Úvod > Články > HSDPA do laptopů

HSDPA do laptopů

Laptopy dnes sériově či volitelně nabízejí lecjaké vybavení a různorodou podporu komunikace. Co se týče bezdrátových rozhraní, Bluetooth či ještě populárnější Wi-Fi jsou zcela běžnou záležitostí, za kterou se již dávno nepřiplácí. Mobilní broadband si ale žádá rozhraní nová, takže již za několik měsíců budou na trhu laptopy pro HSDPA.

Pro milovníky Dellu je to dobrá zpráva, protože se jedná právě o notebooky této společnosti. Zabudovaná podpora se týká konkrétně HSDPA v mobilních širokopásmových sítích společnosti Vodafone. Zatím je potvrzena tato možnost jen pro některé evropské země (Německo, Francie a Velká Británie), a to do poloviny letošního roku.

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) jako vylepšení mobilních sítí 3G umožňuje rychlejší komunikaci v dopředném směru (od sítě k uživateli, pro stahování) než stávající sítě UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), více související články. HSDPA se do sítí propracovává jen zvolna, nejdříve se podpory dočkají ve velkoměstech, ale větší „pokrytí“ lze očekávat až v příštím roce.

Zákazníci Dellu ale budou moci zatím využívat UMTS a GPRS, než budou mít k dispozici připojení po HSDPA přes zabudované rozhraní. Modul pro UMTS/HSDPA bude interní, anténa bude integrovaná do víka notebooku a bude koexistovat vedle modulu pro Wi-Fi.

Karta Mobile Connect Card Broadband od Vodafone je založena na zbrusu nové kartě GlobeTrotter HSPDA od belgické společnosti Option. Ta slibuje rychlost 1,8 Mb/s v dopředném směru a 384 kbit/s ve zpětném směru. V případě nedostupnosti HSDPA karta volí nejrychlejší dostupné připojení po 3G, EDGE nebo GPRS.

Součást procesu konvergence

Podpora Wi-Fi současně s 3G je logickou investicí do budoucna, protože provozovatelé pracují na konvergenci sítí a mobilní provozovatelé začínají u konvergence Wi-Fi a mobilních technologií, což si vyžaduje minimálně duální koncová zařízení. V dosahu hot spotů pak uživatel může komfortně využít kapacitně i cenově výhodnější připojení po Wi-Fi, mimo jejich dosah pak zůstává možnost pomalejšího připojení přes mobilní síť, ale s lepším pokrytím.

Roaming mezi bezdrátovými lokálními sítěmi a mobilními sítěmi ale není triviální a není uspokojivě vyřešena ani minimalizace rychlosti při předávání mezi sítěmi zejména pro interaktivní aplikace jako hlas (VoIP), ani jednotné potřebné vysoké zabezpečení, ani model společného proúčtování služeb. Na této problematice pracují zejména mobilní provozovatelé, kteří rovněž provozují hot spoty, takže alespoň účtovací základnu mají jedinou a mohou zákazníkům nabídnout jednu smlouvu a jeden účet.

Zabudování (zatím volitelné) podpory pro UMTS/HSDPA může urychlit vyzkoušení rychlého připojení u mobilních uživatelů a ověření jejich zájmu.

Související články

·      Komplet HSPA = (HSDPA+HSUPA), DSL.cz, 8.12.2005 

·      HSDPA v reálu, DSL.cz, 6.12.2005

·      HSDPA do sítí 3G, DSL.cz, 29.11.2005

15. 2. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...