Úvod > Články > Internet přes volné televizní kanály

Internet přes volné televizní kanály

Analogové vysílání pomalu končí - a to jak v Evropě, tak i ve Spojených státech. Jedním z důsledků je řada volných frekvencí v Americe nazývaných „bílý prostor“, které by mohly získat telekomunikační operátoři. A použít je k vysokorychlostnímu internetu.

V Evropě do toho šťourá zejména Evropská komise, jejímž poněkud nerealistickým cílem je získat do roku 2013 internet (do roku 2020 pak rychlý internet) pro všechny občany EU. Kdo to zaplatí, to není zcela jasné. Komise odhaduje náklady na 180 až 270 miliard eur.

Většina zemí bude volné frekvence nabízet v aukcích. V Čechách by tyto aukce měly proběhnout již v příštím roce, mělo by se jednat o frekvence v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz a do státní kasy by mělo přijít několik miliard korun.

Ve Spojených státech se k tomu delší dobu chystala komise FCC, jejíž předseda Julius Genachowski si libuje, že půjde o první nabídku spektra, jehož použití bude bez licence, od roku 1985. Tehdejší změny vedly k prudkým investicím a mezi pozdější výsledky lze počítat bezdrátové ovladače, bezdrátové mikrofony a v podstatě také Wi-Fi.

Genachowski dokonce mluví o možném vzniku „Super Wi-Fi“, který by byl rychlejší a měl by mnohem větší dosah, což by bylo umožněno využitím signálu s vyšší vlnovou délkou, než je dnešní 2,4 GHz signál.

Některé firmy se již k využití bílého prostoru hlásí. Google spustil testovací provoz broadbandové sítě v Loganu, která operuje právě na spektrech, která by měla být brzy k dispozici. Zatím se nejedná o pokrytí celého městečka, ale o „pouhou“ nemocnici Hocking Valley Community Hospital. Microsoft v Redmondu zkouší totéž. Pro celý prostor využívá pouze dva přenašeče, zatímco současný systém by vyžadoval tisíce routerů a dalších periférií.

Není divu, že firmy jako Dell, Microsoft a Google tlačí na FCC. Volná spektra jsou díky nízké frekvenci vhodná pro délku přenosu nebo pro průchod stěnami domů, což Microsoft ve svém dopise FCC neopomněl zdůraznit. Do fronty na využití nových spekter se postavily i firmy Sprint Nextel, Hewlett-Packard a Motorola.  

FCC nakonec bez větších problémů uvolnění všech oblastí 23. září povolila. Uživatelé bezdrátových mikrofonů sice nejsou nadšeni, protože až dosud některé části spektra využívali a registrace bude pro ně o něco složitější. FCC ale pro jejich potřebu několik kanálů vyřadila.

20. 10. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...