Úvod > Články > Odposlech hovorů VoIP

Odposlech hovorů VoIP

Řada organizací zabývajících se ochranou soukromí a občanských práv začíná bojovat za ochranu systému VoIP a dalších komunikací založených na internetu před odposlechem bezpečnostních služeb.

Tyto skupiny, které zahrnují mimo jiné Electronic Privacy Information Center, American Civil Liberties Union a Electronic Frontier Foundation, bojují proti plánu FCC rozšířit zákon CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act) z roku 1994, a jak je ve Spojených státech zvykem, obrátily se na soud.

FCC rozhodla v roce 2005

O rozšíření zákona CALEA na všechny komunikace prostřednictvím internetu, tj. jak VoIP, tak i IM. Po tomto rozhodnutí, ke kterému došlo počátkem srpna, mají výrobci a provideři 18 měsíců na to, aby požadavky tohoto rozhodnutí splnili. FCC ve svém rozhodnutí tvrdila, že systémy VoIP a IM jsou tak rozšířené, že v řadě oblastí nahradily telefonování po drátě, takže do oblasti CALEA spadají.

Podle tvrzení Brada Templetona, šéfa EFF, se jedná nejen o zásah do soukromí, ale také o byrokratické bariéry zabraňující inovacím, neboť FBI získá právo veta nad novými výrobky a službami. Navíc rozhodnutí určuje povinnost integrovat systémy se „zadními vrátky“, kterými mohou bezpečnostní a policejní složky nakukovat do komunikací. Podle Templetona navíc mohou tyto přístupy zneužít i hackeři.     

FCC rozhodla pod tlakem FBI, ministerstva spravedlnosti a agentury Drug Enforcement Agency, stará verze zákona zahrnovala pouze komunikace po veřejných linkách. I když mají výrobci a provideři VoIP 18 měsíců času, podle Templetona již řada výrobců přidala možnost odposlechu, navíc náklady na odposlech jsou přenášeny na zákazníky.

V dresu odpůrců

„vylepšeného“ zákona bojuje i demokratický senátor Patrick Leahy, který byl jedním z autorů původního zákona CALEA.  Ten tvrdí, že internetové komunikace byly úmyslně ze znění zákona vypuštěny. Přiznává sice, že Kongres si zanechal právo zákon pozměnit, nicméně současné změny jsou proti originálním záměrům amerického Kongresu.

FCC slibuje brzy vydat prohlášení, které by upřesnilo případné možnosti prodloužení lhůty, případné výjimky a návrhy, kdo by měl platit náklady na vynucené zásahy do hardwaru a softwaru.

FBI a další bezpečnostní složky tvrdí,

že v současné době je odposlech natolik složitý, že jsou strukturální změny prostě nezbytné. Jedná se tedy ne o to, jestli je odposlech možný, ale o to, jestli je jednoduchý. Současné zákony totiž odposlech internetových komunikací povolují, neboť je možné uživatele internetu odposlouchávat bez ohledu na to, jaký systém komunikace používají.

Odposlech mobilních telefonů nebo kontrola e-mailových konverzací je již teď běžná a snadná záležitost, navíc je možné kontrolovat pohyb lidí díky informací poskytovaných samotným mobilním telefonem. FBI tvrdí, že pokud je něco občas legálně odposlouchatelné, musí to být odposlouchatelné kdykoliv. Podle této logiky by ale mělo být také legální každý normální telefon rovnou vybavovat štěnicí a doufat, že FBI štěnici aktivuje jen v soudem povoleném případě.

Otázka nákladů

také není zanedbatelná, providery to bude stát milióny a FCC již dnes mluví o tom, že náklady budou placeny ve formě speciální měsíční daně. Navíc je zde otázka herních konzolí, dnes je již běžné, že jsou používány k hraní online a k chatování při hře. Pokud má každý komunikační program využívající internet splňovat požadavky CALEA k odposlechu, znamená to, že i Xbox bude odposlouchatelný? Zákon CALEA vznikl specificky pro regulaci telefonních sítí, které jsou v podstatě uzavřený systém. Internet je ale pravý opak, jedná se o globální otevřený systém, který využívá nesčetné formy přenosu dat. Pokud se všechno bude muset nejdříve podřídit požadavkům CALEA, v každém případě dojde k výraznému zpomalení inovací.

16. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...