Úvod > Články > Hromadné úpravy souborů: Jak na to

Hromadné úpravy souborů: Jak na to

Čas od času je potřebné převést velké množství souborů do jiného formátu, nebo pozměnit jejich vlastnosti. V následujícím článku si ukážeme některé programy, které dokáží tyto převody velmi rychle a jednoduše zajistit.

Hromadný převod dokumentů patří mezi poměrně časté požadavky uživatelů bez ohledu na to, zda pracují v kanceláři nebo tuto činnost chtějí využít jen pro domácí účely. Většina z nich sahá přitom k nejjednoduššímu přístupu a tím je užití lidské síly – zmenšit dvě stě fotografií za večer není zas až takový problém, podobně jako vyexportovat padesát dokumentů z ODF do PDF. Je ale na první pohled jasné, že takovýto přístup není zrovna nejlepší a nejpraktičtější. Jednak zabírá poměrně hodně času, dává prostor chybám a v neposlední řadě možnosti jeho použití rychle klesají s tím, jak roste počet souborů, které mají být převedeny. 

Pokud tedy chcete vsadit na nějaký sofistikovanější přístup, tak se můžete nechat inspirovat například následujícím článkem, který nastíní některé možnosti hromadného převodu souborů nebo změnu jejich vlastností. 

Převádíme dokumenty

Pro hromadný převod dokumentů je k dispozici nástroj s názvem Danny's Document Converter. Jedná se již o poněkud starší nástroj, ale funguje stále poměrně dobře. Pro jeho korektní běh je třeba, abyste si v OpenOfice.org či LibreOffice povolili makra. Jedná se totiž o nástroj založený na makrech, který je určený právě pro tento kancelářský balík. 

Převádí se přitom celé složky, takže je dobré si vše dopředu nachystat. Pak již jen stačí stáhnout z uvedeného zdroje makro a v něm klepnout na tlačítko Document Convert. V následujícím průvodci je potřebné zvolit jaký typ souborů chcete převádět (textové, tabulkové, prezentace, nebo kresby) a pak již jen vybrat typ zdrojových a koncových souborů. Makro tak bohužel neumí rozpoznat druh souborů ve složce a není tak možná operace typu „převeď vše do PDF.“ 

Vzhledem ke svému věku také Dannyho nástroj neumožňuje pracovat s novými formáty, které používá MS Office, což je poměrně nepříjemné. Pro řadu operací ale stále zůstává rychlým a kvalitním pomocníkem. Je šířen pod licencí GNU-GPL, takže je možné jej zdarma používat také pro firemní potřeby. 

Převádíme a upravujeme obrázky

Ač makra pro klasické dokumenty umějí provádět řadu hromadných změn, většina lidí je příliš nevyužívá. To, co se naopak hodí téměř každému, je hromadná úprava obrázků. Nejde přitom jen o převody formátů, ale také o změny velikosti, přidání rámečků nebo třeba doostření všech vybraných fotografií. Těch je navíc většinou velké množství, a tak se vyplatí mít k dispozici jednoduchý, ale silný nástroj pro takové operace. Ty zvládá řada programů, které jsou určené pro správu a organizaci snímků. My si v následujícím ukážeme možnosti tří jednoduchých bezplatných programů. 

JPEG Resampler je program českého původu a pro nekomerční využití je zdarma. Pracuje opět s celou složkou, ale poradí si z více formáty spojenými dohromady. Mezi jeho základní funkce patří konverze mezi různými formáty obrázků, změna barev, zaostřování, editace metadat (EXIF ale i  GPS informace), vložení textu nebo loga do snímku, automatická rotace obrázku a řada dalších. Výhodou je, že si můžete nastavit přesné vlastnosti toho, jak má například změna velikosti obrázku vypadat, jaký má být použitý algoritmus atp. Jde tedy o poměrně kvalitní jednoúčelovou aplikaci, která je ideální pro domácí využití. 

IrfranView  je jeden z nejpopulárnějších nástrojů na organizaci a prohlížení fotografií, který jako jednu ze svých funkcí nabízí také hromadnou úpravu obrázků. Stačí si ručně vybrat obrázky, se kterými chcete pracovat a pak již jen nastavit, co se s nimi má provádět – od převodu formátů, přes výřez, hromadné přejmenování, změnu barevné hloubky nebo jasu. Snímky je možné také otáčet, doostřovat nebo třeba měnit jejich velikost. Vše je rychlé, jednoduché a velice pohodlné. 

Gwenview  je základním prohlížečem obrázků pro grafické prostředí KDE v Linuxu. Existují i porty pro Windows a v Gnome běží aplikace také bez větších problémů. Ač množstvím funkcí nijak neoplývá, pro základní dávkové zpracování obrázků je poměrně dostačující. Hromadně lze měnit velikost obrázků, kompresi, převádět do jiných formátů, převést z RAW či negativu nebo přidávat rámečky. Práce je rychlá, jednoduchá a spolehlivá. Mimo to je možné na obrázky hromadně nakládat filtry nebo efekty. 

Pro hromadnou změnu vlastností obrázků osobně používám především IrfranView, neboť jej mám ve Windows nastavený jako základní správce a prohlížeč obrázků. Osobně mi vyhovuje i bohatá možnost nastavení parametrů, takže výsledek vypadá přesně podle vašich představ. V Linuxu pak nemám jasného favorita mezi rychlým a nenáročným Gwenview a robustní digiKam, který používám pro běžnou práci s obrázky. Ta je ale v dávkovém zpracování trochu méně přehledná. 

Závěrem

Převádět lze samozřejmě také hudební soubory či videa. Jedním z nejlepších programů je MediaCoder, který umí převádět MP3, WAV, OGG, WMV, WMA, MPEG, AVI (DivX, XviD) a mnoho dalších formátů mezi sebou. Nechybí mu ani bohaté nastavení kompresních poměrů, rozlišení videí, počtu stop nebo použitých filtrů a vzorkovací frekvence. Ovládání je poměrně logické, ale méně pokročilí uživatelé mohou být mírně zmateni z bohatých možností nastavení konverzí. 

Jak je vidět, hromadný převod formátů není nic neobvyklého ani složitého a většinou jej lze provést několika málo klepnutími myši. Příliš přitom nezáleží na tom, zda převádíte textové dokumenty, obrázky nebo hudební soubory. 

Jaký nástroj pro hromadný převod souborů používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem. 

17. 8. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...