Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Zamrzani modemu Siemens Santis 150

Zamrzani modemu Siemens Santis 150

Tomas Kruska (26.2.2004 10:35:33)

1)Jsem cerstvim uzivatelem samoinstalacniho baliku od Contactelu ADSL Power4 (512/128) s modemem Siemens Santis ADSL 150. Vse funguje na prvni naslapnuti, jen kazdy den cca mezi 17 - 20 hodinou ma tento modem divny problem, jakoby na chvilku zamrzl. Nejde na nej pingnout z vnitrni site. Data neprochazeji. Tento stav trva cca 5 vterin, a nepravidelne se cca po 5-10min opakuje. Vypnuti a zapnuti modemu pomuze jen na chvili, pote se vse opakuje. Na vnitrni siti je 24 uzivatelu a prave nekdy mezi touto dobou je pripojeno nejvice uzivatelu. Ovsem i mimo tuto dobu je na internet celkem silny provoz. Mezi modemem a uzivateli je jedno PC fungujici jako router (NAT) obsahujici proxy sluzby a email server (Sitova karta pouzita smerem k modemu je 3c509 ISA, 10MBit/half-duplex) OS Debian 3.0. Je toto chovani modemu obvykle? Modem ma vychozi konfiguraci (NAT) s vypnutym firewallem a dhcp serverem. 2) Je mozno tento modem nakonfigurovat do modu tzv. PPP Relay? Myslim tim tedy vypnout mod router a mohl bych tim padem pouzit na mem PC routeru software pro tunelovani PPP, tzv PPTP, jenze z konfigurace tohoto zarizeni nejsem prilis moudry. Dekuji za jakoukoliv radu na obe otazky

Olda (27.2.2004 19:53:41)

No, stalo se mi to zatím 2x, ale to si myslím, že jsem si zavinil sám - vždycky, když jsem se "hrabal" v administrátorském menu. Jinak ten cas by sedel, kazdopadne to bylo vecer, na modem se nedalo ani pingnout, ale pripojeni k siti "svitilo". Po off/on nabehl a delal jako by se nechumelilo.

Zajda (29.2.2004 14:49:50)

S konkretnim typem nemam zkusenost ale hadal bych ze je tu moznost prekroceni limitu NAT sessions. Cili pocet spojeni ktere lze za NATem s vnejskem navazat. Kdyz si uvedomite ze pro takovou webovou stranku se pro kazdy obrazek vytvari dalsi spojeni tak ve 24 uzivatelich uz je to celkem znat.Navic nektere programy vytvareji spoustu kratkych spojeni coz taky muze zahltit NAT tabulku. P2P programy jsou take puvodci vysokeho poctu spojeni.Muj Zyxel podporuje max. 1024 sessions a kdyz jsem ho umnele zahltil tak u limitu dropoval pakety coz je spravne. U vaseho Siemense je mozne ze se zahltil a spatne reaguje na preplneni(coz bych se vzhledem k politice vyvoje softwaru u siemense nedivil) resp. zakysem softwaru. Mate na modemu nastaveno NAT 1:1?

Petr (6.3.2004 02:03:11)

S tim NATem je to mozne, napada mne zkusit problem obejit tak, ze pozadate Contactel o prideleni verejnych IP adres pro LAN a NAT na modemu pote vypnete. Pridelene adresy pouzijete jako spojovacku mezi modemem a vasim PC s Linuxem, ktery se o NAT a dalsi funkce uz postara sam. Co se tyce prepnuti do modu PPP relay, modem toto umoznuje pouze u PPPoE, Bridged IP a mozna jeste dalsich ale nikoliv u PPPoA, coz je castecne dano vlastnostmi tohoto protokolu (a zrovna tento je nasazen v prostredi telecomu). A neumi to ani spousta jinych modemu ostatnich vyrobcu. Mne znamou vyjimkou je Alcatel, ktery pouziva tuto lehce nestandardni vec na svych modemech (vsak dodavatelem prvnich DSLAM v CZ je take Alcatel), tam to funguje jako "prevodnik" z PPPoA na PPTP.

Zajda (8.3.2004 03:18:49)

Ajajaj to je rozsireny problem. Ani muj Zyxel to nema. O to vic me stve ze Alcately ano. Faktem je ze pro telekomunikacni spolecnost jako takovou je jednodussi pouzivat PPPoA nebot telco site jsou prevazne zalozeny ATM. Tak je to pro ne jednodussi. Ale ne jiz tak pro uzivatele. Problém je totiž v adaptační vrstvě ATM v souvislosti PPP over ATM. Na tom to celé leží a stojí a výrobci na PPTP kašlou.

catman (15.3.2004 13:51:26)

potrebuju tunelovat z jedne site do druhe / jedna sit ma pevne spojeni do internetu, druha sit ma ADSL od Contactelu a pevnou IP. V podstate by stacilo na serveru rozchodit pcAnywhere, ale jak to pustit pres ten Santis? Poradil by mi nekdo pls. srozumielne.....DIKY

Johnny (16.3.2004 23:07:41)

musis si v prekladu adres (NAT) na modemu nastavit smerovani portu .. odborne se tomu rika port forwarding. zavolej na contactel, na technickou podporu, tam je pozadej o cesky navod k port forwardingu siemense a podle nej to nastavis - minuly tyden mi ho poslali kdyz jsem se s nima o tom bavil. musis ale vedet, jakou IP adresu ma server a na kterem portu bezi ten pcanywhere.

Petr (8.3.2004 15:39:42)

Tak jsem se jeste dival na nastaveni toho NATu a zkuste v menu Advanced Configuration - Services - NAT nastavit polozku NAPT Port End na hodnotu 52047 a potvrdte tlacitkem Apply a nasledne nezapomente ulozit pres Admin - CommitReboot a Save. Treba to pomuze.

Petr (9.3.2004 12:05:42)

Jeste doplneni: zda se, ze tenhle problem se tyka i jinych modemu - viz diskuse https://www.dsl.cz/index.php?akce=2&vlakno=12880&i=1078829465 Je tam popsan jeste jeden parametr, ktery je dobre na modemu zmenit.