Úvod > Články > Mobilní telefon Sidekick – pal, nepal

Mobilní telefon Sidekick – pal, nepal

Situace kolem mobilního telefonu Sidekick, který ve Spojených státech nabízí poskytovatel A-Mobile, poněkud připomíná situaci z českého filmu. Všechno začalo tím, že si majitelé tohoto mobilu začali stěžovat, že postrádají svá data. Nešlo přitom o nic náhlého, celý systém se pomalu hroutil nejméně sedm dnů.

Mobilní telefony je totiž ukládají na serverech firmy Danger, kterou mezitím zakoupil Microsoft. Jak u T-Mobile, tak u Microsoftu začala horečná činnost. Své zákazníky operátor rozhodně nepotěšil prohlášením, že data jsou s největší pravděpodobností ztracená a slib 20 dolarů byl jen velmi nepovedenou náplastí.

Následovaly rady, aby uživatelé své telefony nevypínali, protože při každém restartu Sidekick svá aktuální data synchronizuje se serverem, který má automaticky přednost, takže zmizí i to, co na mobilním telefonu ještě je. Zatímco u Microsoftu zoufale hledali, jestli někde existují zálohy, systém začal pomalu pracovat. I tak ale poskytovatel vypínání telefonů nedoporučovat a nové Sidekicky raději stáhl z prodeje.

Zatímco u Microsoftu byl poplach, zákazníci opuštěli nespolehlivý Sidekick a přecházeli na jiné mobily, především na BlackBerry. T-Mobile se útěk pokusil zastavit nabídkou stodolarové úplaty všem, kteří utrpěli závažnou ztrátu dat, a odpuštěním měsíčního poplatku za datové služby pro všechny majitele Sidekicku.

Koncem října potom Microsoft hrdě oznámil, že nalezl zálohu většiny dat a že po ověření dat dá veškeré informace opět k dispozici.

Mobily Sidekick, které Microsoft mimochodem také vyrábí, se od roku 2002 nestaly žádným mimořádným hitem, pro určitou část americké populace se ale stal kultovním předmětem. Částečně k tomu přispěla Paris Hilton, která se s ním ráda ukazovala a posléze se někomu podařilo jej hacknout a s ukradenými údaji oslňovat internet.

Problémy se ztrátou dat ukládaných na vzdálených serverech mohou postihnout všechny podobně koncipované služby. Je tedy dobré připomenout, že přechod na webové služby je právě to, co se Microsoft snaží již několik let propagovat jako novou spásu. Spásou by to sice bylo spíše pro firemní kasu, ale Microsoft již dávno převzal a modifikoval heslo amerických výrobců automobilů – co je dobré pro Microsoft, to je dobré pro zákazníky. Otázkou pak zůstává, jesli zrovna Microsoft je tou nejdůvěryhodnější společností.

27. 10. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...