Úvod > Články > Mozilla přinutí uživatele opustit Firefox 3.5

Mozilla přinutí uživatele opustit Firefox 3.5

A další novinky uplynulých dní: Google opravuje vážnou díru v Androidu -- Je libo 3D notebook s procesorem na frekvenci 4,8 GHz? -- a více...

V Česku elektroniku na internetu kupuje 60 procent lidí

Spotřební elektronika se ve stále větším množství prodává prostřednictvím internetu. Spotřebiče si přes e-shopy kupuje již 60 procent českých spotřebitelů. Uvádí to studie Elektro 2011 společnosti Incoma.

Nejčastěji kupovaným zbožím jsou nepřekvapivě počítače a jejich příslušenství. Dobře se vede i bílé technice.

Na tomto trhu se pak dle zjištění společnosti Incoma vede společnostem provozujícím e-shopy Alza.cz, Kasa.cz a Mall.cz. Svou pozici posílil i Datart, který je spíše známý svými kamennými obchody.

České e-shopy v roce 2010 podle dat Asociace pro elektronickou komerci loni zaznamenaly příjmy ve výši 33 miliard korun (oproti roku 2009 nárůst o šest miliard).

Bezdrátové telefony z USA ruší naše UMTS sítě

Česká obchodní inspekce varovala, že dovážené levné bezdrátové telefony určené pro hovory v pevní síti mohou rušit tuzemské sítě 3G na bázi UMTS.

Problém je v tom, že telefony pracují na frekvencích 1920-1930 MHz, které jsou u nás rezervovány právě pro mobilní síť třetí generace. Jde o přístroje s označením DECT 6.0.

Česká obchodní inspekce prodejce již varovala.

Je libo 3D notebook s procesorem na frekvenci 4,8 GHz?

Společnost Maingear uvedla na trh nový herní notebook -- použitý procesor Intel má přitom možnost přetaktování na 4,8 GHz. Herní konfiguraci odpovídá ale i cena přístroje.

V srdci notebooku sídli čtyřjádrový CPU Core i7-2920XM Extreme Edition. Obyčejně pracuje na frekvenci 2,5 GHz, ale za určitých okolností je možné jej přetaktovat na hodnoty mnohem vyšší.

Nová herní mašina s označením EX-L 17 je opravdu výkonným kouskem mezi notebooky: kromě zmíněného procesoru se chlubí výkonnou grafickou kartou Nvidia GeForce GTX485M, 3D obrazovkou (brýle) s uhlopříčkou 17,3 palce a rozlišením Full HD (1920x1080), pamětí DDR3 6-16 GB a diskovým polem RAID 1/0. Notebook není žádným snadno přenositelným drobečkem -- hmotnost činí 4 kilogramy.

Standardně (či lépe) vybavený notebook této řady stojí 2 659 dolarů (v přepočtu 46 tisíc korun), nejvíce vybavený stroj s SSD o kapacitě 960 GB namísto pevného disku pak vyjde na 8 282 dolary (v přepočtu 143 tisíc korun).

Google opravuje vážnou díru v Androidu

Společnost Google oznámila, že uživatelé mobilů s operačním systémem Android mají čekat opravu, která řeší vážný bezpečnostní problém. Ten v určitých případech potenciálním útočníkům dovoluje získat spousty údajů včetně hesel -- v případě, že uživatelé přistupují ke službám Google Calendar a Contact přes WiFi sítě. Více ve zprávě 99,7 % telefonů s Androidem trpí zranitelností, kterou mohou unikat uživatelská data.

Vyšel firemní Red Hat Enterprise Linux 6.1

Společnost Red Hat vydala novou verzi svého operačního systému RHEL. Verze 6.1 přináší optimalizaci virtualizace postavené na KVM, podporu nového hardwaru a další různá zlepšení výkonů při aplikacích ve firemních podmínkách. Totéž se týká i přidání novějších verzí různých nástrojů pro vývojáře (například IDE Eclipse).

Red Hat hovoří zejména o lepší virtualizaci a podpoře cloudových řešení a také vyšším výkonu na hardwaru společností IBM a HP.

Tato komerční linuxová distribuce má i své bezplatné klony (kvůli dodržení licencí) -- CentOS a Scientific Linux. Zatímco CentOS si držel mezi uživateli silnou pozici, v poslední době nad ním visí řada otázek, protože jeho vývoj se podle mnohých dost zpomaluje. Scientific Linux ("Vědecký Linux"), který připravují na základně kódů RHEL vědci ze slavných fyzikálních institucí CERN a Fermilab (jež jsou známé svými částicovými urychlovači LHC, resp. Tevatron), na druhou stranu začíná na úkor CentOS posilovat.

Více informací o systémech najdete na stránkách http://www.redhat.com/rhel, http://www.centos.org a http://www.scientificlinux.org.

Zuckerberg chce, aby děti mladší 13 let mohly mít účet na Facebooku legálně

Zakladatel společenské sítě Facebook Mark Zuckerberg při svém vystoupení v Kalifornii řekl, že věkové omezení 13 let na možnost založení účtu je nesmyslné. Svůj účet na Facebooku (jako i na řadě jiných služeb) by měly mít i děti mladší.

Zuckerberg to zdůvodnil tím, že tyto služby jsou důležité pro vzdělávání.

Druhá strana však argumentuje soukromím a bezpečností uživatelů -- zejména když sociální služby představují v tomto směru riziko i pro dospělé uživatele, kteří se v prostředí kybernetických sociálních nástrah vedoucích ke ztrátě soukromí, krádeži identity aj. sami nevyznají.

Podle dostupných čísel i přes omezení věku je na Facebooku kolem 7 milionů dětí mladších 13 let, z nichž většina je dokonce mladší než 11 let.

Mozilla přinutí uživatele opustit Firefox 3.5

Společnost Mozilla vyvíjející webový prohlížeč Firefox nechce, aby uživatelé používali starou verzi 3.5. Ještě stále kolem deseti milionů lidí nepřešlo na novou verzi - a Mozilla to chce změnit.

Uživatelé mají dvě možnosti. Buď přejdou na verzi 3.6 (pokud u trojkové řady setrvávají kvůli oblíbeným doplňkům), nebo na 4.0 přes systém automatické aktualizace. Důvodem k tomu je zaručení větší bezpečnosti. Než uživatelé přejdou na novější verzi, budou se jim zobrazovat hlášky o tom, že jejich prohlížeč je zastaralý (na stránce Googlu a přes vyskakovací okna v prohlížeči).

Otázkou je, zda by takto vůbec měl výrobce softwaru uživatele k přechodu na vyšší verzi programu nutit. Přece jen i zkušenější uživatel -- nebo firma -- svůj důvod pro setrvání u starších verzí mít může a často má.  

 

Spořitelna nasadil novou verzi Servis 24, lidé měli ale velké problémy

Česká spořitelna uvedla do provozu novou verzi svého internetového bankovnictví. Servis 24 byl však často nedostupný nebo nefungoval tak, jak měl. Spořitelna se nakonec klientům omlouvá tak, že jim nebude účtovat službu za celý měsíc květen. 

„Plně si uvědomujeme komplikace způsobené klientům. Férový přístup ke klientům je pro nás klíčový, proto jsme se rozhodli pro okamžitou kompenzaci v podobě vrácení poplatku za vedení služby SERVIS 24,“ uvedl David Lorenc, ředitel úseku přímé bankovnictví České spořitelny.

Rada pro rozhlasové a TV vysílání chce regulovat lehtivé videoweby

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) má od minulého roku pravomoc regulovat internetové videoservery. V rámci toho si nyní chce posvítit na weby s erotickou či porno tematikou. Uvedl to server Digizone.cz s odvoláním na slova předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové. 

Servery s video snímky člěnenými do rubrik a dle žánrů mají ze zákona povinnost se registrovat u RRTV. Další povinnosti je zamezit přístupu na web osobám mladším 18 let. Rada bude zkoumat třeba takovou otázku, jestli dotaz na věk návštěvníka je dostatečnou ochranou.

 

23. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...