Úvod > Články > Za nelegální software průměrná pokuta 240 tisíc

Za nelegální software průměrná pokuta 240 tisíc

A další novinky uplynulých dní: Microsoft do netbooků „nalepí“ své Office 2007 ― Nova Sport je v HD v sítích 802.cz a O2 ― a více...

Za nelegální software průměrná pokuta 240 tisíc

Protipirátská organizace BSA hlásí, že průměrné odškodné za používání nelicencovaného softwaru se v Česku pohybuje ve výši 240 tisíc korun. Je to o 20 procent více než v předchozích letech. 

Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA v České republice ― která u nás však jinak než prostřednictvím mediálních a právních zástupců nepůsobí ―, navýšení vysvětluje stále většími objemy nelegálního softwaru ve firmách a méně vstřícným postojem výrobců softwaru. Dále upozorňuje, že výrobci po uživatelích nelicencovaných programů mohou žádat až dvojnásobek hodnoty softwaru. „Zaplacení odškodného navíc neznamená legalizaci pirátského softwaru, ten si musí firmy zakoupit zvlášť a nelegální software odinstalovat. Uváděné částky navíc neobsahují náklady na právní zastoupení obviněných a další náklady vyplývající z trestního či občanského soudního řízení,“ vysvětluje Jan Hlaváč. 

Podle BSA se nejvíce pirátského softwaru objevuje ve firmách do 100 zaměstnanců, a to zejména v kreativních či inženýrských oborech ― reklamní agentury, kanceláře architektů, designérů a projektantů či výrobní odvětví. Co do počtu případů jich BSA nejvíce registruje v severních a středních Čechách včetně Prahy.

BSA připomíná, že manažeři firem se téměř vždy snaží s poškozenými výrobci softwaru dohodnout mimosoudně. „Málokdo chce riskovat soud a možný záznam v rejstříku trestů. Navíc soud může uložit vysoké pokuty, a dokonce i trest odnětí svobody až do výše pěti let. Navíc samo soudní řízení je velmi stresující a může trvat řadu měsíců,“ řekl Hlaváč. 

Dále upozorňuje, že situaci firmám může ztížit státní zástupce. „Ten může, ale nemusí s mimosoudním vyrovnáním souhlasit. Je na jeho zvážení, jestli dohodu povolí. Při zvláště hrubém porušení autorského práva nebo v kombinaci s další trestnou činností státní zástupce žádosti nevyhoví,“ dodal Hlaváč.

Microsoft do netbooků „nalepí“ své Office 2007

Společnost Microsoft oznámila, že do netbooků, malinkých notebooků, které v současnosti zažívají stále větší rozmach, přes své partnery nainstaluje kancelářský balík MS Office 2007. 

Nepůjde však o plnou verzi v rámci OEM kanálu, což by se podstatně promítlo do ceny netbooků, ale jen o zkušební verzi, jež funguje 60 dní. Podle prohlášení Microsoftu se kancelářská sada objeví na 70 % procentech netbooků, které půjdou na trh. Vzhledem k tomu, že 70 % netbooků se prodává s operačním systémem Windows XP (zbytek s různými linuxovými systémy), se nabízí, že všechny netbooky s Windows budou Office obsahovat. 

„Pro majitele netbooků bez CD/DVD mechaniky může být obtížné doinstalovat všechny aplikace, které potřebují. Proto jim ve spolupráci s výrobci netbooků nabízíme předinstalovanou zkušební verzi Microsoft Office 2007 pro studenty a domácnosti, kterou lze následně převést na plnohodnotnou verzi,“ říká Aleš Růžička, manažer divize Information Worker společnosti Microsoft. 

Jinými slovy Microsoft využívá úspěšnosti malých notebooků k propagaci svých kancelářských programů ― 2 měsíce nechá uživatele, aby si je osahali a pak je vyzve k jejich zakoupení. 

Zkušební verze MS Office 2007 se objeví na počítačích všech velkých partnerů Microsoftu, jako je Acer (Aspire One), Asus (netbooky Eee budou obsahovat jak Microsoft Works, tak i Microsoft Office), Hewlett-Packard (zkušební MS Office i MS Works budou na všech netboocích HP Mini), Lenovo (všechny modely IdeaPad nabídnou totéž) a Toshiba (opět stejná sada předinstalovaného softwaru se objeví v regionu EMEA, tj. i u nás). 

„Netbooky jsou nejrychleji rostoucím segmentem trhu s notebooky a zákazníci si vybírají i podle softwarového vybavení. Věříme, že zkušební verze Microsoft Office umožní našim zákazníkům dostat z našich netbooků maximální užitek,“ říká Vít Urban, Business Unit Manager Consumer Products ze společnosti Acer.

Microsoft dále popisuje, jak přejít na plnou verzi balíku. „Výhodou předinstalované zkušební verze aplikace Microsoft Office je snadný přechod na plnou verzi pro zákazníky, kteří nemají ve svém netbooku CD/DVD mechaniku. Stačí pouze zadat instalační klíč z krabice se softwarem do dialogového okna již předinstalované sady Microsoft Office 2007 pro studenty a domácnosti, a tím dojde k převedení zkušební verze na verzi plnou.“

Nova Sport v HD kvalitě v sítí 802.cz a O2

Společnost CME, jež je vlastníkem největší české komerční televizní stanice Nova, začala vysílat kanál Nova Sport (dříve známý jako Galaxie Sport) ve vysokém rozlišení (HD). Současný provoz je zkušební a sportovní utkání v té nejvyšší obrazové kvalitě si mohou vychutnat jen uživatelé IPTV (televize přes internetový protokol), přesněji zákazníci O2 využívající službu O2TV přes ADSL a klienti na optické síti společnosti Mattes AD, provozovatele služeb Triple Play známých pod značkou 802.cz. 

Služby O2TV a 802.tv nabídnou ve vysokém rozlišení všechny vysílané pořady, které v tomto formátu operátoři dostanou. Půjde především o utkání Premier League ― nejvyšší anglické fotbalové ligy ―, severoamerické NHL a některé magazíny.

"Po spuštění vysílání ve formátu 16:9, je dokončení projektu NOVA Sport HD splněním dalšího cíle, který jsme si vytyčili v rámci projektu rebrandingu a začlenění do skupiny stanic společnosti CET 21 spol. s r.o. Zároveň jsme splnili slib, který jsme dali divákům na podzim 2008," říká Marek Kindernay, ředitel stanice NOVA Sport.  

Z americké laboratoře pro vývoj jaderných zbraní se ztratily počítače

Z jedné z největších světových laboratoří se ztratily desítky počítačů. Výzkumné centrum v Los Alamos v Novém Mexiku mezi veřejností proslulo především coby centrum Projektu Manhattan, jehož úkolem bylo vyvinout první jaderné zbraně. 

Zprávy hlásí, že zmizelo celkem 67 počítačů, přitom 13 se jich ztratilo v průběhu loňského roku, minulý měsíc tři počítače kdosi odcizil z domovů vědců. Na problémy jako první upozornila nezisková organizace POGO (Project On Government Oversight). 

Podle dopisu, který organizace POGO obdržela od amerického ministerstva energie, však úřad případ nepovažuje za potenciální bezpečnostní hrozbu. Podle tiskového oddělení NNSA (Nation Nuclear Security Adminsitration) zmizelé počítače možná obsahovaly jistá jména a adresy, ale nikoli žádné tajné informace. 

Invex skončil. Změní se v konferenci

Legendární brněnský veletrh Invex je minulostí. Organizátoři zareagovali na jeho stále klesající návštěvnost a přehlídku nejnovějších techniky s 18letou tradicí přebuduje v odbornou konferenci Invex Forum. 

Bude se jednat o dva dny trvající setkání odborníků z oblasti ICT. To první se uskuteční letos na brněnském výstavišti 5. a 6. října. S Invexem souběžně pořádané přehlídky Digitex a Interkamera zůstávají zachovány, ale konat se budou od 8. do 11. října. 

„Změna formátu na INVEX FORUM je logickou reakcí nejen na situaci na trhu ICT, ale také na výraznou diverzifikaci návštěvníků – odborných na straně bývalého Invexu a široké veřejnosti na straně spotřebitelsky zaměřených Digitexu a Interkamery. Tento jednoznačný trend se stal základem pro naše rozhodnutí změnit dosavadní koncepci a ukončit společné konání všech veletrhů,“ komentuje chystané novinky Radek Malý, ředitel INVEX FORA.    

Šeptá se: Windows 7 RC už v dubnu

Společnost Microsoft v první polovině ledna uvolnila pro veřejnost testovací verzi svého chystaného operačního systému Windows 7. Testeři se ale ptají, kdy se jim do rukou, pokud vůbec, dostane aktualizované vydání. Šeptá se, že „kandidát na vydání“ ― poslední milník před vydáním konečné verze Windows 7 ― se objeví už 10. dubna. 

Blogeři z celého světa, kteří si Sedmičky vyzkoušeli, se ptají, zda Microsoft ještě uvolní pro veřejnost sestavení RC, kandidátskou verzi, od níž se již konečná verze lišit nebude (budou pouze opraveny chyby, ale žádné funkce nepřibudou). Microsoft zatím nic oficiálního nevydal, ale testeři začínají být ze sestavení Beta (build 7000) mírně znudění a chtějí aktuálnější verzi. Čím dřív Microsoft zpřístupní novější verzi, tím více chyb vám nahlásíme, píší testeři. 

Podle některých zahraničních serverů, které kontaktovaly zástupce Microsoftu, se RC verze opravdu připravuje a podle Stevena Sinfského ze společnosti Microsoft bude kandidát na vydání dostupný široké veřejnosti. 

Server Neowin navíc informuje, že podle dostupných informací je vydání RC verze plánováno na 10. dubna. Dodrží-li Microsoft tento jarní termín, je velice pravděpodobné, že konečná verze Windows 7 se na trhu objeví skutečně ještě před koncem roku, možná během „prázdninové sezóny“, která začíná americkým svátkem Díkuvzdání.

Sinofsky se nechal slyšet, že testeři Windows 7 už Microsoftu poslali více než půl milionů reakcí a návrhů ― a to jen přes tlačítko „Feedback“ z prostředí Windows, což je jeden ze způsobů, jak své názory a podněty sdělit. Sám takovou odezvu označuje za úžasnou. 

23. 2. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...