Úvod > Články > Když televizi, tak odpojit kabelovku a použít internet

Když televizi, tak odpojit kabelovku a použít internet

Něco takového patří mezi americké fantazie současné doby. Na jedné straně není divu, ceny za kabelové programy každým rokem rostou, internet přitom nabízí stále větší nabídku televizních show. Ne vždy je to ale tak úplně jednoduché.

Bill Mitchell se o to pokusil. Zrušil kabelové připojení, za které si Time Warner účtoval 130 dolarů měsíčně, a k televizi připojil internet pomocí periférií společností Apple a Boxee. Vydržel to přesně rok, potom ho rodina, znechucená tím, že internet nenabízí pořady, o které stála, donutila znovu připojit kabelovku. Většina dostupných televizních pořadů je totiž tvořena nabídkou televizních společností, které současně vlastní portály, takže se nenamáhají (a ani v budoucnu nehodlají) nabízet pořady konkurence. A pokud někdo touží po kanálech jako je Showtime nebo HBO, má smůlu.

Navíc o přechodu od kabelovky k internetu zatím Američané více mluví, nežli jednají - a podle odhadů expertů firmy Leichtman Research Group to jiné nebude ani v příštích letech. Zdá se tedy, že se této oblasti daří lépe odolávat tlaku internetu, nežli tomu bylo v případě časopisů, knih či hudby. Jedním z důvodů bylo to, že se distributoři a producenti poučili a připravili. V řadě případů se podařilo nastavit smlouvy tak, že ty nejžádanější show a většina sportovních utkání zůstanou pro internet nedostupné.

Podle posledních průzkumů platilo 88 procent dotázaných za televizní programy, což v praxi znamená kabelovku nebo satelit. Pouze 15 procent z nich uvažuje o přechodu na internetové služby, jako je YouTube nebo Hulu. O něco více o tom uvažují mladší dotázaní, ale to celý trend nijak výrazně nemění. Počet lidí, kteří jsou zákazníky kabelových či satelitních společností, přitom stále roste a v běžném čtvrtletí jich ve Spojených státech přibývá kolem 700 000.

Kabelovky přiznávají, že se lidem začínají vysoké ceny zajídat, zejména v případě, kdy si neplatí všechny tři služby, ale jen televizní signál. Snaží se proto zákazníky udržet novinkami - od možnosti využívat signál na všech televizích domácnosti nebo o chytání signálu na iPad.

Služby, jako je Hulu, které byly ještě nedávno zdarma, získávají větší a větší popularitu. Hulu se chlubí desítkami miliónů zákazníků, tiše ale mlčí o tom, že v nabídce najdeme vedle zpráv jen televizní show. Na show kabelových stanic můžeme zapomenout, neboť tyto stanice, které žijí z předplatného, je na internet prostě nepustí.

Dvacet procent lidí sice mluví o tom, že si v příštím roce chce koupit televizi s přímým připojením k internetu, na druhou stranu ale služby jako Boxee, které propojí internet s televizí a umožňují, aby si lidé našli to, co je zajímá, mají hluboko do kapsy. Další alternativou jsou herní konzole, odkud si můžeme streamovat filmy nabízené firmami jako Netflix či Amazon. Ani to zatím žádnou díru do světa neudělalo, pravděpodobně proto, že nabídka filmů pro streamování je chaotická.

A tak se o odstřihnutí drátu stále mluví, ale k nůžkám se nikdo nehrne. 

5. 10. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...