Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Jak nacvaknout na dva dratky RJ11 konektor

Jak nacvaknout na dva dratky RJ11 konektor

Fra (13.3.2005 23:36:44)

Mam problem. Do naseho rodinneho domku vede kabel od telecomu (dost tlustej - asi 10 barevnych dratku - silnejsi dratky nez ty co jsou klasicky v telefonim kabelu), z tohohle svazku jdou pouze dva do takoveho racku, odkud pak vedou tri kabely k jednotlivym telefonum po baraku. Pochopil jsem, ze splitter dam hned na ty dva draty od telecomu jeste pred tim rackem. Jak tam ale nacvaknout ten konektor a kde ho koupit? Nechceme se mi sem pozvat technika jen proto, aby mi tam za dve minuty nacvakal tri konektrory a hotovo.

Anonym (14.3.2005 00:20:28)

Musis mit specialni kleste, bez nich to neudelas. Takze klidne zavolej 13129 a obkednej si u Telecomu bezplatne "predelani na zasuvku RJ11", na miste mu pak reknes, ze chces nacvaknout rovnou tri konektory...

Dandy (24.3.2005 17:11:26)

Ja bych taky raději zavolal na telecom a ať se snaží, rozhodně bych nedělal nic sám, ten průser, když něco zdrbeš za to nestojí.

Anonym (14.3.2005 08:52:18)

1.Vau, tri dratky? 2.Nejak se mi tohle vrtani do do JTS nelibi, te presne co je vase a co CTc? 3.Tam neni uz nejaka stavajici zasuvka?

Fra (14.3.2005 09:53:08)

1.ne tri dratky, ale tri kabely (v kazdem je asi svazek 10 dratku - ale pouzivaji se pouze dva), ktery kazdy vede k jednomu telefonu v baraku 2.prvni zasuvka tam neni, proste vede tlustej KABEL ze zdi do takovy sedivy krabice (10x10cm), v ktery je takovy umelohmotny podelny "rozdelovac". Z leva je do nej nacvakano osm dratu z toho tlustyho kabelu od CTc ( devaty drat je zaveden jako uzemeni) a z prava jsou k prvnim dvoum z techto osmi dratu nacvakany vzdy dvojice dratku ( tri dvojice) k jednotlivym telefonum. Diky moc za radu ohledne zavolani na CTc 13129, zkusim to. Abych teda nastinil jak je to treba udelat, pokud to rikam blbe tak me opravte: na dva draty od CTc, ktery lezou ze zdi z toho svazku (a na ktery jsou pak na druhe strane toho "rozdelovace" - neboli male ustredny - nacvakany ty dvojice dratku k jednotlivym telefonum) nacvaknu jeden RJ11, ktery vrazim do zdirky splitteru LINE. Pak telef. kabel do zdirky TEL, na druhe strane ho oholim a ty dva prostredni dratky ze ctyr nacvaknu do toho "rozdelovace", kde byly puvodne ty dva draty ze zdi od Ctc. No z te prave strany "rozdelovace" vyndam dva nacvakany dratky, ktery vedou k telefonu do pokoje kde mam pocitac, nacvaknu na ne RJ11 a zasunu do zdirky splitteru ADSL. Tim se sice pripravi o moznost mit telefon v pokoji kde budu mit ADSL, ale budiz. Pomerne slozity to popsat, aby jste se v tom vyznali. Ale melo by to tak fungovat. Takhle to prece musi mit vetsina lidi v novostavbach.

Anonym (14.3.2005 10:46:52)

No novostavby maji vetsinou svuj vlastni uzamykatelnej rozvadec od kteryho vedou draty do baraku. Ten rozvadec je venku a je to takovej ten zabetonovanej hnusnej sedivej. Tak do toho vede ten tlustej svazek kabelu ktery se rozdelujou. Do toho muze jenom telecom. No ve starych baracich je na prkne naka bakelitova cekulada. Do toho muze taky jenom telecom. Jinak se to bere jako trestny cin poskozovani ci neopravneny vnik do verejne prospesnyho devicu. Ucastnik by mnel prijit jenom s tema dvemi draty ktere patri jemu a to jeste pres zasuvky a konektory tedy nikoliv primo.

Happy (23.3.2005 23:10:51)

No milí telekomáku mít něco ve vlastním domě a aby to bylo zamčené to se mi nelíbí! nejradší bych tu krabičku serval palicí se zdi aby se náhodou ale čtc z toho neposral že sem mu poškodil jeho majtek!

Unhappy (24.3.2005 22:45:10)

Zase perlíš? Elektroměr, plynoměr a vodoměr máš taky ve svém baráku a nesmíš se v něm šťourat. Zkus porušit třeba plombu na elektroměru a pokud si toho např. pri odečítání všimnou, nebudeš se stačit divit.

Anonym (24.3.2005 23:53:14)

Moc pěkně s to řek. Za ten elektroměr je 50 000Kč pokuty a to může člověk být rád že ještě nemá soudní tahanici. Snad to dokonce i zvedli. Telekoumáci taky nebudou levný. Spíš ještě dražší. To přepojení jsem si nechal dělat od technika telecomu-tak to má správně být. Dostal jsem ještě na to lejstro kdyby někdo z baráku remcal. Ty ostatní dráty jsou další přístupový vedení kdyby někdo jinej v okolí chtěl telefon tak to přes to napojí. ČTc má povinnost to sdělit majiteli domu, může dejme tomu domluvit nějakou slevu za svoje zařízení ale ty s tim nemůžeš dělat nic. Oni maj povinnost ti sdělit kdy tam jako pudou něco dělat, můžou ti uhradit náklady s tim spojený ale ty s tim zas nemůžeš dělat nic. Má to statut veřejnýho zařízení a to je i právně ošetřený v zákoně. Si vem že bys takhle třeba strhnul ze svýho baráku dejme cedulu s ulicí že se ti nelíbí na tvym baráku. Nebo číslo popisný. Jako to bysme potom žili v socialismu ne? Oni sou lidi blbí. Ale až jim přijde faktura na úhradu škody tak budou snad ještě psát do Občanskýho juda či co že jim křivděj.

Unhappy (26.3.2005 00:39:15)

Přesně tak, on Happy ten kapitalismus chápe trošku socialisticky, možná by se mu hodil i komunismus (pokud by bylo všechno zadarmo), ale podle úrovně jeho příspěvků bych řekl, že socialismus nepamatuje, protože v té době se ještě houpal tatínkovi v pytlíku.

Happy (25.3.2005 12:52:45)

no víš on je docela zásadní rozdíl mezi elektroměrem, plynoměrem, vodoměrem a tou telekomáckou krabicí!Laskavě nepleť houby s octem! takže el.měr, plyn.měr vod.měr něco měří, že jo??? takže je jasné že pokud porušíš blombu tak je určité podezření že si to měřící zařízení mohl porušit! kdežto u telekomácké krabice (pořád mluvíme o rodinném domku) se nic neměří jenom je tam taková čokoláda do které sou zjedné a druhé strany napojený dráty, takže nevím co se tam dá porušit a pokud se něco poruší tak je to v neprospěch toho majitele a né telekomu! a pokud mi chcete namítnou že tam může vést i více linek a já bych si je mohl zapojit a načerno si užívat druhé linky tak moje odpověď zní - telekom má mít takové dráty odpojené na ústředně. POtom ke mě vedou pouze dva funkčí dráty a a já když něco zpackám tak pouze v MŮJ NEPROSPĚCH!

Anonym (25.3.2005 13:21:34)

No,jenže pokud ty něco zpackáš,tak taky může vyhořet ústředna a pak ti to dají k náhradě.Navíc se jedná o zásah do JTS (jednotná telekomunikační síť) a na to už jsou paragrafy včetně vězení v případě velmi vážného zásahu. Zavolej na 13129,nahlaš,že chceš zapojit eurozásuvku,přijede technik a zapojí ti to.

Happy (27.3.2005 19:41:25)

Takže ad1) psal jsem že bydlím (a bavil jsem se oněm) v rodiném domku, víc linek než ta moje tam nevede, jako aspoň o žádné nevím, ale když tam bydlím já a zbytek rodiny tak asi mám přehled kolik máme telefonů a co platíme :) ad2) nepsal jsem že sem se v té krabici rýpal, psal jsem pouze co bych nejraději udělal ad3)a nemůže náhodou přiletět i UFO??? ad4) co je to eurozásuvka? - žádnou nepotřebuju ad5) co je to "velmi vážný zásah"??? a nazávěr - nic nepotřebuji ani nechci, nic jsem neudělal, pouze jsem napsal co bych nejraději udělal - čuz bus

Anonym (25.3.2005 13:30:51)

Samozřejmě že jseš (jako obvykle na tomto foru) vedle jak ta jedle. Co když do té "čokolády" vede víc aktivních linek, které mají být aktivní (více telefonů, více zákazníků...) a ty někomu něco utrhneš, nebo stačí když poškodíš zámek a někdo bude něco reklamovat, nevíš co kam je zapojeno a co je kde za službu...zkrátka a dobře: nic o tom nevíš a machruješ

Panther (15.3.2005 00:14:02)

Ale nic nemusis nacvakavat! Staci udelat toto: Najdi ty dva draty v krabici ktere jsou vase, tyto draty zavedete do telefonni zasuvky, do te zasuvky se zapoji kratky telefoni kabel zakonceny na obou koncich RJ11 konektory(ten by mel byt u modemu), druhy konec jde to splitteru.Potom uz jenom zase kablik s RJ11 konektory do modemu a pripadne telefonu....

David (23.3.2005 10:11:26)

Pujc si krimpovaci kleste, kup si za par kacek koncovku a je to ;) Jinak protoze vsichni akorat diskutovali teoreticky, tak tohle by ti mohlo mozna i pomoct, abys tam ty dratky nestrcil obracene http://www.tydyt.cz/kabely/index.htm Je tam i zapojeni TLF kabelu ;) Das to do tech dvou PROSTREDNICH :)

Anonym (23.3.2005 20:16:23)

v žádném případě nikam nic nenacvakávej před tou krabicí, doporučuju vřele řídit se radou se zavoláním na 13129. V té šedé krabici (říká se jí urák, neboli UR, neboli účastnický rozvaděč) končí kabel z místní sítě a v žádné případě ho neštípej, byl bys potom u telecomu celkem neoblíbenej (nehledě na to, že bys musel stejně hledat, který pár ti ke kterému telefonu vede). Telecom ti milerád vymlaskne zásuvku s RJ11 konektory pro telefon (je to jeho povinnost) a ty tam ten spliter připojíš dodaným kabelem k modemu a nemusíš nic nahazovat.