Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > vliv na ping

vliv na ping

Dalamar (5.2.2006 17:28:37)

Dobry den, chtel bych se zeptat, zda muze volba poskytovatele (nebo site, u nas je CT a Telenor Networks) ovlivnit ping, pripadne co jineho ping u ADSL muze ovlivnit (pouzity HW, agregace...?) Take bych se rad zeptal, jak v praxi vypada instalace ADSL, co potrebuju za HW, jestli je nejaky vyznamnejsi rozdil v tom jaky HW si poridim a jestli se pouzity HW da pozdeji pouzit pokud zmenim poskytovatele. Dik moc za kazdou radu

Myšel (6.2.2006 00:27:30)

Obecně se dá říci, že na infrastruktuře TLNR jsou pingy o něco menší. Nicméně je to dané spíše konkrétní lokalitou, linkou apod. Jakmile zafunguje agregace, pingy se prodlužují a ztrácejí. Kvalita modemu/routeru má na ping poměrně velký vliv. Čím lepší modem, tím menší ping. Ethernetové modemy mají menší ping než USB varianty. Instalace ADSL v praxi vypadá tak, že k telefoní zásuvce připojíte splitter, do jedné jeho zásuvky telefon, do druhé pak modem, který připojíte k PC. Splitter je součástí balení modemu. Doporučuji Zyxel Prestige 650R-33. NIKDY si nekupujte USB modem!!! - vyhnete se spoustě potíží. Všechny ADSL modemy které fungují na infrastruktuře ČTc fungují i přes TLNR.

Anonym (6.2.2006 12:45:31)

Děkuju moc, ještě bych se rád zeptal v jakém rozmezí konkrétně se pingy mohou zhruba pohybovat - budu mít jistotu, že i při agregaci budu mít ping tak do 100-120 ms ? Potřebuju připojení mj. na VoIP a jiné aplikace vyžadující spojení v reálném čase, je na to ADSL vůbec vhodné ? USB modem bych si nekoupil, měl jsem už USB WiFi, děkuji, jednou stačilo :-) Poznám podle něčeho, který modem/router bude mít nižší ping (kromě ceny :-) ) ?

Anonym (6.2.2006 18:45:33)

no takze mam adsl od telecomu 512/128 (agregace 1:50)a modem xavi (4xethernet od ct nepamatuju si preny oznaceni) pingy na seznam stabilne 16-20 (pokud to nezatizim!!)pokud to zatizis tak to zacne lagovat. k tomu modemu pokud to je ethernet tak by mel mit pingy v pohode dystak procist nakou recenzi nebo procist naky forum.vecinou ti kazdej doporuci alcatela 510i.

Anonym (6.2.2006 14:10:33)

dopporučuji pořídit ethernetový modem (v nabídce telecomu jsou 1 portove, 4 portové, nebo i wifi). Poohlídně te se spíše po modemu s HW firewallem. Namátkou Alcatel 510i 4eth porty, router, firewall, bez wifi, nebo treba Draytek Vigor 4 eth porty, FW, router, Wifi. Mezi eth modemy zas až tak velký rozdíl v pingu není (v řádu jednotek ms - spíše 0). Hodně bude záležet na síti vašeho providera. Já používám Telecom a mám pingy na seznam cca 20-30 ms, do zahraničí cca 60 ms. Telenor nemohu posuzovat. Někteří operátoři jdoucí přes sít Telecomu měli občas problémy s nastavením FUP -> zhoršený ping a packetloss. u Telecomu jsem za celou dobu co jsem unich (2-3 roky) zažil 1 výpadek a 2 období zhoršeného pingu (vzdy cca 2-3 dny) kdy jsem měl pingy okolo 150-300 ms, vše ale uvedli do pořádku a já osobně jsem spokojen. Instalace ADSL je triviální. Odpojíte telefonní aparát (předpokládám, že máte konektor RJ (taková ta průhledná kostička), do nyní volné zásuvky po telefonu připojíte dodaným kabelem spliter (zdířka se jmenuje tušímže LINE), do zdířky phone připojíte telefon a do zdířky modem připojíte ADSL modem. ADSL modem propojíte pomocí eth, nebo wifi (nebo nedejboze USB) s počítačem. Nastavíte na počítači gateway na modem (u Alcatelu 10.0.0.138), zapnete DHCP a tradá, vše by mělo běžet. Pokud ne, zalogujte se v internetovém prohlížeči do ADSL modemu a nastavte si údaje o VPI, VCI a protokolu PPP over Ethernet dodané providerem + login a heslo. Uff, to je ale román.....