Úvod > Články > Procházka po webu ve 3D

Procházka po webu ve 3D

Na přítomnost fotografií veškerých významných míst na světě jsme si již zvykli. Co ale kdyby byly 3D? Ano, a dokonce česky...

Pamatuji, že když v ČR startoval Internet, lidé byli nadšeni z toho, že se mohou podívat např. na Bílý dům či Sixtínskou kapli - z pohodlí svého domova (resp. tehdy spíše internetové kavárny). Tisíce volně přístupných fotografií s pečlivým komentářem znamenal průlom. Nezbořil se turismus jako součást ekonomiky (jak se někteří domnívali) a dnes podobné jsme na podobné atrakce zcela zvyklí a nemohou nás nijak překvapit.

Technologie se neustále vylepšují a za těch pár let se vývoj projevil i v této oblasti. V kombinaci s pokročilými modelovacími technikami před námi ožívají například pyramidy či Maják na Faru v dobách své největší slávy. A opět nejde jen o statické fotografie, ale rozpohybovaná videa s hudební kulisou. Suma sumárum - můžeme si prohlédnout prakticky jakékoliv místo na Zemi, které za to stojí, a to buď tak, jak vypadá dnes, nebo jeho historickou podobu.

Poslední událostí z této oblasti je např. projekt RomeReborn. Jde o ambiciózní projekt, do kterého se pustil tým z University of California a klade si za cíl umožnit dnešnímu člověku projít se po centru antického Říma. Autoři modelu nejprve vystavěli fyzický model celého města ve velké místnosti, a pak jej snímáním převedli do počítačů. Práce na něm trvaly 10 let. Zda se to povedlo či nikoliv posuďte z přítomných snímků či videí - samotnou procházku po Římě si zatím neužijeme - univerzita totiž nedisponuje dostatečným výpočetním potenciálem, který by zvládl veřejné zpřístupnění celého díla.

Že to jde ale i u nás dokazuje relativně nový projekt. Nedávno se na českém Internetu potichu objevila zajímavá služba - nechte si nasnímat ve 3D svůj byt, pokoj či dům - např. pro potřeby realitní kanceláře. Pro instituce služba nabízí tvorbu 3D výletu po místní atrakci - a to se vším všudy. Kde službu najít? Přece na 360stupnu.cz.

Na webu jsou k nalezení veškeré důležité informace, které by případný zájemce o službu mohl potřebovat. My se na ni podívejme spíše z uživatelského hlediska. Naštěstí jsou k službě připojeny odkazy na referenční projekty. A to jak pro potřeby snímání moderních interiérů (ukázka domu), tak i exteriérů pro potřeby turistiky (krásně ztvárněné historické centrum Slavonic).

Především právě refernční odkaz na Slavonické centrum doporučuji navštívit těm, kteří si chtějí naplno vychutnat to, co jim služba může přinést. Uživatel má možnost jednak sám z obrazem (360° horizontálně a 180° vertikálně) manipulovat, pomocí aktivních značek se přemisťovat mezi několika body, zoomovat, a přitom neustále na mapě vidí kde se nachází, kterým směrem se dívá, apod.

Zkouškou ohněm myslím bylo nasnímání dolu Michal v Ostravě - Michálkovicích (který dnes funguje jako muzeum hornictví). Relativně temné a ponuré interiéry se autorovi podařilo nasnímat na jedničku. Z této "3D fotografie" lze vstřebat atmosféru místa daleko lépe než z běžné fotografie - v případě dolu Michal mohu potvrdit osobně.  Projekt je také součástí referenčních instalací a tak si můžeme vychutnat např. prostory čarovné kompresorovny, ve které se mimochodem (myslím zcela po právu) natáčely některé záběry pro film Vynález zkázy.

Vzhledem k tomu, že projekt může být přístupný jednak jako animace ve FLASH, jednak pomocí technologie JAVA či QuickTime, je i množství přenesených dat (relativně ke kvalitě snímku) malé. Prohlížet snímky jsem zkoušel v několika prohlížečích - MSIE (v6), Firefox, Opera či Konqueror a to v obou dostupných formátech, tedy FLASH a JAVA. Výsledek byl pro mne relativně překvapivý - bezproblémový chod ve všech prohlížečích všech formátů (v případě Firefox a Opera testování probíhalo jak pod MS Windows tak pod Linuxy). Množství stahovaných dat skutečně není velké - což je ale kompenzováno relativně vyšším zatížením procesoru v případě více spuštěných animací zároveň.

Zdá se tedy, že nic nebrání uchycení podobných 3D fotografií na webu. Že to neovlivní "reálný" turistický ruch je myslím docela jasné, a význam např. pro podporu výuky na zakládních/středních školách je nasnadě.

14. 8. 2007

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...