Úvod > Články > Hattrick – internetový fotbalový manažer jak má být

Hattrick – internetový fotbalový manažer jak má být

Tahové hry na internetu jsou mezi jeho uživateli stále populárnější. Existuje jich mnoho, ale jen některé se uchytí a hrají je statisíce lidí na celém světě. Hattrick je fotbalový manažer, jenž pobaví nejen sportovní fanoušky fotbalu, ale i nezúčastněné, kteří si zahrají na manažera a trenéra. Podíváme se na něj podrobněji, stejně jako na podobné projekty.

Hattrick je fotbalová hra, ve které vedete ke slávě svůj virtuální fotbalový tým, protihráči jsou lidé ze všech koutů světa. Zastáváte funkci majitele i manažera týmu. Kupujete a prodáváte hráče, investujete peníze do zázemí, například do většího stadionu nebo juniorského týmu. Vybíráte na soupisku hráče v nejlepší formě, volíte taktiku příštího utkání, rozhodujete, jaký trénink hráči potřebují apod. Dále lze sledovat svůj tým, kontrolovat zprávy o dění v klubu i poslední novinky o obchodech na trhu s hráči. Na stránkách této tahové hry také nastavujete taktiku pro nadcházející zápasy a určujete vlastnosti, které budou vaši svěřenci v dalším týdnu trénovat.

Registrace na prvním místě

Nejdříve si musíte podat přihlášku na stránce Hattricku. Hattrick má omezené množství týmů, proto se může stát, že v daný okamžik není žádný tým volný. V takovém případě budete zařazeni na pořadník, což se ovšem moc často nestává. Pokud je nějaký tým volný, bude vám přidělen poté, co vaši žádost schválí tzv. Gamemasteři. Počítejte s tím, že to zabere několik dní. Tento čas umožňuje moderátorům hry vyřadit přihlášky od hráčů, kteří byli dříve ze hry vyloučeni, nebo žádají o druhý tým. Opakované přihlášky a přihlášky, které nejsou myšleny vážně, jsou také vyřazeny. Hráči mohou ztratit svůj tým, což vytváří prostor pro nové hráče. Je mnoho důvodů pro odebrání týmu. Mezi hlavní příčiny patří nestarání se o tým po delší dobu, přibližně měsíc, a to i přes upozornění, dále pak podvádění či prohřešky proti pravidlům hry.

Vlastní tým

Jakmile dostanete tým, hráči původního týmu odejdou a vy dostanete zcela novou soupisku hráčů. K tomu dostanete nové konto (bez dluhů předchozího majitele) se startovní sumou, taktéž stadion bude zrekonstruovaný na základní velikost. V mnoha ohledech bude tým úplně nový, ale začnete v již existující lize na pozici, kde skončil předchozí manažer. Pravděpodobně budete potřebovat nějaký čas na napravení škod způsobených předchozím majitelem. Přidělovány jsou pouze týmy z nejnižších dvou soutěží. Pokud je opuštěný tým ve vyšší soutěži, bude sestupovat tak dlouho, dokud nepropadne do soutěže, kde mu může být přidělen nový majitel.

Můj Hattrick je stránka obsahující důležité novinky týkající se vašeho týmu i událostí ve světě Hattricku. Tato položka má dvě hlavní funkce: zobrazují se zde oficiální zprávy od vývojářského týmu Hattricku hráčům, jako jsou informace o nových službách a funkcích, opravách chyb nebo technických problémech. Naučte se sledovat tyto stránky, zobrazí se vám hned po přihlášení do týmu. Krom toho je v pravé části stránky místo pro zprávy, které se týkají pouze vašeho týmu. Zde uvidíte zprávu, pokud se někdo na trhu bude snažit přeplatit vaši nabídku za hráče, kterého chcete koupit, pokud někdo přihodil na hráče, kterého prodáváte, pokud vás někdo vyzval k přátelskému utkání nebo pokud byla schválena vaše žádost o vstup do některé z mnoha federací.

Praktické zkušenosti

Většinou se vám dostane týmu, který je v jedné z posledních dvou soutěží, a záleží na štěstí, kdy jste se do systému přihlásili, protože můžete dostat nějaký tým až ke konci sezóny (která trvá zhruba čtvrt roku) a na sestupovém místě. Pak vám zbývá na rozkoukání pěkně málo času a nejspíše sestoupíte.

Musíte totiž nejprve splnit úkoly na licenci manažera – je jich celkem 26 a ne všechny jde splnit za jeden den. Např. povinnost odehrát přátelský zápas – zápasy se totiž hrají jen dvakrát v týdnu. Ligové (pokud probíhá nějaká liga, neboť mezi ukončením jedné a začátkem druhé bývá mezera deseti dní) v sobotu, ve středu nebo čtvrtek pak buď pohárové, nebo je volno právě na přáteláky. Takže – když se dostanete ke svému mužstvu dejme tomu v pátek (tento den je mimochodem určen na trénink), můžete maximálně zkusit podle schopností hráčů sestavit narychlo jakýs takýs tým a na přátelák čekat zhruba pět dní.

Můžete rozšiřovat stadion, přeřazovat z juniorského celku, najmout si odborníky, měnit sestavu ze standardního 4-4-2 třeba na 3-4-3 nebo 3-3-4, určovat, nač se bude zaměřovat trénink, můžete prodávat stávající či kupovat nové hráče. Virtuální peníze na provoz dostanete v první fázi za splnění podmínek licence, posléze od sponzorů, z návštěvnosti apod.

Pro co nejlepší výkon mužstva je nutné sledovat u každého zápasu (s možností on-line zpravodajství nebo zasílání zpráv o zápase na mobil) po jeho odehrání, jak si hráči vedli, či nevedli, a podle toho dále měnit sestavu.

Samozřejmě existuje další spousta možností a detailů, ale na to zde není prostor.

Hratelnost, komunita a nápověda

Hra je zábavná zejména na začátku hraní. Později se ale přenese do stereotypu čekání na zápasy, které jsou jen ve středu a v sobotu. Výhodou je poměrně široká komunita zastřešující hru a problémy, které v ní nadcházejí. Můžete tak diskutovat ve fóru nebo se s hráči radit pomocí diskrétních přímých zpráv. Co musíme vychválit, je nápověda. Jen málokterá hra má takovýto podrobný popis v české lokalizaci. Ale jak tomu bývá i u jiných her, chcete-li ve hře postupovat rychleji nebo využívat lepší služby (stránky týmu apod.), musíte si připlatit. Platby probíhají pomocí platebních karet a dalšími zabezpečenými kanály. S podobným marketingovým postupem se setkáte u drtivé většiny tahových her. Například v Travianu (viz níže) je nákup zlaťáků téměř nezbytností.

Navíc je možné přistupovat na stránky, které mají certifikát pro rozšíření plug-inů a funkcí pro Hattrick, jež pak některé drobnosti zjednodušují či umožňují přehlednější statistiky.

Jiné oblíbené hry

Jak již bylo řečeno, na internetu je řada podobných tahových strategií. Mezi ty nejznámější patří tyto dvě hry, které si získaly stovky tisíc spokojených uživatelů po celém světě.

Travian – On-line hra, pro kterou stačí mít obyčejný prohlížeč. Hrajete s tisíci hráči jako náčelník malé vesnice a vedete obyvatele ke slávě a vítězství. V Travianu existují tři různé národy: Římané, Galové a Germáni. Každý národ má své výhody i nevýhody a také vojenské jednotky se mezi národy podstatně liší. Proto je důležité si na začátku hry důkladně rozmyslet, který národ si vybrat. Měl by odpovídat vašemu hernímu stylu.

Monsters Game – Hra monster je o něco novější než Travian, ale není zdaleka tolik propracovaná. Vystupujete zde buď v roli upíra nebo vlka. Máte poměrně omezené možnosti přicházení k penězům, za které se nakupují věci do itineráře, taktéž boj má svá jasně daná tahová pravidla. Hra zaujme, rozhodně ale nezabaví na několik měsíců.

Závěrem

Tahové strategie mají tu výhodu, že je nemusíte hrát v jednom kuse. Obvykle postačí, když uděláte několik „tahů“ během týdne a pak jen sledujete, kde dané tahy vedly. Jde o neškodnou zábavu, která vás tolik neodvádí od práce či domácích povinností.

3. 7. 2007

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...