Úvod > Články > 5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

Neustále provázíme 5 holek v tuktuku a tentokrát nás zajímalo následující: jakou techniku s sebou tato skupinka neohrožených žen veze a k čemu všemu jim slouží? Čtěte a nechte se inspirovat, abyste věděli, co s sebou vzít, pokud se taky rozhodnete dokumentovat svou cestu do neznáma.

5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

Jejich expedice je jako testovací mise pro telefony značky Apple. Holky s sebou vezou iPhone 4, 4s, 5s, SE a 6s. Velký vliv má na telefony počasí, přičemž v zimě je vybíjení nejrychlejší. Jelikož čelí velkým teplotním výkyvům, musí nabíjet neustále. Nejvíc iPhone vyhovuje Elišce, největší problémy má Šárka. 

Klára: Největší výhodu vidí Eliška v komunikaci. Celá její rodina používá iPhony, takže jsou pořád ve spojení přes iMessage a FaceTime. Šárka má s sebou telefony iPhone 4 a 4s a ty se vybíjejí nejrychleji za jakéhokoliv počasí, proto nabíjí, kde se dá: u místních, v kiosku s kávou, v každé restauraci. U zbytku telefonů rozhoduje intenzita používání. Lucka nabíjí telefon rovnou při jízdě tuktukem a to přes měnič připojený k baterce tříkolky. 

Nejčastěji totiž hledá cestu k cíli. Jakmile se dostaneme do místa s možností napájení naší techniky, máme k dispozici většinou jenom jednu zásuvku. Proto s sebou vezeme prodlužku pro zapojení až osmi věcí. A i to je většinou málo, takže první se nabíjí technika s prioritou číslo jedna: baterky do foťáku, kamery a GoPro. Zásuvky tu mají samozřejmě jiné, ale redukce nám stačí pouze jedna. 

iPhony

O fotografickou dokumentaci se stará Šárka. Vozí s sebou pouze techniku značky Canon. Tuktuky nejsou nafukovací, proto musela důkladně rozmýšlet, co s sebou přibalí. Má pouze jeden fotoaparát Canon 5D Mark III, což znamená, že kdyby ji o něj někdo připravil, bude zbytek fotek nejspíš na foťák v telefonu. Objektivy má dva, každý pro něco jiného.

Šárka: Nejčastěji používám Canon 24-70 mm f 2,8, dá se s ním zachytit prakticky cokoliv. Pro větší detail, a to hlavně u portrétů, používám svůj druhý objektiv, Canon 70 - 300mm f 4-5,6. Každý den vyfotím okolo 500 - 1000 snímků, a proto s sebou mám tři paměťové karty. Nejspokojenější jsem s kartou Extreme pro 32GB 160 MB/s. Každý den musím fotografie zálohovat. Pro večerní a noční focení používám blesk Canon Speedlite 430 EX II.

Máme s sebou jenom jeden stativ, který se střídáme s Eliškou, a to Manfrotto 190X. Používám ho jenom pokud se fotíme všechny nebo pro zachycení noční oblohy. Foťák chráním před nepříznivými podmínkami gumovým obalem, V poušti Tatacoa v Kolumbii jsem přišla na to, že před prachem chrání jen částečně. Není ani vodotěsný, nicméně při dešti zvládá svou funkci plnit skvěle. 

sada pro foceni

Eliška celý život používá Canon a nic než Canon, proto celý film z cest zachycuje na Canon EOS 7D Mark II, který má vypůjčený rovnou od Canonu. Objektivy veze tři. Dvě vypůjčené, jeden svůj, ohniska 17-85, 18-135 a 50 mm. Zvuk zachycuje mikrofonem audio-technika BP4029, který s sebou však nese i několik nástrah pro natáčení s DSLR.

Eliška: Nejdřív jsme pro mikrofon musely vyřešit fantomové napájení, které foťáky nemají a taky uchycení na foťák. Váha celého zařízení se téměř zdvojnásobila. Mám s sebou celkem devět paměťových karet, dvě autokamery pro případ nepředpokládané akce na cestě před námi, které natáčí permanentně do smyček a další dvě kamery pro záběry směrem dovnitř kabiny a zvenku tuktuků. Tři karty mám jen pro foťák. Celkově tedy vezu 840 GB plus další záložní karty a karty do drona, který taky často využíváme. 

Materiál jenom stahuji a zálohuji, případně mažu nepovedené záběry, kterých je samozřejmě minimum ;) Fáze vyhazování nepotřebných záběrů přijde až po příjezdu. Vzala jsem si s sebou rovnou tři baterie, které nabíjím i při jízdě pomocí měniče. V případě poruchy nebo krádeže mám ještě záložní foťák Canon 60D, další mikrofon, pár kabelů, karet a dokonce i dva imbusy na nejnutnější opravy.

Eliška

Holky vezou celkem čtyři notebooky. Dva Macbooky Pro 2012, jeden DELL Studio XPS a jeden Asus Sonic Master. Všechny mají schované v pevných kufřících vypodložených pěnovou výplní. Snaží se při cestě co nejvíc zabránit otřesům i proniknutí vlhkosti. A daří se jim to. Počítače musí vytáhnout každý den kvůli stahování a zálohování dat.

Klára: Počítače musíme používat i tam, kde není elektřina. Občas totiž přespáváme mimo kemp i více dnů po sobě. V tom případě využíváme Šárčina talentu na hledání zásuvek a nabíjíme vše, co můžeme, třeba při obědě. Počítače je potřeba při plném využití nabíjet skoro každý den. 

prší

Ale ani ostatní vybavení holek není ze středověku. Kromě notebooků, dokumentačních zařízení a telefonů s sebou mají i další výkřiky světa technologií. Troufli byste si hádat jaké? Nemusíte. Zjistili jsme to za vás.

Klára: Lucka používá čelovku LEDlenser MH10, která svítí víc než oba tuktuky dohromady. Další šikovnou vychytávkou je mini reproduktor Yenkee YSP 3001, který slyšíme i přes drnčící zvuk motorů tříkolek. Martina a já máme své vlastní foťáky, a to Olympus Pen 7 a 8.

technika

Holky samozřejmě využívají i chytré aplikace. Které to jsou? To se dozvíte v dalším článku.

Mrkněte taky na to, jak jsme se s holkama potkali ještě předtím, než se vydaly na cesty a jaké byly první milníky jejich výpravy!

Máte rychlejší internet než holky v Jižní Americe? Jestli ne, je načase s tím něco dělat. Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme to nejlepší řešení.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    19. 10. 2017

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    připojení k internetu

    Sdílejte

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    Nejčtenější články

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...