Úvod > Články > Notebooky prý také ohrožují mužskou plodnost

Notebooky prý také ohrožují mužskou plodnost

Před několika dny proběhla médii zpráva o tom, že mužská plodnost je ohrožena notebooky. Podle blíže nespecifikované studie se tím notebook zařadil po bok slipům, mobilům a špatně tvarovaným cyklistickým sedlům.

To vše jsou nepřátelé varlat, která produkují čím dál méně spermií. Za posledních 50 let klesla mužská plodnost o polovinu a muži se dnes dělí o problémy s početím půl na půl. Počet spermií je na hranici považované za kritickou.

Tolik zpráva. Co si však počít s tímto faktem? Kamenem úrazu je mlhavost oné studie. Podle ní se varlata po nějaké době zahřejí, když má člověk, v tomto případě muž, notebook na klíně. Jenže varlata, jak známo, jsou dobře chráněná proti přílišné teplotě. Z praktického důvodu, kterým je právě regulace teploty, jsou varlata umístěna mimo tělo v šourku. Ten reaguje na vnější teplotu asi jako pes, když v horku vyplazuje jazyk. Šourek sice nic nevyplazuje, ale v teple se roztáhne, zvětší svou plochu, čímž se zvýší únik tepla z jeho povrchu a varlata jsou chráněná. V chladu se chová jinak, jak muži všeobecně vědí.

Proč tedy ten poplach? Prostý fakt zahřívání varlat (jak teplem z notebooku, tak vysokofrekvenčním vyzařováním z něj) není, ani podle studie, v žádném příčinném vztahu k neplodnosti vyvolané používáním notebooku na klíně. Opakuji: na klíně! Dejte si notebook na klín – kde je on a kde varlata? Možná, že fandové bondage a jiných libůstek si dávají notebook na varlata (zkoušel jsem to, je to značně nepraktické, přínos pro psaní mínusový, erotické potěšení také), ale normální, pardon většinový, uživatel ho má někde u kolen, aby na displej viděl a dostal se rukama na klávesnici. Ohroženi tak mohou být jen majitelé šourku modelu XXXL.

Ze všeho toho povídání  kolem ohrožení mužské plodnosti mi tudíž vycházejí dva empiricky podložené poznatky: okurková sezóna je v plném proudu a ti, co se obávají, že studii je nutno brát vážně, si mohou pořídit digitální teploměr a nalepit si ho na své mužství. Pokud jeho teplota překročí na delší dobu 38 stupňů, ať notebook odloží a začnou chladit.

V souvislosti s ohroženými spermiemi a množením lidstva mi na mysl vytanula informace o tom, že kdesi v Anglii výzkumníci vytvořili umělou spermii. Nabízí  se zajímavá spekulace, přijatelná jak pro darwinisty, kreacionisty, tak inteligentní plánovače. Malá terminologická odbočka: darwinisté zastávají názor, že život (na Zemi) vznikl samovolně vývojem a právě vývoj způsobil, že svět je takový, jaký je. Kreacionisté jsou tradiční zastánci Božího přínosu pro život – jedině Bůh mohl život a člověka stvořit. Inteligentní plán je vychytralým kompromisem: ano, evoluce má významné místo při formování života, ale Bůh přihlíží a sem tam vývoj tu pošťouchne, tu urychlí, tu pozastaví. Evoluční vlk se nažral a koza – Boží odpovědnost, člověk nic, člověk muzikant – zůstala celá.

Evoluce v širším smyslu slova platí i pro činnost člověka, pro společenský status, pro ekonomiku a průmysl. A pro technický vývoj. Člověk nebude na Zemi věčně a pravděpodobně ji opustí dříve, než se změní životní podmínky. Plodnost živých organismů vždycky závisela na vnějších vlivech, vliv chtění lidí byl jen zbožným přáním, i u ateistů. Proto není vyloučeno, že ubývání spermií a pokles jejich kvality je jen dalším vývojovým stupněm/Božím zásahem, jak libo. Přispívá k tomu i technologický rozvoj, mobily a notebooky.

Třeba je na čase zkusit ještě zachovat stávající model homo sapiens sapiens, ale jít cestou kvality. Experimentování s přirozeným početím je na konci: Země je přelidněná, potravinové, surovinové a energetické  zdroje vyčerpané, pud sebezáchovy lidí oslaben - lokální konflikty jsou na denním pořádku. Umělá spermie s předem definovanou genetickou výbavou má logicky šanci. Kouzlem nechtěného se ani Příroda, ani Bůh nemuseli namáhat: lidé si to vymysleli sami...

24. 7. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...