Miroslav Šilhavý (22.6.2004 08:34:39)
Nepopírám, že FUP je u nás úplně na nic. Pokud nějaký ISP počítá FUP jako 150 MB/den, tak to už rovnou může všem snížit rychlost na 20 kbitů. FUP má sloužit k tomu, aby regulovala měsíční zátěž, nebo aspoň týdenní; právě aby uživateli umožňovala ve chvíli, kdy to potřebuje, stáhnout dat více.
Kromtoho - FUP Vás neomezuje ve prospěch ISP, ale jen ve prospěch ostatních uživatelů, tedy přesně podle pravidel agregace, o kterých víte. Něco jiného by bylo, kdyby stanovili 150 MB limit a ten Vás omezoval i ve chvílích, kdy by byla síť volná.
Stoupa (22.6.2004 13:42:39)
Já myslím že FUP mě omezuje hlavně ve prospěch ISP, protože mě omezuje i když je pásmo volné a to znamená, že pásmo nevyužívám a ISP tedy Volný nemusí kupovat další GB od Telecomu. Takto nastavené FUP nutí uživatele, aby stahoval pomalu a pořád. Myslím si, že agregace je právě pro velké špičky - tj rychle stáhnout pokud to agregace dovolí a uvolnit pásmo pro ostatní. Ovšem FUP toto spolehlivě zabíjí.
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 14:38:26)
Pozor, to jste nepochopil jak FUP funguje! FUP dává pouze ostatním přednost před Vámi - tudíž když tam ostatní v danou chvíli nejsou, máte vše pro sebe; tudíž pro ISP to neznamená úsporu ani bajtu.
Stoupa (22.6.2004 16:58:47)
Pokud ISP úmyslně brání přenosu větších souborů - FUP, tak to pro něj úsporu musí znamenat, jinak by to nedělal. A že prodával linky s neomezeným přenosem dat je jeho problém a pokud tu službu již nechce provozovat, tak má ty smlouvy vypovědět nebo nabídnout přechod na jinou alternativu. Když tak neudělal, tak ať se nediví, že je tolik negativních reakcí. Obrázek o tom, jak to u Volnýho funguje si může z diskuze udělat každý sám. Co když je napadne omezit i 3 GB varianty? Stačí nasadit FUP ještě níž a už zase se bude nakupovat méně dat u Telecomu. A to vše je přece ve všeobecných podmínkách psáno - za vše může agregace a jejich FUP je nastaven naprosto skvěle (jenom se nesmíte připojit, aby nemuseli něco platit Telecomu).
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 17:35:48)
Opravdu nevíte o čem mluvíte, pro ISP to opravdu neznamená úsporu ani bajtíku. Tomu, kdo je postižen FUP to sice nejede, ale zase to jede někomu jinému; takže z pohledu ISP nula od nuly pojde.
Stoupa (22.6.2004 18:15:01)
Znova. Pokud si založím vodovod a budu to všem připojeným uživatelům, kterým jsem prodal možnost odběru 10 kubíků měsíčně, přiškrcovat, aby mohli odebrat jen 3 kubíky, tak od vodárny nebudu muset kupovat tolik vody - tj uspořím peníze. Jasný?
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 18:26:04)
;-) opravdu to nechápete.
U ADSL Vás po těch 3 GB neodpojí!
Stoupa (22.6.2004 19:02:36)
Kdo tady mluví o odpojování. Pokud někdo vyčerpá nad 3 kubíky, což vzhledem ke škrtícím klapkám na vodovodu těžko, tak mu je doúčtuju. A ten, co má zaplaceno víc má smůlu, protože ho nenechám vyčerpat to, co by mě mohlo snížit zisk. Co je na tom k nechápání.
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 19:39:56)
Pochopíte, že FUP dává jen přednost někomu jinému? Tudíž Vy sice stojíte, ale někdo jiný stahuje; tudíž ISP sice neposkytuje data Vám, ale tomu někomu jinému?
Stoupa (22.6.2004 20:29:25)
To je snad naprosto zřejmé. Nicméně po překročení pomyslné hranice, dejme tomu 3 GB jsem ve druhé frontě a stahuje někdo jiný. Ovšem ten někdo opět ISP zaplatil. Tudíž stahuje v limitu dat, který už jsem mu zaplatil já. A ISP má peníze podruhé. Opět něco nejasného?
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 20:37:46)
;-) kdyste ale nebyl ve druhé frontě, pak ten druhý bude platit zase Vám; a vzhledem k tomu, že FUP rozdíly netvoří, naopak je zahlazuje, je to spravedlivější řešení.
Stoupa (22.6.2004 20:50:32)
To by bylo v pořádku, kdyby ISP neměli varianty s různým datovým limitem. Ono se mu to dobře prodává dalším dvěma uživatelům připojení s 3 GB limitem, když ví, že mě s 10 GB limitem po 3 GB dík FUP ustřihne a nebudu mít šanci se ke svému datovému limitu vůbec přiblížit. A pokud by ty dva uživatelé překročili 3 GB, tak jim to doúčtuje. Pořád si myslíte, že FUP nepřináší ISP žádné peníze?
Miroslav Šilhavý (22.6.2004 20:52:39)
Pokud do toho započítáváte 10 GB tarify, které už jsou IMHO přežité a ISP by je nabízet neměli, pak uznávám, že to za jistých okolností může ISP přinést pár kaček navíc.
Stoupa (22.6.2004 21:13:00)
Pokud si to ISP dobře spočítá, tak to zas tak málo kaček není. Co když někoho u Volnýho napadne, že 3 GB limit je moc vysoko a začne uplatňovat FUP tak, aby šlo stáhnout jen 1 GB. To je to samé. FUP je hlavně pro bezlimitní tarify (neměli je poskytovat) a pokud ho uplatňují na tarify s limitem dat, tak je to zlodějina.
Miroslav Šilhavý (23.6.2004 08:07:47)
;-) a v tom jste právě už na omylu; sice může zajistit, aby někomu šlo stáhnout jen 1 GB, ale zase někdo jiný stáhne víc.