Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Jak změnit pevnou IP ?

Jak změnit pevnou IP ?

Spacekarlos (20.2.2009 00:45:07)

Nazdar lidi. Nevím jaké máte zkušenosti, ale mám dvě otázky. Proč v modemu ZyXEL Prestige 660HW-T3 je IP WAN adresa nastavena jako dynamická, i když mám stabilní pevnou IP ? Advanced setup > WAN setup > IP address > Obtain an IP Address Automatically. Provider Telefonica O2 a jsem 100 m od ÚTO. A druhá otázka: Jak změnit číslo pevné IP adresy (2× do roka) ? Předem dík.

Nargon (20.2.2009 05:19:02)

"Pevnost" ip adresy je relativni pojem. Imho existujou 3 druhy: 1) Dynamicka ip adresa - ip adresa pridelovana pres dhcp server, a pri kazdem pripojeni je ti pridelena jina. 2) Staticka ip adresa - adresa neni pridelovana, ale je rucne zapsana na rozhrani. 3) Pseudostaticka ip adresa - adresa je pridelovana pomoci dhcp serveru, ale vzdy ti prideli stejnou. Metoda 2 je sice mozna, ale spise v nejake siti, kde je schopny admin, ale nejspise nebude tam, kde se s ni setka koncovy uzivatel. Dnes jsou nejrozsirenejsi zpusoby 1 a 3. DHCP ma dost vyhod, krome ip adresy vam take priradi dns servery, vychozi branu, masku site... A prave proto se pro "staticke" ip adresy pouziva ten dhcp server. A z pohledu klienta, musite nastavit v routeru dynamickou ip. Protoze ten zyxel nemuze vedet ze mu ten server chce priradit zase tu samou ip adresu. A k te druhe otazce. Tak jak to asi vy myslite, tak to neni mozne. Jedine reseni co me napada, je koupeni balicku ip adres 1+4. Pak ti O2 priradi vice ip adres a zalezi na konfiguraci u tebe, ale mela by byt moznost nastavit je tak, aby jsis mezi nimi mohl prepinat, kterou chces pouzit. Ale se zyxelem nemam zkusenosti, nevim jestli by to umel.

Spacekarlos (20.2.2009 21:21:24)

Dík za radu Nargone. Bodu 1 rozumím, to jsem měl při dial-up připojení. Bodu 2 nerozumím. Kdo že to zapíše IP adresu ? Obsluha dhcp serveru nebo já ? Na bod 3 a balíček 1+4 se zkusím zeptat operátora o2 co by se s tím dalo dělat. Teď už jen zbývá zvýšit rychlost z 2,5 na 8 Mb/s. Ještě jenou dík za rady.

Nargon (20.2.2009 23:12:30)

k bodu 2. Zapise to tam nejaky clovek, ktery to nastavuje. Pravdepodobne ty, ale treba by to mohl prijet nastavit i technik O2... Ale jak rikam, koncovy uzivatel se s timto asi nikdy nesetka. Kdyz uz to nekde je, tak ve vnitrni siti poskytovatele maji routery pevne nastavenou ip adresu. A vetsinou i pevne nastavene routovaci tabulky. Pak ma poskytovatel dobry prehled o svoji siti. Ale na "koncove" prvky, na ktere se bude pripojovat uzivatel uz nastavi DHCP server, takze uzivateli uz zbyva jen moznost 1 a 3.