Úvod > Články > Hnutí za jeden den off-line

Hnutí za jeden den off-line

Digitální řetěz jsme si k noze připoutali dobrovolně. S výjimkou několika málo zaměstnání skutečně nemusíme být k dispozici 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Ale chceme být. 60 procent lidí si bere mobil nebo tablet na záchod, dvacet procent odpovídá na SMS nebo e-mail i při sexu. Že ho partner/ka u toho neroztrhne jak hada, je jiná otázka.

Posedlost neustálým připojením k netu je někdy tak vysoká, že to hraničí až s absurditou. Když kalifornská studentka Adeline Munguia přestala odpovídat na SMS od své spolubydlící, tak ta zburcovala policii a Adeline nechala prohlásit za zmizelou. Nakonec se ukázalo, že Adeline si pouze naordinovala jednodenní internetový půst. Bohužel jsme si na neustálou komunikaci tak přivykli, že i malinká pauza je důvodem k panice.

Právě kvůli tomu se v poslední době po světě začíná rozmáhat hnutí, které lidi přesvědčuje o tom, aby si alespoň jednou za rok dali 24hodinovou internetovou pauzu. Ve Spojených státech tomu říkají National Day of Unplugging a letos už slaví páté výročí.

Podle doporučení bychom měli alespoň jednou za rok, lépe však jednou týdně, vypnout laptop, mobil, tablet a kdejaké další digitální udělátko a udělat si, řekněme od pátečního večera do nedělního rána jakýsi digitální šábes. Když hnutí před pár lety začínalo, mezi účastníky bylo téměř 200 nejrůznějších sdružení. Dnes jich je mnohem víc a jedním z partnerů je dokonce i Google.

Stále více studií ukazuje, že multitasking v podstatě není to pravé, protože náš mozek se navzdory tomu, co si myslíme, skutečně na několik věcí najednou nedokáže dokonale soustředit, a tak pokud nás neustále vyrušuje pípání mobilů s textovkou, těžko se na práci pořádně soustředíme. Doma to není lepší, pokud místo povídání s manželkou budeme oba brejlit na monitor iPadu, přílišná pohoda domova to nebude.

Nemusíme se ale odpojit na tvrdo, můžeme začít pěkně pomaloučku – polehoučku. Na noční stolek vrátíme budík, a mobil či iPod necháme v pokoji a na pokoji (samozřejmě vypnutý). Jednak nemusíme hned ráno kontrolovat e-mail, jednak nás světlo mobilu nebude rušit.

Dalším krokem je vybrat si nějaký čas, kdy opravdu nemusíme mít mobil v ruce nebo na stole. Cestovat po internetu jen z nudy je gigantická ztráta času, sáhnout po mobilu ve chvíli, kdy začne být konverzace nudná, je jednak nespolečenské, jednak k ničemu.

A jak nás učí zkušenost Adeline, informujme své kamarády, že budeme nějakou dobu off-line. Aby nás nepřekvapila policie u dveří.

3. 4. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...