Úvod > Články > Apple TV ještě jednou

Apple TV ještě jednou

Apple TV v podobě malé bílé krabičky, která byla poprvé představena na výstavě Macworld 2007, se loni dostala na americký trh. Žádnou slávu na něm ale neudělala a přezdívka „domácí iPod“., které byly na začátku internetové diskuze plné, se nenaplnila.

V podstatě se jedná o stříbrnou krabici, která pomocí bezdrátového připojení 802.11n streamuje video, fotografie, hudbu nebo podcast z adresáře na PC nebo Macu na HDTV, musí být ovšem připojena postaru pomocí HDMI. Za toto pohodlí zaplatíme 299 dolarů.

Vedle připojení 802.11n, které si rozumí s AirPort Extreme Base Station nebo s Macem vybaveným Airport Extreme, můžeme použít i klasickou ethernetovou kartu, v obojím případě bude streamování v akceptovatelné HD kvalitě. Díky zabudovanému 40 GB pevného disku a tomu, že streaming nemusí nutně běžet v reálném čase, Apple TV pracovala i při vypnutém počítači. I když je hlavním lákadlem bezdrátové připojení, Apple pro lepší kvalitu doporučuje připojení kabelem, za který si ovšem účtuje 20 dolarů extra.

Hlavním důvodem nezájmu zákazníků nebyla ani tak cena 299 dolarů jako skutečnost, že nepochopitelně nebylo možné stahovat soubory přímo z iTunes. Nová verze představuje prakticky stejný hardware, ale vedle nižší ceny (229 dolarů za 40 GB HDD nebo 329 dolarů za 160 GB HDD) se dočkala i pořádné softwarové obměny. Díky tomu se Apple TV konečně obejde bez počítače. Současná nabídka filmů sice není nijak přesvědčivá, to se ale určitě brzy zlepší. Mluvčí Applu slibuje, že do konce března bude nabídka obsahovat nejméně 1 000 filmů, z toho přinejmenším stovku v HD. A jelikož se Jobsovi podařilo podepsat smlouvu se všemi velkými filmovými studii, Apple by měl mít přístup ke všem filmům do třiceti dnů od chvíle, kdy se objeví na DVD. I tak se nejedná o žádný zázrak, systém Neflix, který posílá DVD, nabízí nejméně 75 000 filmů a v nedávné době nabízená možnost přímého stahování filmů se již dostala přes 3 000 filmů.

Jedna nevýhoda zůstala - systém nedokáže streamovat nic jiného, než co je v adresáři iTunes nebo YouTube. Všechno ostatní si tam musíme dodat sami, což je u písniček snadné, u videa může být složitější. Videa ve formátech MPEG-4 a H.264 jsou bez problémů, ostatní musíme pracně převádět.

Dříve neexistující možnost zapůjčení filmu znamenající to, že jsme každý film  museli koupit, již naštěstí neexistuje. Pronájem stojí 2,99 dolarů za starší film, 3,99 za nový a 4,99 za HD. Na prohlédnutí máme měsíc, od chvíle, kdy jsme se začali dívat, 24 hodin.

V každém případě se Apple poučil a nová verze Apple TV má konečně nárok na existenci.

22. 4. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...