Úvod > Články > Jak vytvořit vlastní komiks

Jak vytvořit vlastní komiks

Komiks patří bezpochyby k jednomu z nejpopulárnějších literárních žánrů současnosti. Jeho tvorba ale obvykle vyžaduje smysl pro humor a výtvarný talent. V následujícím článku představíme nástroje, které vám umožní vytvořit komiks i bez výtvarného nadání – generátory komiksů.

Komiks nemusí být jen žánrem sešitovým či knižním, ale může sloužit jako satira, komentář, reklama nebo originální přání. Spojuje obraz, vtip a krátké slovní spojení, a tak představuje ideální formu, pokud chcete do světa vykřiknout nějaké heslo. Nemusí se nutně jednat o komiks ve smyslu mnohaobrázkovém, ale často stačí jen jedna postavička a jedna věta. A ač jsou komiksy v trendu především v zahraničí, překvapí, že se v našem přehledu objeví také česky mluvící zástupce. 

Zklamáním je u některých produktů poměrně malá podpora českého písma. Jedná se o stále opakovaný problém, který má velké množství aplikací a zbytečně se připravují touto cestou o uživatele. Pokud vytváříte krátký komiks, není problém text doplnit ve Photoshopu či GIMPu, ale pro větší celky je to poměrně nepohodlné. Další možností je samozřejmě možnost psát anglicky či bez háčků a čárek. Obojí ale často nepředstavuje pro českého uživatele smysluplnou variantu přístupu. 

 

Chcete rychlejší internet bez přerušování?

Pokud nejste spokojeni s rychlostí vašeho internetu, prověřte si, jestli na vaší adrese není nabízena  novější technologie nebo levnější varianta:

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

     

    Jen na okraj představení několika on-line nástrojů zmíním možnost základní - a tou je si komiks nakreslit zcela sám v nějakém grafickém editoru. Podle gusta je možné zvolit jak vektorový, tak bitmapový nástroj. Oba mají své výhody a nevýhody a záleží na tom, jakou si představujete výslednou podobu díla. Zkušenost přitom ukazuje, že nutně nejde o výtvarný talent, jako jde spíše o styl a nápad, což ukazuje již téměř legendární komiks XKCD na abclinuxu.

    Pokud se rozhodnete pro tuto cestu, asi lze doporučit tablet – tvorba s ním je přece jen pohodlnější a většinou i hezčí než myší či toupadem - a ceny začínají již okolo pěti set korun. Jako bezplatné grafické editory lze doporučit například GIMP pro bitmapovou tvorbu, případně Inkscape pro práci s vektorovou grafikou. Pomoci si lze i již hotovými ilustracemi z některé z bezplatných obrázkových bank, kterých je na internetu relativně hodně.

    Comics creator - jednoduchý komiks česky

    Zástupcem české produkce je Comics creator. Jeho ovládání je velmi jednoduché a intuitivní. Na obdélníkovou plochu je možné nastavit jedno ze zvolených pozadí, naskládat postavičky a přiřadit jim bubliny. Nechybí ani nemalá sbírka různých rekvizit. Ovládání je příjemné a pokud pracujete ve Windows, nebudete mít potíže ani s češtinou. Server navíc nabízí automatický hosting. Jednotlivé prvky jsou nepatrně animované, takže postava občas mrkne nebo se něco pohne. 

    Pokud hledáte nástroj, který by mluvil česky, vytvořil komiks během minuty a nevyžadujete žádnou velkou variabilitu, nebo tvorbu komiksů jiné než obdélníkové velikosti (skrze pozadí je možné ho rozdělit na tři stejně velké čtverce), může být tento produkt pro vás určitě zajímavý.

    Stripcreator - jednodušeji to nejde

    Tento nástroj je asi nejjednodušším možným pomocníkem pro rychlou a snadnou tvorbu komiksů. Umožňuje výběr z několika málo postav a pozadí. K dispozici je jen trojdílný komiks, postavičky nelze nijak přemísťovat. V každé části komiksu mohou být maximálně dvě postavy. 

    Výběr jakéhokoli nastavení je minimální, ale pro rychlou a snadnou tvorbu se nejedná o špatný nástroj. Zvláště pokud například potřebujete, aby komiks vypadal vždy stejně a jen se obměňoval text.

    Xtranormal - místo komiksu film

    Pokud vám možnosti obyčejného komiksu přijdou omezené, můžete vyzkoušet Xtranormal. Ten namísto klasického komiksu umožňuje tvorbu 3D animovaného filmu. Na výběr máte z několika scén, které je možné různě upravovat a ve filmu může vystupovat jedna či dvě postavy. Aplikace bohužel nepodporuje češtinu, ale anglický text strojově zpracovává a převádí do řeči postav. Těm lze zadat, kam mají jít, co mají říkat a kdy. Dialog je omezen na dvacet tisíc znaků, což je již poměrně dlouhý snímek. Samozřejmostí je i práce s kamerou či výrazy aktérů snímku. Nechybí ani možnost si do filmu připojit hudbu. 

    Pokud chcete jít cestou zajímavého 3D komiksu nebo filmu, představuje tento nástroj výbornou variantu pro začátek. Asi největší nevýhodou je omezené množství herců, absence podpory češtiny (při psaní českých dialogů se ale výborně pobavíte) a poměrně dlouhé generování filmu. Výsledkem je ale bezkonkurenční výsledek.

    Pixton - komiks opravdu komfortně

    Pixton nabízí své základní služby po registraci zdarma, za některé funkce navíc je ale potřeba si připlatit. Jedná se asi o jeden z nejpropracovanějších systémů na tvorbu komiksu. Na počátku si vyberete typ komiksu - od rychlých šablon až po systematickou osobní tvorbu, pak již jen navolíte postavy a můžete se dát do práce. 

    Program umožňuje velmi jednoduché a detailní nastavení všeho potřebného - postavám lze snadno měnit postoje, výrazy, gesta,... Nastavit je možné i font - ač je k dispozici i unicode, diakritika mi nefungovala. Jedná se ale snad o jedinou slabinu této on-line aplikace. Pokud hodláte tvořit komiks a jste ochotni se přenést přes absenci diakritiky, pak je Pixton asi tou nejlepší možnou variantou - díky rozsáhlým možnostem správy komiksů, funkcím i formám komiksu.

    ToonDoo - hrajeme si

    Zřejmě nejvážnějším konkurentem Pixtonu je ToonDoo. Aplikace je určena zřejmě hlavně dětem, její ovládání je snadné, vše je barevné a veliké. Široká paleta funkcí a prvků, které je možné do komiksu vkládat, je opravdu obdivuhodná. Na druhou stranu nenabízí možnosti pokročilého nastavení gest či výrazů a celkově působí hravějším dojmem. 

    Tak jako Pixton ani ToonDoo nepodporuje českou diakritiku. Další nevýhodou je poměrně pomalé prostředí. Na druhou stranu jako hračka pro děti se jeví až ideálním dojmem, avšak své využití může nalézt i u seriózní práce na tvorbě komiksu.

    Závěr

    Výčet není samozřejmě úplný a ani vyčerpávající. Spíše se pokusil nastínit možnosti a cesty, jak si vyrobit vlastní komiks, který je možné užít pro obchodní, osobní či vzdělávací účely. Nabídka nástrojů je poměrně široká a vybrat by si tak mohl opravdu každý. Jediným vážným hendikepem tří posledních nástrojů je ale absence podpory diakritiky, skrz kterou se stávají hůře použitelní v našem kulturním okruhu.

    4. 5. 2010

    Autor:

    Témata

    multimedia

    Sdílejte

    Přečtěte si také

     

    Na Spotify nově najdete videokurzy

    Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

     

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

     

    Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

    Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

    Nejčtenější články

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...