Úvod > Články > Windows XP SP2 končí již za dva měsíce

Windows XP SP2 končí již za dva měsíce

A další novinky uplynulých dní: Acer prý uvede zařízení s Chrome OS -- Hacker chtěl prodat 1,5 milionu účtů na Facebooku -- a více...

"Hacker" chtěl prodat 1,5 milionu účtů na Facebooku

Společnosti Facebook se podařilo odhalit crackera s přezdívkou Kirllos, který se na jednom hackerském fóru snažil prodat zhruba milion a půl účtů této populární společenské sítě.

Jak uvedl server Computerworld.com, Kirllose si jako první všimli pracovníci firmy VeriSign (bezpečnostní skupina iDefense) před pár týdny. Tehdy tvrdil, že získal přístup k velkému počtu účtů na Facebooku a požadoval mezi 25 a 45 dolary za tisíc z nich (500 Kč - 900 Kč). Údajně se mu již podařilo prodat skoro 700 tisíc účtů. Facebook před pár dny oznámil, že se vyšetřovatelům identitu crackera podařilo zjistit. 

Kirllosovu identitu získali díky IP adresám, ale také online účtům a dalším informacím. Jeho jméno však zveřejněno nebylo. Podle prozatímních zpráv se Kirllosovi získal přístup k účtům pomocí malwarových a phishingových útoků. Vyšetřovatelé si také myslí, že číslo cracknutých účtů však zveličoval. 

Podle všeho Kirllos žije v Rusku, nezdá se proto pravděpodobné, že by na něj americké právní orgány měly páky.

Acer prý uvede zařízení s Chrome OS

Zkraje června má výrobce počítačů Acer předvést mobilní zařízení, na kterých poběží operační systém od Googlu. Uvedl to server VentureBeat.com. O jaká "mobilní zařízení" půjde, se však ještě neví. Ve hře jsou samozřejmě netbooky.

Chrome OS je odlehčeným operačním systémem běžícím na linuxovém jádru a s prakticky jedinou dostupnou lokální aplikací -- webovým prohlížečem Chrome. Přístroje s Chrome OS budou tedy webcentrické, zaměřené na práci s webovými aplikacemi, které nahrazují aplikace lokální na pevném disku. Novinky o systému Google patrně sdělí na blížící se konferenci Google I/O v San Franciscu. 

Acer by mohl přístroje s tímto systémem předvést již 5. června na výstavě Computex v Tchaj-peji. Google již dříve uvedl, že netbooky budou stát mezi 300 a 400 dolary, což je standardní cena snížená o jinak nutnou licenci Windows.

Windows XP SP2 končí již za dva měsíce

Microsoft již brzy ukončí podporu operačních systému Windows 2000 a Widnows XP s 2. servisním balíkem. Zvláště firmy, které jsou v otázkách instalace softwaru konzervativní, mají čas do 13. července, aby své sítě připravily na přechod na aktuální třetí servisní balík, v případě Windows 2000 na novější systémy. Od 13. července Microsoft pro zmíněné produkty nebude poskytovat podporu ani ve formě vydávání bezpečnostních záplat.

Rozšířená podpora pro Windows XP SP3 platí do 8. dubna roku 2014, kdy se systém stane jednou provždy minulostí.

Lepší hraní na Linuxu i Macu: Valve pro ně vydává Steam i Source Engine

Platformy Mac OS X a Linux se dočkaly zájmu ze strany známé herní společnosti Valve Corporation. Steam klient, pomocí kterého si uživatelé mohou přímo kupovat hry, je pro operační systém Mac OS X dostupný již nyní, pro Linux by měl vyjít na konci léta. Valve také vydá Source Engine pro Linux nutný pro běh her (s podporou OpenGL namísto DirectX od Microsoftu). Steam v současnosti nabízí více než tisícovku herních titulů. 

MS Office 2010 Starter na nových počítačích za 40 Kč

Microsoft výrobcům počítačů nabízí licence na kopii MS Office 2010 Starter v přepočtu za 40 Kč (2 USD). Podmínkou je, že do OEM Windows výrobci přidají i Bing Bar, nástrojovou lištu s vyhledávačem Bing, a balík Windows Live Essentials. V případě, že budou chtít pouze MS Office Starter, licence je vyjde na 5 USD za kopii (100 Kč). Na svém blogu All About Microsoft o tom informovala Mary-Jo Foley

Microsoft se snaží získat co nejvíce nových uživatelů balíku Office, kterým prostřednictvím OEM kanálu, tj. nových počítačů s předinstalovanými Windows, bude nabízet ořezané MS Office 2010 a bude jim nabízet ke koupi plnou verzi. Kancelářský balík s minimem funkcí dostupný široké základně uživatelů má být vlastně reklama na vyšší plnohodnotné edice. MS Office Starter je vlastně ve své podstatě adware, v pravém sloupci, který nejde zavřít, se zobrazují reklamy, zejména na plné verze MS Office.

V balíku jsou jen programy pro práci s textem a tabulkami (Word, Excel), těm však chybí řada i základních funkcí a nečekejte ani podporu maker nebo doplňků.

PlayStation ruší podporu Linuxu. Nelíbí se tom obyčejným uživatelům ani vědcům

Herní konzola PlayStation 3 dosud umožňovala instalaci operačních systémů s jádrem Linuxu a jiných unix-like systémů. Nový firmware, který Sony vydala, však uživatele o tuto možnost ochuzuje. Jak uvádí zahraniční weby, ve Spojených státech se kvůli tomu na Sony svalila lavina žalob, a to včetně těch z vědeckých pracovišť. Spojené herní konzole s Linuxem totiž představovaly vcelku levný a snadný způsob, jak pro náročné výpočty zkonstruovat superpočítač. Clustery z konzolí PlayStation používá třeba americká armáda, ale řada výzkumných pracovišť po celém světě napříč různými vědeckými oblastmi, od medicíny k astrofyzice.

17. 5. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...