ve spacaku.Nekdy se stavte u nas pracujicich :)
Martin (7.3.2005 16:36:48)
Nic proti, take jsem byl IT Manager, ale vy na me moc managersky nepusobite. Kdyz uz chcete nekoho opravovat, tak se nepise vy by jste, ale vy byste.
Zajda (7.3.2005 22:56:49)
Mily vazeny pane IT managere a tak dale a tak dale,
sleduji tuto zajimavou diskusi ohledne vypinani pocitace a jeho vlivu na zdravi. Predne si definujme co je to pocitac. Pocitac je v dnesni dobe cokoliv co provadi nejake vypocty. Vzhledem k tomu ze pocitac dnes nalezneme i v digitalnich hodinkach, v ridici jednotce v automobilu, v mobilech apod. Zeptam se vas tedy, zda-li vypinate ridici jednotku za jizdy v automobilu kdyz ji nepotrebujete a zda-li vypinate mobilni telefon kdyz nevolate.
Pokud pocitacem u vas minite PC, provedme ponekud podrobnejsi rozbor. Probereme nejdrive zapnuti a vypnuti PC. Pri zapnuti PC dochazi k nejvetsimu namahani komponent. Rychle se zahrivaji a nez se cely system tepelne stabilizuje tak to chvili trva. Nejvice na vypinani a zapinani trpi harddisk. Ten se musi roztocit-opotrebeni lozisek, stabilizovat rychlost a pak vystavi hlavicky.
Pri vypnuti pc dochazi ke chladnuti soucastek a u pevneho disku se setrvacnym dootacenim ploten zaparkovavaji hlavicky. Pri castem vypinani muze dojit k selhani autoparkovaci mechaniky a tedy k premene ploten disku na disky gramofonove.
Pri mnoha opakujicich se cyklech vypnuti-zapnuti, dochazi ke krehnuti soucastek,zmene vlastnosti a tim se zvysuje nachylnost k selhani.
Vliv prace u PC na zdravi cloveka.
Monitor-jeden z rozsirenych mytu je ze elektromagneticke zareni vychazejici z monitoru zpusobuje cloveku zdravotni potize a rakovinu.
Demystifikace-Zareni z monitoru vychazi, ale jednak v takove mire, ze mily pane Sharpe pri vyletu pres ocean letadlem dostanete 1000krat ne li vickrat vic nez kdyz prosedite u pocitace cely rok a to s hlavou za monitorem. Vice take dostanete od mobilniho telefonu popr. od lekarskeho rentgenu.
Dale bych zminil jeden dulezity fakt. CRT monitory sice vyzaruji ale nejvice z boku a ze zadu. Ze predu vyzaruji svetlo a mensi podil elektromagnetickeho zareni.
LCD monitory vyzaruji naprosto titerne minimum a neni treba se tu o nich vubec zminovat.
Vyzarovani samotneho pocitace - je dobre odstineno plechovym krytem jenz je uzemnen. Vyzarovani samotneho pocitace je oproti monitoru zanedbatelne a tudiz to sem pisi jen pro uklidneni vasi hypochondrie.
Hluk - jediny argument ktery lze pokladat za opravneny a jehoz negativni vliv byl prokazan. Nicmene je to vec znacne individualni. Zatimco mne nevadi funeni serveru v praci jinemu to zacne lezt za chvili na mozek. Urcity vliv zde ma autosugesce a modni trend mit pocitac po tichu;)
Vydavani skodlivych latek z pocitace - Ano toto je pomnerne casty jev u casto vypinanych a zapinanych pocitacu. V pripade ze z pocitace zacnou tyto latky unikat je treba odpojit pocitac od site a najit nejblizsi hasici pristroj pro haseni elektrickych spotrebicu.
S pozdravem
Zajda
spravce informacnich a komunikacnich technologii
Petr (8.3.2005 00:03:55)
Na začátku KACHNA jistě netušil jakou tady spustí diskuzi :o) a ještě ke všemu stále vedoucí k jím odmítanému řešení s Linuxem.
Zajda tu udělal docela zajímavý rozbor, ale chybí mu maličkost. Hodně věcí používá režim menšího nebo hlubšího spánku. Mnohokrát to odpovídá vypnutí převážné části nebo celého zařízení. Z výše uvedeného vypadá, že je nejlepší tyto režimy nevyužívat, ale co třeba cena energie ve vztahu k ceně součástek? Nebo také necháváte běžet trvale televizi nebo třeba motor auta (trochu narážka na vypínání řídící jednotky za jízdy), protože jim zapínání nedělá dobře? Proč tu řešíte takové nesmysly? Nikdo přeci nevrdí, že se má počítač zapínat jen na práci a pak hned vypínat, i kdyby to vypnutí bylo na několik minut...
Anonym (8.3.2005 00:31:21)
Kdyz taham tak my ten padouch funi vedle palice celou noc :D
Zajda (8.3.2005 00:59:59)
Vseho s mirou. To zas prehanite. To byla jen narazka na pana Sharpa. Tihle lide maji sklon mystifikovat na zaklade nepodlozenych informaci.
O suspend rezimech zde bylo receno mnoho a z me strany par slov na toto tema jiz na dsl.cz padlo.
Lowendove TV nemaji pevny disk:) Ridici jednotky v aute maji programovatelnou pamet;)
Otazkou je, jak moc jim to zapinani nedela dobre. U pocitace je to moc. U televize uz o dost mene a uplne nejmene te vyse zminene ridici jednotce:).
Zalezi na zahrivani, na mechanickych castech, na podminkach pri zapnouti atd.
U pocitace nejde ani tak o cenu soucastek jako o cenu dat. A ty mohou byt cenou oproti pocitaci uplne nekde jinde. A nove zadana data vam odejdou jako na potvoru pred zalohou.
BTW:Televizi nemam a k preprave mi staci jizdni kolo, na delsi vzdalenosti mi staci preprava informaci-skrz internet.
A neresme to uz. Rad bych diskutoval na zajimavejsi tema.
Petr (8.3.2005 09:23:17)
Ten motor jsem myslel trochu jinak :o) Nešlo o řídící jednotku, ale o tu pohyblivou část. Startování a běh za studena mu prostě škodí a někdy na funčnosti motoru můžou záviset daleko cennější věci než nějaká data...
Nechávám toho taky. Škoda jen, že tu padla hromada dohadů a žádná fakta. Mě třeba zajímalo, proč někdo tvrdí, že LCD displeje jsou "teprve svinstvo". Vidím, že to byl jen výkřik.
KACHNA (8.3.2005 14:40:49)
Tak to máš (máte) opravdu pravdu, to jsem opravdu netušil...
Jack Sharp (8.3.2005 07:55:28)
Samozřejmně,že nevypínám nic ze zmíněných věcí,ale některé věci jsou důležité a některé zase zbytečné...
Samozřejmně je to zanedbatelné množství látek,ale pořád zbytečně...ale budiž,vzhledem k tomu kolik je takovýhto věcí okolo nás je asi opravdu vypínání počítače bezpředmětné...
Ale napsal jste to hezky...
Nechme už toho napadaní,v našem věku mi to přijde jako hloupost:)))) Hm?
Hezký den
Jack Sharp