Úvod > Články > Amazon Fire TV představuje datovou katastrofu

Amazon Fire TV představuje datovou katastrofu

Nový koncept Amazon Fire TV je designově povedený a díky jeho velikosti můžeme celou krabičku přihodit do džungle, kterou máme pod televizí a zapomenout na něj.

Pokud to ale uděláme, bude nás to mrzet. Současná verze je totiž z datového pohledu krvežíznivý upír. A nejhorší je fakt, že je k datovému cecku přicucnutá ve chvíli, kdy nedělá vůbec nic.

První problémy se začaly objevovat ve chvíli, kdy lidé dostávali dopisy od svých providerů. 150 či 250 GB je v dnešní Americe norma, přes kterou často nejede vlak.

Překročíš – pak buď zaplatíš, nebo se ti internet začne pohybovat rychlostí splašeného hlemýždě. Majitelé Fire TV ale začali zaznamenávat 400 až 600 GB za měsíc, aniž by nějak výrazně přitvrdili při stahování. 800 GB nebylo nic tak mimořádného.

Ukázalo se, že softwarová chyba způsobuje, že ve chvíli, kdy  Fire TV využívá screensaver (obzvláště pak dobráka se jménem Mosaic), tak začne cucat data. Screensaver totiž využívá sérii velkých fotografií s velkou rozlišovací schopností, ale místo aby je měl v cache, tak je donekonečna stahuje z internetu.

Amazon tiše přiznal chybu a prý na odstranění pracuje. Jak to pomůže postiženým, kteří museli platit za extra použitá data, není jasné, tak daleko dobročinnost giganta jménem Amazon nesahá. E-mail o tom, že na problému se pracuje, postižené chudáky zrovna neuklidní.

Avšak není jasné, proč Fire TV posílá kvanta dat i v podobě uploadu. Měřená čísla dosáhla 1,4 GB download a 43 MB upload. Ne každý má připojení kolem 20 Mbps, v kentucké divočině jsem rád za 1,5 Mbps, to bych si s Fire TV moc radosti neudělal.

Další otázkou je samozřejmě to, jak mizerná je výstupní kontrola. U nového produktu by mělo skutečně nastat pořádné testování, zmíněný problém ale naznačuje, že Amazon je prostě další firmou, používající své zákazníky jako pokusné králíky.

Není přece možné vyvinout a začít prodávat periférii určenou pro streamování televizních programů, aniž bychom detailně věděli, kolik dat využívá.

Navíc Fire TV nemá čudlík na vypnutí, takže pokud ho nevyrveme ze zásuvky natvrdo, tak pokaždé, když si u filmu uděláme záchodovou pauzu nebo nedejbože Fire TV probudíme ze zimního spánku omylem, nastartujeme screensaver.       

10. 7. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...