Úvod > Články > Na trhu je další "virtuál": Mobil.cz nabízí volání za 2,50 Kč, ale s neoblíbenou tarifikací

Na trhu je další "virtuál": Mobil.cz nabízí volání za 2,50 Kč, ale s neoblíbenou tarifikací

Vydavatelství MAFRA a.s. oznámilo, že počínaje dneškem, tj. od 13. května, začne nabízet mobilní hlasové a datové služby na předplacené kartě. Minuta volání do všech sítí stojí 2,50 Kč, ovšem tarifikace je 60+1, tedy spojení se počítá jako minuta hovoru. Součástí kreditu je i datový balíček s objemem 200 MB. Po vyčerpání FUP se rychlost sníží na 16 kbit/s (2 kB/s).

Mobil.cz však není ryzím virtuálním mobilním operátorem (nemá přidělena čísla MNC ani IMSI), nýbrž je dealerem společnosti T-Mobile, působí jako tzv. branded reseller. Tím je vlastně také Ringier se svým BleskMobilem, který hostuje zase v síti Telefónicy. Už z toho někteří vytuší, že nabídka nebude příliš odlišná: rozdíl je de facto jen u datových služeb (mobilního připojení).

Minuta volání stojí stejně jako u BleskMobilu, tj. 2,50 Kč do všech sítí, jedna SMS vyjde na 1,50 Kč a cena je stejná i u MMS, která uživatele přijde na 5 Kč. Vcelku podstatný rozdíl je ve zmíněném internetovém připojení, které je součástí kreditu: uživatel má ve 2G/3G sítích k dispozici 200 MB dat na měsíc, po překročení se rychlost sníží na nepatrných 16 kbit/s (2 kB/s). Další stažená data nejsou zpoplatněna a Mobil.cz upozorní klienta SMS zprávou, že stav dat je nízký (tedy těch dat, jež lze ještě čerpat). U BleskMobilu jsou aktivní “denní data” s FUP 50 MB (do konce dne) za 20 Kč, resp. měsíční připojení s 100 MB dat za 100 Kč navíc. V tom je Mobil.cz výhodnější.

Předplacené karty se značkou Mobil.cz jsou dostupné ve stáncích s tiskem, popř. je lze objednat přes web Mobil.cz. Dobíjet lze přes terminály Sazky, bankomaty nebo v rámci internetového bankovnictví a přes portál mobil.cz. Platnost kreditu je šest měsíců. Papírové dobíjecí kupóny jsou k dispozici za 250 Kč a 400 Kč.

Stejně jako Ringier ani MAFRA nezapočítává do datových přenosů provoz na svých webech (iDnes.cz, Lidovky.cz, Metro.cz, JizdniRady.cz aj.).

Zatím jediným virtuálním operátorem, který nabízí – resp. bude nabízet – mobilní volání s tarifikací 1+1 (po sekundách) z předplacené karty, je společnost ha-vel v rámci služby haloo. Start je plánován na červen letošního roku. (Více k tématu zde.)

13. 5. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...