Úvod > Články > Slacker - novinka na poli digitálních přehrávačů

Slacker - novinka na poli digitálních přehrávačů

Na první pohled se může zdát, že na poli digitálních přehrávačů se už nemůže objevit nic nového. Ostatně iPodu patří většina trhu a o zbytek se pere Microsoft, Samsung a hrstka dalších minoritních hráčů.

Písničky si buď koupíme, přetáhneme z cédéček (případně ukradneme), nebo si je půjčíme (samozřejmě pokud budeme neustále platit měsíční poplatky). K tomu existují satelitní rádia Sirius a XM, která se v případě jednoho z nich dostala i na portál AOL. A funguje to, akorát pokud sáhneme po něčem exotičtějším nežli po posledních hitech, brzy přijdeme na to, že se písničky stále opakují.

Mezi novinky se teď dostává přehrávač Slacker. Mateřskou firmu známe spíše z webových stránek http://www.slacker.com/, které fungují jako internetové rádio. A ne jen tak ledajaké, vedle obvyklého výběru žánrů umožňuje sestavení „stanice“ na míru. Vybereme si libovolnou směs interpretů, setřepeme dohromady a můžeme se těšit. Pokud nás zastihne lenost, program dokonce nabízí alternativy, byť často se jedná o značně bizardní kombinace.

A teď příchází přehávač, který nám umožní přístup ke stanicím i bez počítače. Nejedná se ale o nějaký tranzistorák, písničky si stáhneme buď pomocí USB kabelu z počítače nebo přes Wi-Fi přímo z internetu. Protože se nejedná o rádio, songy jsou v paměti přehrávače. Podle toho, kolik jsme ochotni zaplatit za přístroj, který existuje ve třech modifikacích (cena se pohybuje od 199 dolarů do 299 dolarů), se nám na přístroj vejde 15 až 40 stanic a 1 500 až 4 000 písniček. Pokud by se nám tohle nelíbilo nebo se písničky oposlouchaly, pořád ještě můžeme nový přehrávač použít jako klasický přehrávač MP3.

Samozřejmě k dokonalosti má nový přehrávač daleko. Přetahovat celé písničky z Maca nelze. Navíc může být problematická i synchronizace pomocí Wi-Fi, neboť přehrávač nemá browser, takže se nemůže spojit s některými placenými systémy, které třeba vyžadují jméno a heslo, nebo které trvají na tom, abychom souhlasili s podmínkami.

Dalším problémem mohou být dva dva plány – Basic (zdarma) a Premium (7.50 dolarů měsíčně), neboť ten zdarma má určité restrikce, které mohou někomu vadit. Nepříjemné je i to, že zatímco můžeme nezajímavou písničku přeskočit, udělat to můžeme pouze šestkrát za hodinu. Na druhé straně jít zpátky možné není, takže poslechnout si nějaký hit dvakrát za sebou nám výrobce nedopřál.

Z hardwarového pohledu je přístroj poněkud těžší a dvakrát tlustší nežli iPod Touch, ovládání je použitelné, byť nenadchne, solidní displej má úhlopříčku 4 palců a baterie vydrží maximálně 10 hodin.

14. 2. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...