Úvod > Články > Windows "Blue" = Windows 8.1. Nová verze systému se objeví každý rok

Windows "Blue" = Windows 8.1. Nová verze systému se objeví každý rok

Společnost Microsoft se dost možná vrací ke starému číslování nových verzí Windows. Windows „Blue“, které vyvolaly rozruch v minulých týdnech, nakonec budou Windows 8.1 – nový systém bude obsahovat různé novinky a předělávky (nepůjde tedy o servisní balík), ale na druhou stranu změny v jádře nebudou natolik velké, aby je Microsoft vydal jako zcela nové Windows, tedy pod číslem „9“.

Jestliže někdo považoval zprávy o Windows Blue za aprílový žert, informace z posledních dní musí přesvědčit i největšího skeptika o jejich pravdivosti (ostatně nic vtipného na Blue nebylo), navíc existenci projektu Blue (o němž hovoří jako o „sadě plánů“) potvrdil na svém blogu i Microsoft. Zprávy o možné revoluci ve vydávání nových verzí Windows přinesla na svém blogu známá publicistka Mary Jo Foley, jež léta píše o Microsoftu a má tam i své spolehlivé zdroje. Zatím to vypadá opravdu tak, že Microsoft se vrátí k původnímu číslování Windows, číslování, se kterým skončil v roce 1996 při vydání Windows NT 6.0.

Ještě letos v létě by se uživatelé měli dočkat Windows 8.1, příští rok pak má vyjít v. 8.2 a další rok možná i Windows 8.3. Až pak možná vyjdou zcela nové Windows 9 (podle tříletého cyklu). Microsoft tak chce novinky do systémů zavádět „ve vlnách“.

Rozdíly mezi jednotlivými desetinnými verzemi nebudou příliš dramatické, ale přesto se uživatelé dočkají změn v grafickém vzezření a nových funkcí. „Vlny“ nebudou tedy jen servisními balíčky, jak se někteří domnívali, když se objevily první informace o Windows Blue. Servisní balíky totiž nikdy nepřidávají do systému nové funkce a neprovádějí viditelné změny; výjimkou v tomto směru byl jen druhý servisní balík pro Windows XP, který ze starých „XPéček“ prakticky udělal nový systém (velkých změn doznalo zabezpečení systému, SP2 přinesl uživatelům například firewall, celé centrum zabezpečení, DEP, podporu WPA pro WiFi sítě aj.)

Microsoft však už dlouhou dobu nekomentuje žádné spekulace o budoucích plánech, proto nás nepřekvapí, že není ani jasné, zda nové desetinné verze budou zdarma – podobně jako servisní balíky –, nebo zda si je uživatelé budou muset zaplatit (Windows 8.1 a další se mají objevit ve Windows Store už v srpnu).

8. 4. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...