Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Zrizeni ADSL

Zrizeni ADSL

Ada (9.8.2003 01:15:40)

Nazdar, nekde sem slysel ze k zrizeni je treba i sitovku je to pravda??? Ja mam doma totiz malou sit a to by mohlo delat komplikace. A slysel sem ze po sw stranece se mi pracovnici venovat nebudou. Je zprovozneni ADSL tedy komlikovane?

Milanek (9.8.2003 01:47:34)

Existuje ADSL modem i pro USB, ale funguje vetsinou jen s Windows (drivery). Pokud mate v male siti switch, je po problemu. Pripojite ADSL modem do switche, ale dejte si pozor, je treba cross-linked kabel. S normalnim patch kabelem to asi nebude fungovat (pokud to ten switch nepozna a neprohodi sam).

Ada (9.8.2003 10:55:47)

cau, ted mi neni jasné proč křížený, vždyť křížený je kdyz zapojuju jen 2 PC ne??? no ja mám 2 PC- bez switche, no a nevíš ktrerý modem je konkrétně do USB?? A kolik takový switch stojí? To by asi fungovalo tak že bych mohl mít net na každém pc co?? Diky BTW mam WinXP tak s driverama asi ok

Milanek (9.8.2003 12:47:00)

Presne tak, krizeny kabel je pro propojeni 2 PC, jenze ten modem to ma prohozene uvnitr, aby bylo mozne ho pripojit k PC normalnim kabelem (bez krizeni). Takze pro pripojeni modemu do switche je treba krizeny kabel, aby se to zase vratilo zpatky... jinak ho ten switch nemusi poznat. Switch by se mel nechat sehnat v rozmezi 1-3 tisic, podle poctu portu a kvality. Take by bylo mozne (snad uz brzo) koupit vlastni modem - ty lepsi maji vetsinou 4 Ethernet porty (10/100Base T) a podporuji NAT, firewall atd. To by asi bylo idealni reseni pro pripojeni obou PC, ale zatim se nabizi jen pronajem u ADSL pro firmy - tenhle modem stoji asi kolem 5000 bez dane. Na XP by mel ten USB modem fungovat (horsi by to mohlo byt na Linuxu nebo MacOSu). V zakladni nabidce pro domacnosti jsou nabizeny oba modemy USB i Ethernet a clovek si vybere pri objednavani (jeste se vybira, jestli jde o ISDN nebo analog linku).

Ada (9.8.2003 18:48:16)

Diky, po technickee strance sem uz asi in, jen bych jeste chtel: co je NAT? , a jakyho bys mi doporocil providera - sem z Havirova - pobliz ostravy

Vasek (14.8.2003 15:37:25)

Pokud vím tak switch s pěti porty lze sehnat i pod 1000 Kč za 3 500 Kč to může být i router s podporou ADSL modemů a integrovaným firewallem (mám a jsem spokojený, jen nastavení firewallu je poněkud těžkopádné, ale za tu cenu je to celkem pochopitelné).

Jarouš (9.8.2003 22:45:01)

No na USB pod WinXP pozor, mám vlastní negativní zkušenost. Před měsícem při zapojení neběžel první USB modem REJNOK ani na notebooku telecomáka, běžel 4 patra bez výtahu pro nový. Ten fungoval, provedli jsme připojení i na mém PC, fungovalo to, ale asi tak 3 minuty po jeho odchodu - PC zatuhlo. Po restartu jsem se již nikdy nepřipojil a to ani po instalaci nových ovladačů (viz NEXTRA). Pokud byl rejnok v USB již při startu PC, tak po jejich naběhnutí WinXP došlo k okamžitému zatuhnutí. Pokud jsem rejnoka zapojil do již běžících WinXP, tak jsem se na Inet stejně nepřipojil a po čase zase došlo k zatuhnutí. Nejsem žádný odborník na PC a konfigurace HW a SW, ale domnívám se, že docházelo v SW WinXP ke konfliktu přerušení. Na straně Telekomanče je udajně vše OK, nicméně po několika telefonátech a eMailech zajistilo Tiscali po dvou týdnech výměnu modemu za typ ST Home. Telecomák předvedl funkčnost na svém notebooku a odporoučel se. No a já zjistil, že předvedený modem je určen na síťovku a tak jsem ji běžel zakoupit. Nainstaloval jsem síťovku, podle návodu nastavil připojení modemu - no co mám povídat, zase to neběží. Jak Telekomančové, tak podpora na Tiscali tvrdí, že to mám nastavené správně. Na Tiscali slíbili, že ve čtvrtek se na to někdo od nich přijde podívat, nikdo nepřišel, ale k večeru volal jiný pracovník, zda to běží. Vše jsem převyprávěl, vše jsme prověřili, bylo přislíbeno, že v pátek odpoledne přijde nějaký telekomák. Mno, zase nikdo. A tak na Inet lezu dial up a hledám informace, rady a zkušenosti. Milánku, autore výše uvedených rad, opakuji, že tomu nerozumím do detailů, ale nepomohl by zmíněný cross-linked kabel? Ping 10.0.0.120 je OK, ale ping 10.0.0.138 není. Telekomanči tvrdí, že na jejich straně je vše OK. Pokud případně někdo jiný dokáže poradit a problém odstranit, budu jen rád.

JOE (11.8.2003 09:07:25)

Těch chyb může být více. Ten modem podporuje pouze 10Mb/s, je také možné že máš síťovou kartu nastavenu na 100Mb/s. Zkus se podívat do vlastností karty na její nastavení. Mělo by tam být 10Mb/s halfduplex. Maska sítě se nastavuje na 255.0.0.0. Pokud máš Alcatel 510i, tak tam je default zapnuto DHCP server, pak je nejlépe nastavit do protokolu aby IP adresu přidělil server, stejně tak DNS přiděluje server. Ping na 10.0.0.120 je nejspíše pouze ping na Tvé síťové rozhraní.