Úvod > Články > Windows XP končí. Přesto je používá 4x více lidí než Windows 8

Windows XP končí. Přesto je používá 4x více lidí než Windows 8

Společnost Microsoft již za pár týdnů přestane podporovat Windows XP. Tento -- dnes již legendární systém -- je tady s námi už třináct let. A stále jej u nás používá zhruba čtvrtina uživatelů. Zejména u firemní klientely může (a pravděpodobně bude) znamenat ukončení vydávání aktualizací velký problém.

První verze Windows XP vyšla již v roce 2001. Tento systém, spojující jádro NT známé tehdy z povedeného systému Windows 2000 a multimediální vlastnosti Windows ME, se stal rychle velmi oblíbenou platformou, a když vyšel druhý servisní balík (SP2) v roce 2004, z "XPéček" se v tu chvíli stal de facto nový systém s řadou nových vlastností. Ve spojení s pomalým vývojem v Microsoftu (nástupce, Window Vista, vyšel až v roce 2007) se Windows XP proměnily v historicky nejúspěšnějším operačním systémem v historii Microsoftu. Z trůnu, alespoň co se týče současného podílu na trhu, je sesadily až "nedávné" Windows 7.

Jak některá česká média nezapomínají připomínat, současné Windows 8 (8.1) jsou stále minoritním systémem, který se u uživatelů setkává s velmi chladným přijetím. Třináct let staré Windows XP jsou pořád mnohem rozšířenější; a co víc, a ještě používanější -- nebo stejně používaný, záleží na aktuálních číslech -- je vlastně i mobilní operační systém Android od společnosti Google, jenž je určený pro chytré telefony a tablety. Oběma systémům patří kolem osmi procent trhu, bráno průměrně z různých databází.

Velký rozdíl lze však vypozorovat v číslech českého Toplistu: podle jeho měření připadá linuxovým systémům (kam patří i Android) podíl kolem 12,5 %, kdežto Windows 8 jen 6,2 %. Na osobních počítačích stále s přehledem kralují Windows 7 (které mimochodem brzy zmizí z pultů obchodů), jež mají u nás podíl zhruba 45-47 procent. Ve světě, dle měření StatCounter, má tento systém asi 40% zastoupení a Windows XP stejně jako Android dosahují kolem 13 %. Na celosvětovém trhu dále patří 9,5 % applovskému systému iOS (iPhone+iPad), dalších 6 % si ukrajuje Mac OS od téže firmy a na Windows 8 zbývá 5,6 %. Na spodních patrech se pohybuje Windows Vista (2,7 %).  

10. 3. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...