Úvod > Články > Když je hudba ke stažení opravdu zdarma

Když je hudba ke stažení opravdu zdarma

Stahování hudby. Legalita, ilegalita. Vypínání torrentových webů, sledování DC++, zabavování serverů, žaloby, pokuty. Ale když ono to jde i jinak: hvězdní muzikanti nabízejí své desky už doopravdy zadarmo.

Nebudeme hovořit o tom, o čem jsme se bavili už několikrát: co je legální, co není legální, jak předcházet problémům s antipirátskými organizacemi, co je etické a co ne nebo kolik miliard ztrát si jaká hudební společnost vypočetla v důsledku úniků alb na web a p2p sítě. Téma je to sice nesmrtelné, ale dnes pro vás máme krapet optimističtější zprávu. Hudba už i velkých kapel je totiž k dostání na internetu zcela zadarmo a hlavně naprosto legálně ― od nahrávacích smluv se oprostil Trent Reznor se svou kapelou Nine Inch Nails.

Jde to levně a kvalitně

Vše už začalo předchozím, čistě instrumentálním albem Ghosts  I–IV, které se na světě objevilo 2. března letošního roku. V pořadí šesté studiové album této legendy industriálního rocku obsahuje celkem šestatřicet studiových skladeb natočených během deseti měsíců loňského roku. Šlo o vůbec první desku Nine Inch Nails, která byla vydána bez nahrávací smlouvy ― Trent Reznor ji spolu s ostatními lidmi, kteří se na ní podíleli, vydal pod licencí Creative Commons (o důsledcích této licence si povíme něco v textu níže). Album Ghosts I-IV vyšlo v několika edicích ― nebylo zas až tak úplně zadarmo, ale posuďte sami, jaká to byla v březnu změna.

 

NIN - Mnichov 2007 - Luca De Santis
NIN - Mnichov 2007 - foto: Luca De Santis

Nine Inch Nails svým fanouškům za prvé zcela zdarma nabídli balík devíti skladeb (Ghost I), na základě kterých se mohli rozhodnout, zda si album koupí, či nikoliv. Skladby byly ― a stále jsou ― dostupné ve formátu mp3 (kvalitní bitrate 320 kbps, LAME) a zdarma k nim každý dostal čtyřicetistránkovou knihu ve formátu PDF o novém albu a také balíček dalších překvapení jako tapety na plochu, ikony a různou grafiku související s tímto albem NIN.

Pokud se člověk rozhodne si koupit kompletní album, nebude litovat. Za 5 dolarů (tj. asi 80 Kč) si může vybrat hned z několika formátů. Kromě výše zmíněného mp3 se stejnými parametry, je k dispozici také bezztrátový FLAC a bezztrátový formát M4A (Apple/iTunes). Samozřejmostí je, že soubory neobsahují žádnou ochranu DRM a ani jiná omezení. K tomu všemu fanoušek dostane i výše zmíněnou knihu a grafiku.

Další možností je, že si připlatíte: za 10 dolarů (tj. za asi 160 Kč) dostanete 2CD a šestnáctistránkový booklet ― k tomu si budete moci stáhnout vše z toho, co je zmíněno výše.

Ještě dražší edice (Deluxe) vyjde na 75 dolarů (zhruba 1 200 Kč). Kromě dvou CD člověk dostane na DVD vícestopové záznamy ve formátu WAV pro všech 36 písniček; důvod je prostý: díky tomu si písničky můžete jakkoliv sami mixovat a upravovat. Ovšem tím to nekončí: tato edice obsahuje i Blu-ray disk s hudebními stopami v kvalitě 24 bit/96KHz (!). A k tomu člověk dostane ještě 48stránkovou knihu plnou doprovodných fotografií.

 

NIN - Ghosts - DELUXE
Ghosts I-IV DELUXE

Poslední, limitovaná edice za 300 dolarů (4 800 Kč) obsahovala všechno, co jsme už zmínili, ale navíc k ní byly přibaleny obrazy reprodukované technologií Giclée. Ale nesmíme zapomenout na to hlavní ― limitovaná edice obsahovala Ghosts I-IV na čtyřech LP, na nepřekonatelném vinylu. Kusy limitované edice byly očíslovány a podepsány samotným Trentem Reznorem. Mimochodem, po všech 2 500 kusech se v okamžiku zaprášilo.

 

NIN - Ghosts - ULTRA DELUXE - LIMITED
Limitovaná edice, Ghosts I-IV

Reznor: Díky! A tahejte naši muziku.

Tím ale vstřícné kroky Nine Inch Nails k fanouškům neskončily. Už za dva měsíce, teď 5. května, totiž skupina překvapivě vydala další album, tentokrát už "normální" i s vokálem Trenta Reznora. Album The Slip je ale zároveň naprosto výjimečné. Čím? Je kompletně zdarma. Můžete si je stáhnout z webu NIN. "To, že nabízíme nové album Nine Inch Nails úplně zdarma exklusivně přes NIN.com, je forma našeho poděkování fanouškům za neutuchající podporu," stojí na webu NIN.

The Slip se na pultech obchodů přitom objeví až v červenci (CD+vinyl). Jeho "online verze" tak bude asi i učební pomůckou pro fanoušky této kapely pro nadcházející koncertní turné NIN. Pro stažení je nutné na webu NIN uvést e-mailovou adresu, na kterou budou odeslány informace s odkazem na stažení souborů. Podobně jako v případě s Ghosts I-IV má zde člověk na výběr hned několik formátů: deset skladeb je dostupných nejen v podobě mp3 (320 kbps/44 kHz), ale i v bezztrátovém formátu FLAC a bezztrátovém M4A (Apple/iTunes). A to není vše ― The Slip si totiž můžete stáhnout ve vysoké kvalitě (WAV, 24 bit/96 kHz) a když budete chtít, můžete si je dle svého vkusu upravit, kopírovat, sdílet, prostě si ho užívat. Jen nesmíte porušit body licence Creative Commons (nesmíte například album použít pro komerční účely).

Reznor: I já kradu muziku

Trent Reznor se svým odporem k represivním praktikám různých protipirátských organizací ― složených z velkých hudebních společností ― vůbec netají. Vadí mu ale hlavně přemrštěné ceny hudebních CD, o čemž psal i na stránkách NIN.com. Loni si stěžoval na vysoké ceny svého vlastního alba Year Zero. "Podívejte se na tu absurdní cenu v Austrálii. Ať se v Universal Music Group stydí. Year Zero se tam prodává za 34,99 australských dolarů. To se potom nedivme, že lidé kradou muziku. V tomtéž obchodě jsem viděl nahrávku Avril Lavigne, která stál 21,99 australských dolarů. Mimochodem, zeptal jsem se zástupce vydavatele, co to jako je, jeho odpověď zněla: 'To je proto, že víme, že máte opravdu silné a věrné jádro fanoušků, kteří zaplatí cokoliv za všechno, co vydáte ― jsou to ti vaši opravdoví fanoušci. To, co musíme zlevňovat, abychom lidem něco prodali, je pop a tak.' Hm, takže jako odměnu za to, že jste 'opravdoví fanoušci' vás oškubou."  Trent poté v rozhovoru pro australský Herald Sun přiznal, že on sám si muziku stahuje: "Muziku kradu taky. Nebudu tvrdit, že ne. (...) Máte tady prostě nahrávací společnosti, které dělají vše proto, aby naštvaly lidi a ještě je oškubaly."

Loni na rockovém festivale v Pekingu svým čínským fanouškům vzkázal: "V Číně není snadné získat západní muziku legální cestou, takže mám pro vás fanoušky jiný návrh ― jestliže víte, jak najít a koupit naše desky, díky za vaši podporu, ale jestliže nevíte, jak se k nim dostat, pak to, že si je stáhnete z internetu, je určitě lepší, než kdybyste platili za pirátská CD. Naše muzika se na webu najde lehce a nemělo by vás stát moc námahy najít většinu našich písní. Jestliže se vám naše songy budou líbit, klidně se sdílejte dál, dejte je i vašim přátelům. Na naší hudbě jsem se nadřel a vložil do ní celé své srdce, takže upřímně doufám, že radost z ní s námi bude sdílet čím dál víc lidí."

14. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...