Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > IP adresa u ADSL od O2,stejna nebo se meni?

IP adresa u ADSL od O2,stejna nebo se meni?

pepe (23.3.2007 14:19:36)

Muzete mi nekdo prosim rict zda je moje IP adresa porad stejna,kdyz se pripojim pres USB ADSL-modem anebo se meni pri kazdem novem opakovanem pripojeni?Momentalne jsem za ADSL routerem a mam ji navenek vzdycky porad stejnou. Zajima mne to kvuli "rapidshare" a omezeni na 2 hod :-) Tak jestli mam experimentovat s tim modemem anebo si nepomuzu.

Nargon (23.3.2007 14:48:27)

Podle smlouvy je dynamicka. Ale praxe spise rika ze je staticka. Se statickou IP je mene problemu. U dynamicke se nejak musi zjistit jaka ip je volna a tu uzivateli pridelit. A to zjisteni volne ip je slozite. Jak rozpoznate cloveka, kteremu spojeni vypadlo (tedy ip nema zadnou) a cloveka co je sice pripojen ale neprenasi vubec nic (tedy ip ma pridelenou). Oba se chovaji uplne stejne. Zadna data neprenasi. Ale jedna ip je volna a druha ne. U staticke se proste vi ze tenhle ma tuhle ip a nemusi se hledat kterou mu pridelite. Ale to "oznaceni" staticka a dynamicka ve smlouve ma spise jiny vyznam. U staticke musite vasemu isp povolit aby vam ip adresu zmenil, treba z duvodu precislovani sve site. U dynamicke to delat nemuzete, tu proste dostanete s vedomim ze se vam muze zmenit. A tak kdyz isp potrebuje tak vam nastavi jinou "statickou". Ale je pravda ze za poslednich nekolik let ty ip se nezmenily. Takze experimentovat muzes, ale vubec si nepomuzes.

pepe (23.3.2007 16:44:30)

Jestli jsem to dobre pochopil ,tak kazda telefonni linka ma v podstate svoji skoro statickou IP adresu . A je jedno jestli se pripojim s routerem(a jsem az za nim) nebo solo s modemem,vzdycky mam stejnou IP pro oba zpusoby pripojeni. A kdyz jsou za routerem treba 3 PC, tak v internetu vystupuji vsichni se stejnou IP adresou.

Anonym (23.3.2007 17:39:36)

Je to tak. Pravděpodobnost. že se ti změní je minimální. Jinak nargon se trochu plete ve způsobu provedení ale v podstatě má pravdu. Nicméně, rozhodně bych na to při nasazení na nějakém serveru nespolíhal...

Anonym (26.3.2007 10:57:59)

Jaké "oba způsoby připojení"? Máš jen jednu internetovou adresu a tu určuje tvůj ISP, to ano, ale ten tvůj dotaz s ohledem na zmínku o USB je zmatečný, takže: Připojení je pořád stejné. ADSL modem je připojený svým WAN portem (telefonní dvoulinka do 10? m) na splitter a pro spojení s PC může mít jen USB port, nebo jen ethernetový port, nebo má oba tyto porty, někdy i souběžně použitelné a někdy má i zabudovaný firewall. USB port modemu je na připojení jen a pouze jednoho PC, USB kabelem (do 5 m). Při nutnosti připojení dalších PC (do 100 m), se použije ethernetový port modemu a to: - má-li více ethernetových portů (switch), má i zabudovaný router s DHCP pro NAT, pak stačí připojit jen další PC, nebo i rozšiřující switch, - má-li jen jeden ethernetový port, může mít i zabudovaný router s DHCP pro NAT, potom k němu stačí připojit externí switch a do něj další PC, nebo i rozšiřující switch, - má.li jen jeden ethernetový port a nemá-li zabudovaný router s DHCP pro NAT, musí se takový router připojit jako externí zařízení, obvykle mající i několik ethernetových portů (switch) do nichž se připojí další PC nebo i rozšiřující switch; jinak se na router musí připojit i externí switch a do něj další PC, nebo i rozšiřující switch. Pokud má tedy ADSL modem jak USB port, tak jeden ethernetový port a je možné jejich souběžné použití, lze na USB port připojit jedno PC a na ethernetový port druhé PC. Nelze ale komunikovat mezi těmito PC navzájem, což při použití popsaných možností ethernetového portu naopak lze. ADSL modemy lepšího provedení tak mají firewall, USB port a ethernetový router s DHCP pro NAT i switch pro 4 zařízení, včetně spousty dalších funkcí a módů. Pro obecný přehled by to snad mohlo stačit.