Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > SWITCH nebo HUB???

SWITCH nebo HUB???

Martin (6.10.2004 14:57:59)

Budu mít EMEA 1024 chci to rozvést na víc PC. Potřebuju k tomu SWITCH nebo HUB??? Nevyznám se v tom a ty "krabičky vypadají stejně", pouze switche jsou snad levnější :-) Jejich router by měl být nějak konfigurovatelný a mít DHCP. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky za krátké info.

Bobo (6.10.2004 15:08:04)

Taky nejsem bůhvíjaký odborník, ale hlavní rozdíl je v tom, že SWITCHE filtrují packety (posílají jednotlivé data pouze tomu uživateli, který o ně žádá), kdežto HUBY jenom spojují drátama uživatele s routerem a o směr a určení dat se nezajímají. Proto je vždy lepší použít SWITCH-je to o dost rychlejší než s HUBem, hlavně při větším počtu připojených PC.Někde jsem četl, že switche mají i nějaké lepší nastavovací schopnosti...

Honza (6.10.2004 15:18:17)

Taky bych volil switch (přepínač), jelikož míň zatěžuje provoz na síti a je rychlejší.Jak psal Bobo, odpovídá na požadavky konkrétního PC v síti na rozdíl od routeru, který směruje data na všechny počítače připojené do sítě.Cena switche je od 500,- Kč bez DPH (EDIMAX,OvisLink atd.) Pokud chceš jen zapojit víc PC na jednu netovou linku, pak ti stačí víceportový modemrouter (typicky čtyřportový), který se dodává k většině programů od ISP (Alcatel,Zyxel,Lucent...)To má výhodu v tom, že máš jen jediné zařízení.Taky můžeš koupit jednoporový modemrouter a za něj instalovat switch - výběr záleží na tvém gustu a kapse....

Martin (6.10.2004 16:57:00)

Pánové, díky za info! :-) Objednal jsem se službou i jejich modem D-Link, ale ten právě má podle obrázku pouze jeden vývod, takže za něj dám switch a z něj už jednoduše povedu kabely do síťovek těch připojených počítačů? viz http://www.ahoj.cz/d-link.html

Honza (6.10.2004 18:59:29)

Ano - tel.kabel do modemu, síťový z modemu do switche a ze switche k počítačům v síti.

Bubik (6.10.2004 23:10:09)

Na HUB se vykašli, to je už anachronismus. Hub totiž neumí směrovat a posílá pakety všude po síti. Switch si pamatuje MAC adresu počítače a posílá informaci cíleně (velmiiiii zjednodušeně řečeno). A cenově není dnes už mezi nimi skoro rozdíl. Mimochodem switche jsou i managovatelné, ale ty doma nepotřebuješ a stojí balík. Stačí obyčejný za pár set korun. Ale jak psal Honza pro amatéra je nejlepší modem/router se switchem v sobě. Je 100 Mbitový, to na doma bohatě stačí (na internet byl stačil i 10Mbitový). Tahle kombinace velmi zjednodušuje laické připojení všech PC. Doporučuji ji, pokud tomu nerozumíš, je to lepší. Mimochodem ten D-link jestli je to DSL-564T má velmi dobrou modemovou část ale firewall nestojí za nic. Takže bych zvolil něco bezpečnějšího. Nebo ho přepnout do bridge modu a za něj dát router s kvalitním firewallem.

Nargon (6.10.2004 23:16:21)

Pokud to chces rozvist tak maximalne na 2-3PC tak si porid Switch nebo Hub tady je to temer jedno. Pokud v ty siti bude vic nez ty 3PC tak radsi Switch, jak je psano nize tak je "inteligentni" a dokaze data posilat jen tomu pc, ktery je chce a ne vsem co jsou na siti.

Bubik (6.10.2004 23:22:36)

jo a ješte: switch a router je něco jiného. Switch je vždy součástí jedné sítě a pouze pere pakety po LAN síti dle jasných pravidel. Router si lze představit jako bránu z jedné sítě (třeba internetu) do druhé (třeba domácí LAN), na níž ze nastavit různé filtry a pravidla, jak to má dělat (včetně firewallu, NAT a pod. Pak jsou i kombinované switche s routerem ale to není případ o kterém se tu bavíme, to je od 15 tisíc víc a používají se v podnikových sítích. DHCP slouží k automatickému přidělení IP adresy v LAN síti. DHCP zjednodušuje přidělení adresy (zabrání tomu, že v síti jsou dvě PC se stejnou IP adresou), ale v zásadě není vůbec potřeba, pokud máš PC jedno, dvě, tři a nastavíš si pevné IP adresy na jednotlivé počítače. Často je to i lepší. Na ADSL potřebuješ modem (transformuje signál) + router (spojuje síť vnější internetu se sítí vnitřní a filtruje hackerovy útoky atd.) + switch (spojuje více PC ve vnitřní síti) ale opakuji - pro laika je to v jedné bedně nejlepší.

Bubik (6.10.2004 23:27:37)

Jo a potřetí - teď jsem se podíval na to ahoj.cz: DSL-360 není router a NEMÁ firewall !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je to jen modem Takže tvoje síť NENÍ chráněna!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nebrat

Martin (7.10.2004 07:44:58)

Nebude mi stačit softwarový firewall, třeba Zone Alarm Pro? Modem už je totiž objednaný

Honza (7.10.2004 08:25:21)

Budeš-li mít firewall v PC, bude chránit jen konkrétní PC, takže je musíš dát na všechny klienty v síti.HW firewall chrání celou síť z jednoho bodu, výsledek je stejný. Stáhni si manuál z ftp.dlink.de, tam máš i popis a nákres zapojení sítě s tímto modemem a nastavení samotného modemu - je to ve složce DSL360T.

Bubik (7.10.2004 22:50:56)

Cau Martine Jsou dvě řešení: 1/ modem 360 necháš vykonat práci modemu včetně NAT, pak na KAŽDÉ PC v síti aktivuješ lokální SW personální firewall. Zone Alarm Pro je dobrý, Norton taky, Kerio Personal též. Problém je, že tyhle levný personální firewaly mnohému zabrání, ale často neumí zastealthovat porty (jinými slovy na ping ze sítě se hacker dozví, že "tam něco je", byť je close) ani neumí zabránit řadě útoků DoS. Ale v zásadě většinu situací stačí. Nebo 2/ přepneš 360ku do módu bridge a všechno ostatní vykoná kvalitní HW firewal za tím, nebo SW linuxový firewalový stroj. HW řešení je sice dokonalé (například Draytek 2900, Zyxel firewally Zywall apod), je ovšem dražší. o nastavování SW firewallu na linuxu už musíš něco vědět víc. Takže závěr: ano, stačí-li ti cca 80 % jistota, že jseš v bezpečí, použij a/, zone alarm pro je dost dobrý, zone alarm security suite je lepší, personální kerio je postačující. Jinak o nastavení modemu je v návodu docela dost, ale ne všechno. Doporučuji fóra D-linku.

Anonym (7.10.2004 09:01:32)

A je úplně jedno jestli je připojení od EMEA, NEXTRY, IOL nebo někoho jiného