Úvod > Články > Používáte stejné heslo pro více účtů? Chyba!

Používáte stejné heslo pro více účtů? Chyba!

Uživatelé internetu se stále ještě nenaučili používat silná hesla v online prostředí. Průzkum společnosti Kaspersky Lab potvrdil, že se vystavují zbytečným rizikům tím, že volí slabá či opakující se hesla.

Používáte stejné heslo pro více účtů? Chyba!

Nejčastějšími chybami, které uživatelé dělají při volbě svých hesel jsou, že používají jedno heslo k několika účtům, používají jednoduchá a slabá hesla nebo nechávají prohlížeče zapamatovávat si přístupové údaje.

Data vyplývající z průzkumu ukazují, že značné množství uživatelů (téměř každý pátý – 18 %) čelilo pokusu o nabourání svých účtů, přičemž se ale pouze malé procento drží doporučených pravidel vytváření bezpečných hesel. Například pouhá třetina internetových uživatelů vytváří pro každý svůj účet unikátní heslo. Každý desátý uživatel používá pro všechny své účty stejné heslo, když u takovýchto uživatelů dojde k prolomení hesla u jednoho účtu, hrozí, že budou napadeny a zneužity i ostatní.

Dalším problémem jsou slabá hesla. Pouze polovina lidí používá ve svých heslech kombinaci malých a velkých písmen a dva ze tří kombinují písmena a čísla. Průzkum také odhalil, že se uživatelé nechovají zodpovědně ani při zacházení s hesly – sdílejí je s dalšími osobami, nebo používají riskantní metody zapamatování hesel. Téměř třetina sdílela své heslo se svým příbuzným, přičemž 11 % ho sdělilo kamarádovi. Bezmála čtvrtina přiznala, že si svá hesla zapisují do diářů nebo notýsků.

"Lidé stále dělají zbytečné chyby, co se týče online hesel. Nejlepší heslo přitom nenajdete ve slovníku. Skládá se totiž z malých a velkých písmen, čísel a interpunkčních znamének. Je ale pochopitelné, že je v dnešní době těžké si taková hesla zapamatovat, když má každý řadu online účtů. Proto doporučujeme používat spolehlivá řešení pro správu hesel, která jednak pomohou uživatelům vytvořit silná hesla a zároveň si je i zapamatovat. Výrazně se tak snižuje riziko nabourání účtů," shrnuje základní pravidla regionální manažer Kaspersky Lab, Jan Sekera.

Pokud víte, že si všechna hesla nedokážete pamatovat máme pro vás tip. Kaspersky Password Manager bezpečně ukládá všechna hesla, adresy a údaje z platebních karet, přičemž je synchronizuje napříč všemi zařízeními. Jediné heslo, které si tak uživatel musí zapamatovat, je to pro vstup do této aplikace.

14. 1. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Amazon nasadil ve svých skladech humanoidní roboty

Amazon testuje v amerických skladech humanoidní roboty, které mají pomoci v automatizaci operací a usnadnit práci...

 

15 nejčtenějších článků na DSL.cz v roce 2023

Pojďme se společně podívat na statistiky 15 nejčtenějších článků za rok 2023. Tipnete si, která témata vás loni...

 

Vánoce 2023: Jak při on-line nákupech nenaletět podvodným e-shopům

Mnoho lidí nakupuje vánoční dárky alespoň částečně on-line. To s sebou ale nese potenciální rizika. Podívejte se...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...