Úvod > Články > KDE 4.3: Podívejte se, jak se žije (nejen) v Linuxu

KDE 4.3: Podívejte se, jak se žije (nejen) v Linuxu

A další novinky uplynulých dní: Pražské letiště nabízí WiFi - Bulvární Peprnet.cz zkrachoval - Twitter a Facebook pod palbou - a více...

Pražské letiště nabídne WiFi zdarma

Letiště v Praze začalo v minulém týdnu testovat provoz bezdrátového připojení k internetu. Přes WiFi se budou moci připojit cestují ve dvou hlavních terminálech. Informovala o tom ČTK s odvoláním na Letiště Praha.

Ostrý provoz bezdrátové sítě by měl být dostupný již v těchto dnech. „Děláme vše pro to, aby to bylo co nejdříve,“ uvedla pro ČTK mluvčí letiště Eva Krejčí.

K dispozici bude jak placené, tak i bezplatné připojení. Rozdíl bude samozřejmě dán rychlostí spojení – cestující si za vyšší rychlost mohou připlatit na místě přes internet. Letiště Praha se ke spuštění bezdrátové sítě rozhodlo na základě loňského průzkumu mezi cestujícími, kteří mezi službami, které jim na letišti chybí, nejčastěji jmenovali právě připojení k internetu.

Twitter a Facebook pod masivním útokem

Populární sociální síť Twitter se v minulém týdnu ocitla pod vůbec největším náporem útoku typu DoS (Denial-of-Service). Služba byla několik hodin zcela nedostupná a podle prohlášení Twitteru probíhá ještě v těchto dnech.

Při útocích tohoto typu útočník zahlcuje servery sítě řadou dotazů, vlastně „umělých“ návštěv, což vede k ochromení chodu sítě a její nedostupnosti pro normální uživatele.

Uživatelé si ve stejnou dobu, kdy byl nedostupný Twitter, stěžovali rovněž na problémy a špatnou dostupnost další sociální sítě Facebook. Jak se brzy ukázalo, útoky spolu úzce souvisely a pocházely od stejného nebo stejných útočníků. Ti se snažili vyřadit z provozu také blogovací služby LiveJournal a Google Blogger, ale také videoportál YouTube.

Podle informací některých odborníků z týmu Facebooku a Twitteru byly útoky mířeny pouze proti jednomu uživateli, který na těchto sítích má své účty – jedná se o Gruzínce s přezdívkou Cyxymu. Max Kelly, šéf oddělení bezpečnosti Facebooku, pro server Cnet.com řekl, že se jednalo o útoky s cílem gruzínského blogera umlčet. Spekuluje se proto o politickém podtextu útoků – je tomu totiž přesně rok, co vypukl válečný konflikt mezi Gruzií a Ruskem.

Grafické prostředí KDE 4 (nejen) pro Linux se dočkalo další verze

Na světě je nové vydání desktopového prostředí KDE. V třetí přírůstkové verzi čtvrté generace K Desktop Environment, vydané po půl roce vývoje, bylo opraveno více než 10 000 chyb a implementováno přes 2 000 požadavků na nové funkce. Skoro 63 000 změn, kterým KDE 4.3 prošlo, zkontrolovalo bezmála 700 přispěvatelů z celého světa.

Uživatelům přináší stabilnější a rychlejší desktop, některé výrazné, ale i kosmetické úpravy v grafickém rozhraní, moderní 3D efekty správce oken KWin (pro efekty není nutné instalovat pro mnohé uživatele problematický Compiz) a zásadní vylepšení pod kapotou, co se týče zvýšení výkonu klíčových aplikací.

KDE je jedno z nejoblíbenějších grafických kabátů s charakteristickými sadami aplikací pro linuxové a unixové systémy. Kromě populárních distribucí, jako je Kubuntu, openSUSE nebo Mandriva, je možné ho použít i na různých unixových operačních systémech z rodiny BSD nebo třeba na systému Solaris firmy Sun Microsystems. Několik programů z KDE lze spouštět rovněž ve Windows a Mac OS X.

KDE 4.3 je dostupné na LiveCD se systémem openSUSE, který je možné vyzkoušet bez instalace. Stažený obraz s KDE 4.3 se vypálí na CD a z něho se systém spustí. Uživatelé zmíněného operačního systému openSUSE mají nové KDE v příslušném repozitáři a mohou provést upgrade na vyšší verzi. U dalších linuxových systémů může dodání do repozitářů trvat delší dobu a někteří uživatelé se KDE 4.3 pro jimi používaný systém nemusí dočkat vůbec.

MS Office 2010 nabídnou uživatelům i konkurenční formáty

Podle dokumentů odeslaných Evropské komisi se zdá, že společnost Microsoft uživatelům nabídne možnost, aby si při spuštění připravovaných MS Office 2010 vybrali libovolný dostupný formát dokumentů. Microsoft tím chce předejít dalším pokutám, které ji od Evropské komise hrozí za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Tzv. ballot screen, paletu s nabídkou konkurenčních prohlížečů, chce Microsoft zabudovat i do Windows 7 (distribuovaných v Evropské unii, viz článek Evropské Windows 7 nakonec nevyjdou). Byť dlouho odolával, nyní chce touto nabídkou spory s evropským regulátorem urovnat. Tatáž paleta by se pak dle návrhu redmondské firmy měla objevit i v nové verzi kancelářského balíku MS Office 2010. Zákazníci si tak ihned budou moci zvolit za výchozí formát například ODF, ISO standard využívaný v konkurenčních programech.

Bulvární Peprnet.cz okořeněný státními miliony skončil

Webový projekt, za nímž stála Slávek Boura, Markéta Mayerová a firma Aicta group, zkrachoval. Sever Peprnet.cz byl často terčem kritiky za to, že jeho bulvární obsah byl živen 7,5 miliony korun ze státní kasy. Důvodem jeho krachu jsou chybějící finance na provoz, server přišel o investice už loni na podzim kvůli ekonomické krizi. Od té doby se potýkal s vážnými finančními potížemi. Dostupné informace hovoří o tom, že společnost měla problémy nejen s placením mezd zaměstnancům, ale i s plněním závazků vůči věřitelům. Nový investor firma IPP, která o Peprnet.cz projevila zájem v dubnu, oficiálně podíl ve firmě nepřevzala a poté oznámila, že do ní vůbec nevstoupí. Svízele nakonec vyvrcholily podáním insolvenčního návrhu.

10. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...