Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > DSL router + modem

DSL router + modem

Pavel (5.4.2004 17:43:25)

Muzete mi nekdo doporucit z vlastnich zkusenosti kvalitni DSL router + modem se switchem na 4 PC? Aby tam byla solidni moznost konfigurace a pri tom jednoduchost a hlavne spolehlivost a asi i moznost VPN? Cena neni to nejdulezitejsi ...

Houmles (5.4.2004 20:40:01)

Já mám alcatela 510i sice bez switche, ale naprostá spokojenost. On je skoro uplně stejnej jak ten se switchem. A zatím ani jeden jedinej problém. Jen ty, který jsem zavinil sám. Můžu s čistým srdcem doporučit. Ale Prej ASUS 6310 má větší možnosti nastavení, ale za ty problémy to nestojí. Alcatel je jistota.

Honza (6.4.2004 00:00:06)

Taky muzu doporucit Alcatela 510. Mam tu sice taky jednoportovou verzi ale to proto, ze switch jsem uz mel vlastni. A nenechte se mylit, on ma toho nastavovani jeste vice nez Asus, ale musi se do nej pres telnet. Pres web ma jen opravdu zakladni (ale 100%) dostacujici moznosti nastaveni. Navic je defaultne velice dobre nastaven, ne jako dementni ASUS, kde vam vleze na JEHO WEB i 23 kazdej mamlas z internetu. Obecne jsou s alcately podstatne mensi problemy, on totiz alcatel ty modemy dela uz leta.

Jan (6.4.2004 00:05:07)

Jakej tam je prosím Tě firewall. Lze na něm definovat přístupy na určitý porty z wan? Lze i toto přez web?

Anonym (6.4.2004 00:13:30)

Jasne. Pres web muzes jednoduse nastavit PAT pro konkretni port na modemu na konkretni port na lokalni IP. (UDP i TCP). Nebo muzes defaultne nastavit forward vseho na lokalni IP, takze je z venci modem v podstate transparentni. Firewall automaticky blokuje vse krome toho, co je povoleno v PAT tabulkach. Pres telnet ho lze navic doladovat tak, ze lze konfigurovat kdy a na kterem rozhrani!!!! ma co filtrovat atd. Nicmene na 99% veci opravdu staci web konfigurace. Pro hrani her ma UPNP, hry si tedy (napr. pri hostovani hry) oteviraji AUTOMATICKY! forward portu z modemu na ten hostujici pocitac. Velice zajimava feature.

Jan (6.4.2004 22:47:02)

Jelikož mám pocit, že asi o Alcatelu něco víš, možná bys mi uměl poradit, jak rozchodit následující služby, aby fungovaly z internetu (mám zapojen modem přímo k serveru): 1) Ping (mám veřejnou IP) 2) www server 3) mail server 4) Přístup na server pomocí remote desktopu. Děkuji za pomoc.

HF (7.4.2004 12:52:50)

Tak nejjednoduzsi reseni je nastavit si v modemu pres www rozhrani v polozce Advanced / NAT v kolonce Default server IP adresu (neverejnou) toho tveho serveru, tedy neco jako 10.0.0.1 atp. To ti otevre uplne vse, resp. co prijde na modem objevi se na stejnem portu i na tom PC (servru). Tzn. vyzaduje to rozhodne instalaci software firewallu na tom serveru a povoleni toho co chces tam. Dalsi moznost je nastavit si v advanced/nat pouze ty sluzby co te zajimaji. 1. PING - neres, naopak je dobre ze to na ping neodpovida, nenajdou te blbejsi scannery 2. WWW - nastav si v advanced/NAT v NAPT Settings (prvni tabulka) klikni na New Protocol TCP Inside IP: napis adresu tveho serveru, tedy napr 10.0.0.1 Outside IP: nech tam 0.0.0.0 Inside port: 80 Outside port: 80 stiskni APPLY 3. to same udelej pro zpristupneni mail serveru. Jestli pristupujes pomoci POP3, nastav inside i outside port na 110. 4. Nevim co pouziva remote desktop za protokoly a porty. Nicmene prijde mi to jako takova desna dira, ze byt tebou, v zadnem pripade bych ani neuvazoval o pouzivani teto funkce. Pokud budes jeste neco potrebovat, napis mi primo mailem

JOE (7.4.2004 16:00:11)

Na Alcatelu je i poměrně kvalitní firewall který lze nastavit přes Telnet. Veškeré toto nastavení je pouze nastavení NATu (PATu), často se to tady zaměňuje, firewall není to samé co NAT.

Jan (20.4.2004 20:04:19)

Děkuji za pomoc. Ještě mám doplňující otázku. Jak se z lokalni sitě dostanu na www server. Podle Tveho navodu to funguje z internetu, ale z lokalni site se na www server dostanu. Pouze pokud do prohlizece zadam primo IP adresu www serveru. Nedokaze to najit primo muj server www.mojedomena.cz (udavam priklad). Umis mi s tim prosim poradit? Dekuji.

PePa (5.4.2004 22:22:41)

Co je to kvalitní .... co píšeš ? Zajímá tě především bezpečnost .... dlouho nic ... pak teprv cena ? A kolik do toho chteš investovat ? viz téma : ADSL modem s firewallem - bezpečnost?