Úvod > Články > Google konkurenta Windows nabídne za pár měsíců

Google konkurenta Windows nabídne za pár měsíců

A další novinky uplynulých dní: Čína má druhý nejvýkonnější superpočítač na světě - Všudypřítomný Flash Player sužuje vážná bezpečnostní zranitelnost - a více...

Google konkurenta Windows nabídne za pár měsíců

Webcentrický operační systém Chrome OS od společnosti Google bude v ostré verzi dostupný již letos na podzim. Společně s ním se na trhu objeví prví přístroje, na kterých bude předinstalován. Na konferenci Computex v Tchaj-peji to oznámil viceprezident Googlu Sundar Pičaj.

Chrome OS je postaven na jádru Linuxu, ale je odlišný od všech v současnosti používaných systémů. Je webcentrický, těží z moderních webových aplikací běžících v prohlížeči Chrome. Webové aplikace tak nahradí klasický lokální software na pevném disku. Google od počátku projektu vyzvedává velkou bezpečnost systému, přednosti moderního HTML5, synchronizační technologii a rychlý start systému, který uživatelům umožní okamžitý přístup k internetu (start trvá asi dvě sekundy).

Ostrá verze Chrome OS bude vydána na podzim a objeví se na nových netboocích (malých noteboocích) a možná i na tabletech. Společnost si věří, že získá velký tržní podíl. "Očekáváme, že od první chvíle budeme mít miliony uživatelů," řekla Pičaj.

Minulý týden se dostaly do médií informace, že Google přestává používat na desktopech Windows, které nahrazuje právě Linuxem a Mac OS X. Důvodem je bezpečnost. Výkonný ředitel Eric Schmidt už v dubnu prohlásil, že po útocích čínských hackerů je Google "paranoidní", a co se používaného softwaru týče, nenechá už nic náhodě. Sám zmínil, že firma migruje i na své vlastní webové produkty a že začne Chrome OS používat "raději dříve než později".

Čína má druhý nejvýkonnější superpočítač na světě

Superpočítač Nebulae sloužící v Čínském národním superpočítačovém centru v městě Šen-čen je druhým nejvýkonnějším počítačem na světě. Vyplývá to ze statistik Top500. Nejsilnějším strojem stále zůstává superpočítač Jaguar sestavený společností Cray a využívaný americkým Ministerstvem energetiky. Čína má v žebříčku pěti set nejsilnějších superpočítačů ještě dalších dvacet tři přístrojů, z čehož se do první desítky vlezl ještě Tchien-che-1.

Nejvíce počítačů vlastní Spojené státy americké (více než polovina všech strojů), Evropa jich má 144 (Británie: 38, Francie: 29, Německo: 24).

Výkon Nebulae činí 1,271 petaflops a slouží především pro vědeckotechnické úkoly, jako je sekvenování genomů nebo simulace jaderných explozí. Českým nejznámějším superpočítačem je Amálka, jíž využívá Ústav fyziky atmosféry Akademie věd (informace o soukromých superpočítačích nejsou k dispozici). Výkon Amálky 6,38 teraflops je v porovnání s Jaguarem "titěrný", ten je 276x rychlejší, čínský stroj je výkonnější 200krát.

Linka 1188 je na prodej

Telefónica O2 možná prodá svou linku 1188. Její cena by se podle odhadů mohla vyšplhat až k půl miliardě korun. Uvedl to deník E15.

O prodej asistenční linky se má podle informací E15 starat investiční banka UniCredit CAIB. Mezi zájemci figurují určité fondy, poskytovatelé služeb, ale i katalogové vyhledávače. Seznam však mezi nimi není. List E15 uvedl, že Telefónica O2 už dostala i konkrétní nabídky.

Asistenční linka 1188 loni vygenerovala zisk 91 milionů korun při obratu 247 milionů korun.

Apple na konci května přeskočil Microsoft

Ze společnosti Apple se ke konci května podle tržní kapitalizace stala největší technologická společnost na světě. Microsoft se ocitl na druhém místě. Hodnota Applu se vyšplhala na 226 miliard dolarů (skoro 5 bilionů korun), Microsoft dosáhl hodnoty mírně nižší, asi 220 miliard dolarů.

Pro Apple to je bezesporu velký okamžik, ještě v 90. letech se firma potácela na hraně zániku. V roce 1997 právě Microsoft do Applu investoval 150 milionů dolarů, kdy součástí dohody byla distribuce MS Office pro počítače Macintosh. Současně se měl v operačním systému objevit jako výchozí prohlížeč Internet Explorer. V té době rostl podíl Windows a klesal podíl Macintoshů i operačního systému od Applu. Z 20% podílu, který Apple držel v 90. letech na trhu s osobními počítači, se zanedlouho stala pouhá procenta s minimem v roce 2004 (3 %). Od konce 90. let, kdy se do managementu firmy po dlouhých letech vrátil její zakladatel Steve Jobs, ale probíhala renezance firmy, vývoj nových produktů a do dnešního dne velký růst v mnoha segmentech trhu, kterým Apple dnes vévodí.

Všudypřítomný Flash Player sužuje vážná bezpečnostní zranitelnost

Společnost Adobe varuje před další vážnou dírou ve Flash Playeru. Ta otevírá dvířka útočníkům do operačních systémů. Adobe to uvedl v pátek. Díra je obsažena ve Flash Playeru verze 10.0.45.2 a dřívějších. Podle prohlášení společnosti se navíc objevuje v jiných jejích produktech, Readeru a balících Acrobat.

Jakmile útočníci díru zneužijí, dojde k pádu softwaru od Adobe, ale zároveň mohou získat přístup k celému systému. Podle dostupných zpráv ještě žádné masovější útoky neprobíhají, firmě byly nahlášeny jen dva. Nicméně v takových případech bývá otázkou času, až se kód objeví na webu.

Oracle propustí více zaměstnanců Sun

Nový majitel společnosti Sun Microsystems se chystá propustit ještě více původních zaměstnanců. Oracle to uvedl v hlášení pro regulační úřad. Propouštění by se mělo dotknout zejména lidí z Evropy a Asie. Kolik z nich přijde o místo, však Oracle neupřesnil. Tiskové oddělení pouze médiím vzkázalo, že nadbytečné zaměstnance informuje postupně již od 28. května.

Propouštění nastartovala ještě firma Sun Microsystem v rámci úsporných opatření. Oznámila propuštění asi 3 tisícovek zaměstnanců a rok předtím to bylo pět až šest tisíc dalších. Když se spekulovalo o tom, že po akvizici bude propouštění pokračovat v ještě větší míře, šéf Oraclu Larry Ellison se proti takovým nařčením ohradil se slovy, že novináři píší nesmysly. Uvedl, že firma naopak přijímá dva tisíce nových lidí. Realita je teď ale jiná.

7. 6. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...