Úvod > Články > Ha-loo mobil je sice papírově nejlevnější, ale má to své háčky

Ha-loo mobil je sice papírově nejlevnější, ale má to své háčky

Společnost ha-vel s.r.o. představila minulý týden svou nabídku GSM služeb. Jak slíbila, tak učinila: volání se účtuje po sekundách (1+1) a volání do mobilních sítí začíná na 1 Kč/60 sekund. Jenomže služba – alespoň v této době – je zatížena několika „ale“. První překážkou je měsíční poplatek a druhým úskalím je povinná registrace SIM/čísla na konkrétního účastníka s uvedením data narození.

Jak jsme vás v průběhu roku několikrát informovali, firma ha-vel se měla stát nejvýhodnějším (nebo chcete-li nejlevnějším) virtuálním mobilním operátorem, který nabídne hlasové a datové služby přes předplacené karty. To firma z určitého pohledu dodržela: volání se účtuje opravdu po sekundách a volání stojí 1 Kč/min. do vlastní sítě a 2 Kč do sítích ostatních. Ha-vel navíc do GSM vod zavedl známou výhodu z VoIP sítí, a to platbu za příchozí hovor. Zde konkrétně bude účastníkovi na kredit připsáno 0,05 Kč za minutu příchozího hovoru.

Nelze však nevidět několik zásadních překážek. Některé z nich už byly veřejností řešeny, jiné však nikoli. Do první kategorie patří například jistina na roaming (1 000 Kč) a měsíční poplatek za vedení SIM karty, který dnes činí 45 Kč. Do druhé kategorie patří ale samotná registrace služby: jedinečná identifikace klienta podle jména, adresy a data narození. U registrace pevné účastnické linky na bázi VoIP je tento postup pochopitelný, u kreditních SIM karet však nikoli.

S tím souvisí také problém, že nelze najednou objednat více SIM karet (buď pro vlastní potřeby, nebo pro ostatní členy rodiny), ale zájemce musí pro každou SIM kartu zadat údaje opakovaně pro všechny zúčastněné. Jinými slovy, odpadá tím výhoda předplacených karet: jistá anonymita (či alespoň jakési soukromí) – nadto, když si přičtete povinnost platit měsíční poplatek za SIM, rozdíl mezi takovouto předplacenkou a paušálem konkurence se do velké míry smazává. Pro mnoho účastníků je prostě jednodušší si koupit určitý počet SIM karet v trafice, rozdat je blízkým nebo je i zahodit.

Zatímco poplatek za SIM je vyžadován zprostředkujícím operátorem (a má klesat v závislosti na počtu účastníků v síti Ha-vel), registrace je v režii firmy, a je tak škoda, že Ha-vel postavil další překážkou těm uživatelům, kteří preferují volné ruce. Vždyť i jak odhalila naše anketa, drtivá většina lidí (93 %) by preferovala předplacenou kartu bez závazku se sekundovou tarifikací před „neomezenými“ paušály. Navíc jak ukazují jednoduché matematické modely, vzhledem k poplatku 45 Kč měsíčně je volání s ha-loo mobil výhodnější než například u Mobil.cz (2,50 Kč/min., tarifikace 60+1) až při provolání 35 hovorů měsíčně, s celkovým provolaným časem přes jednu hodinu (samozřejmě záleží na vstupních předpokladech a konkrétní rozdíl závisí na zvycích účastníka).

Tip: Kompletní nabídku ha-loo mobil a dalších virtuálních mobilních operátorů najdete v našem speciálu Virtuální operátoři: Přehled nabídek.

24. 6. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...