Úvod > Články > Sezmi – alternativní televizní systém

Sezmi – alternativní televizní systém

Pod tímto poněkud podivným názvem (i když nutno připomenout, že původní název firmy Building B byl ještě horší) se skrývá začínající firma, která vsadila na to, že lidé jsou otrávení neustálým zdražováním satelitních a kabelových televizí.

Snaží se proto nabídnout alternativní televizní systém, který by kombinoval několik technologií. Technické zkoušky by měly začít ještě v květnu, testy plného komerčního provozu pak koncem tohoto roku. A pokud mluví šéf Sezmi Buno Pati pravdu, Sezmi by měla stát jen polovinu toho, co kabel nebo satelit.

Srdcem systému je televizní set-up box, který přijímá signál třemi způsoby. Dva jsou klasické - širokopásmové připojení k internetu a digitální signál terestriální televize. Unikátní je třetí způsob – Sezmi plánuje, že místní televizní stanice budou využívat volné úseky spektra pro přenos některých dodatečných televizních kanálů. Jelikož volné spektrum je omezené, stanice budou schopné vysílat jen části kanálů, navíc jen kousky budou v HD. Trik by měl být v tom, že set-up box bude fungovat jako DVR, takže show budou k dispozici ve formě on-demand.

Navíc systém bude vysílat pouze ty show, o které je největší zájem. To ovšem znamená hned dvě omezení najednou – proč mít stanici, která bude vysílat jen část programu, a potom hlavní výhodou DVR je možnost uložit program ve chvíli, kdy jej nemohu vidět v reálném čase. Sezmi však nabízí opak – pokud vůbec budu něco chtít vidět, musím si to nahrát, takže pravděpodobnost prohlížení v reálném čase je malá. Nutno poznamenat, že systémy DVR, za které se navíc musí platit měsíční poplatky, na rozdíl od situace v Evropě nedovolují nahraný záznam vypalovat na DVD, což je pro evropského diváka pravděpodobně to nejdůležitější.

Zcela unikátní systém to rozhodně není, kombinace digitálního TV tuneru, DVR a internetového videoboxu s příjmem terestriální televize připomíná službu MovieBeam, kterou čtyři roky marně propagovalo studio Walt Disney. Když i po čtyřech letech provozu byl počet zákazníků pouze 1 800, v prosinci 2007 hodil Walt Disney ručník do ringu. Pro terestriální příjem údajně Sezmi vyvinula speciální antény, které budou citlivější a navíc menší, takže nebudou v bytě rušit.

Sezmi sází na telefonní a mobilní poskytovatele, které by mohly tuto službu nabízet jako levný doplněk k internetovému připojení. Tím by mobilní poskytovatelé mohli začít kabelovým televizím, které často mají vlastní nabídku mobilních sítí, oplácet stejnou mincí.

Na druhé straně celý systém připomíná, že o dokonalé integraci televize a broadbandového videa slyšíme již několik let, ale nikomu se to ještě uspokojivě nepodařilo.

13. 5. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...