Úvod > Články > Vixta: bezplatný klon Windows Vista

Vixta: bezplatný klon Windows Vista

Windows Vista sem, Windows Vista tam. Není produkt Microsoftu, o kterém by se za posledních dvanáct měsíců psalo víc. Na vlně nadšení, ale i kontroverze se svezl operační systém Vixta ― klon Vist, který si můžete stáhnout zdarma.

Musím být hned z počátku upřímný k těm, kdo doufají, že se jim do rukou dostane opravdu nějaký „windowsovský" klon Vist. Ačkoli existuje projekt, jehož cílem je vytvořit bezplatný open-sourcový systém kompatibilní s Windows i všemi ovladači zařízení, o něm se bavit nebudeme (jinak tedy viz ReactOS [anglické stránky, české]). Vixta je totiž čistě linuxový systém.

Přesněji řečeno, tento operační systém je postaven na známé linuxové distribuci Fedora, která byla náležitě upravena ― a to hlavně co se grafického prostředí týče. To se snaží napodobovat grafické rozhraní Windows Vista: tmavý hlavní systémový panel, upravené ikony, nabídka start i s vyhledávačem, průsvitné rámy oken...

Abych se přiznal, když jsem o Vixtě prvně slyšel, myslel jsem si, že jde o vtip. Ne tedy kvůli provedení, k tomu se ještě dostaneme, ale prostě to vypadalo, že někdo chce přispět svou trochou do flamewars, oněch internetových diskusních přestřelek, tím, že ukáže, že „Linux kopíruje Windows" ― tohle jsou časté důvody hádek, kdo koho kopíruje (Linux od Windows, Windows od Mac OS X, Mac OS X od Xeroxu plus různé transpozice, sami to určitě znáte). Ale Vixta žádná provokace není, je to skutečný systém.

Pro koho je určen?

Už podle jeho názvu a provedení je jasné, že jeho tvůrci se snaží oslovit skupinu uživatelů, kteří mají strach z ovládání Linuxu, o kterém ani moc nevědí. Linux připomínající Windows Vista je má obav zbavit. Jak stojí na stránkách produktu, tvůrci Vixt kromě jiného sázejí na „známý a oku lahodící vzhled", „uživatelskou přívětivost", čímž chtějí tento Linux „přivést mezi masy."

Vixta obsahuje grafické prostředí KDE, které bylo upraveno právě tak, aby se co možná nejvíce podobalo Windows Vista, třebaže se mu to samozřejmě nedaří dokonale. Nejpovedenější částí lišící se od jiných systému s prostředím KDE je upravená nabídka „Start".

Systém existuje ve více verzích, ve kterých se není snadné orientovat. Samotné webové stránky projektu obsahují velice málo informací (a jsou velmi pomalé), chybí dokonce zmínky o Fedoře, neexistuje ani popis verzí a ani seznamy aplikací či podrobnější vlastnosti. Jakýmsi informačním okýnkem je pouze diskusní fórum. Co se verzí týče, k dostání (v podobě Live CD) je stabilní Vixta.org verze 098, její 3D modifikace (s přidanými 3D efekty) a nově verze PRO a EDU (099, první ve fázi Beta2, druhá ještě Alfa). Přiznám se, že nevím přesně, co které verze znamenají, ale EDU se bude od PRO asi nejspíše lišit softwarovou výbavou zamřenou na výuku.


Prohlídka systému Vixta

Snadná instalace

Jelikož má Vixta být systémem pro začátečníky, snaží se svých slibů držet od počátku. Po stažení a vypálení Live CD systém nabootuje z optického disku a uživatel si prostředí může osahat, aniž by ohrozil data na pevném disku. Pomocí jediné ikony na ploše se systém pak dá snadno a velice rychle nainstalovat na disk. Zkušenějšího uživatele možná trochu zarazí, že nebude mít na výběr takřka žádné volby (např. výběr softwaru). Ale o to tady jde.

Hlavní rysy

Pomineme-li už několikrát zmíněný vzhled, uživatelům se možná bude líbit 3D provedení tohoto systému. Dnes jsou 3D efekty řízené grafickou kartou velice oblíbeným tématem, takže ani ve Vixtě prostě chybět nemohou (Windows Vista a Aero, XP a Yod’m 3D + WinFlip..., linuxové systémy a Compiz-Fusion...).

Jak vypadá takto 3D akcelerovaný desktop v tomto operačním systému, si můžete prohlédnout na tomto videu: Vixta3D.ogg (60MB). Pokud nechcete takto velký soubor stahovat, v horší kvalitě je na serveru YouTube (viz níže).

Od základní instalace nechybí podpora multimédií (mp3, avi a další), je možné spouštět i některé aplikace pro Windows pomocí zabudovaného Wine, vývojáři také proklamují podporu 3G karet, přítomné jsou tradičně i kancelářské aplikace (balík OpenOffice.org), aMSN (klon Windows Messengeru), Skype, Java a jiné aplikace známé z Linuxu s prostředím KDE (některé ale kupodivu chybí), ale hlavně povedený je i systém detekce zvukových karet. Vývojáři hlásají, že hlavní výhodou tohoto Linuxu je, že uživatel nemusí nic konfigurovat, ladit a přenastavovat, že vše pojede od základní instalace tak, jak má. Pravda je taková, že se jim to vcelku podařilo ― na rozdíl od jiných linuxových distribucí zde po instalaci opravdu příliš zásahů člověk dělat nemusí (pokud ano, tak až časem, kdy pozná, co nejede, jak by mělo). Samozřejmě lze snadno doinstalovat i češtinu.

Bohužel Vixta trpí jednou nepříjemnou věcí: je docela nestabilní (hlavně v prvních verzích byla neskutečně „padající"). Pády aplikací jsou častější než v jiných systémech. Tohle stejně jako chabé informace o celém projektu na domácích webových stránkách se dají omluvit snad jen tím, že Vixta je projekt hodně mladý (říjen 2007).

Na závěr

O systému Vixta by se dalo napsat mnohem více ― problém je ten, že to ještě nemá cenu. Ačkoliv koncept projektu je dobrý, pro zkušenějšího uživatele je asi výhodnější, když si grafické téma imitující Visty doinstaluje na jinou, zaběhlou a vyladěnou distribuci. Pro začátečníky to za nějakou dobu může být systém velice vhodný, ale po půl roce vývoje jím ještě být nemůže. Kromě toho se v nové verzi objevuje už grafické desktopové prostředí KDE 4, čím zcela mizí smysl Vixty ― KDE 4 vypadá zcela odlišně od speciálně upraveného KDE 3.

2. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...