Úvod > Články > Ebay zastavil aukci léku proti ptačí chřipce

Ebay zastavil aukci léku proti ptačí chřipce

Rostoucí panika z potenciální pandemie virové choroby, kterou máme ve zvyku označovat jako ptačí chřipka, dosahuje nejen nebývalých rozměrů, ale také nečekaných podob. V průběhu úterka, 18. října, pozastavil jeden z největších internetových aukčních portálů eBay aukci jednotlivých balení léku Tamiflu. Problémem je nejen to, že v Británii je k dostání pouze „na recept“.

Lék Tamiflu je považován za jeden z poměrně účinných preparátů a nedostatečné zásobení tímto prostředkem, na nějž je při boji s ptačí chřipkou široce spoléháno, bylo v uplynulých dnech komentováno i v tuzemských médiích. Mluvčí portálu eBay k ráznému postupu podala vysvětlení, jež bylo naprosto jednoznačné: interní předpisy a kodex nedovolují na eBay dražit a tedy v podstatě zpřístupňovat léčiva, jež jsou jinak k dostání pouze na předpis a po zralém uvážení lékaře. Mimochodem, kolem úterního poledne, kdy byla aukce přerušena a nabídka odstraněna z internetu, se cena za balení Tamiflu vyšplhala na zhruba čtyřnásobek běžné ceny, kterou zákazník zaplatí při koupi s receptem.

Při bližším zkoumání dění okolo ptačí chřipky je však možné vytušit, že zásah společnosti eBay nebyl motivován pouze výše zmíněnými, chvályhodnými interními pravidly. Z některých náznaků je patrné, že pochopitelný zájem na tom měla i švýcarská společnost Roche, jež Tamiflu vyrábí. Ona sama varovala prostřednictvím prohlášení všechny zájamce o lék, že předmětem dražby na internetu mohou být padělky či neadekvátní náhražky. Není divu, že ani takovéto riziko nechce eBay podstoupit, obzvláště když se jedná o léčiva. Tím spíše, že je po nich momentálně zoufalá poptávka, zvyšující riziko podvodu.

Obecný nedostatek léku Tamiflu je mimo jiné způsoben i tím, že obrovskou poptávku vyvolaly státní instituce. Jejich cílem je připravit zásoby pro obyvatelstvo pro případ skutečného vypuknutí pandemie, a výjimkou není ani Česká republika. Tyto kroky samy o sobě ještě šířící se obavy posílily a zájem o preparát zvýšily.

22. 10. 2005

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.