Úvod > Články > Nextel zahýbal světem

Nextel zahýbal světem

Americká společnost Sprint Nextel zahýbala obchodním světem hned třikrát. Poprvé to bylo ve chvíli, kdy oznámila, že spojí svoji bezdrátovou WiMaxovou divizi se společností Clearwire. Fúzí v hodnotě 14,55 miliardy dolarů vznikne nový operátor, který ponese název Clearwire, nicméně 51 procent bude vlastnit Sprint.

Do nového poskytovatele nasypou peníze i další firmy včetně gigantů jako Google, Comcast, Intel a Time Warner Cable, které dohromady získají 22 procent akcií. Nový Clearwire má jediný cíl – vybudovat celoamerickou WiMaxovou síť. Pokud půjde všechno podle plánů, koncem roku 2010 by měla tato síť mít kolem 130 miliónů platících účastníků. Generálním ředitelem bude Benjamin Wolff z Clearwire, prezidentem pak Barry West ze Sprintu.

Prakticky ve stejnou dobu se objevily zprávy o tom, že Deutsche Telekom uvažuje o tom, že Nextel koupí. Nextel je v současné době třetím největším americkým mobilním poskytovatelem, T-Mobile je na čtvrtém místě s polovinou počtu zákazníků, které má Nextel. Nicméně v současné době již příjmy Deutsche Telekom ze zahraničí převyšují příjmy domácí, a je jasné, že o další zahraniční akvizice má firma zájem. Americký trh je přitom mimořádně lukrativní. Na druhé straně Nextel v posledním roce prudce ztrácí zákazníky. Zisk Nextelu by tak z T-Mobile učinil největšího amerického poskytovatele.

Problémy Sprintu jsou způsobeny relativně slabou nabídkou mobilních telefonů a notoricky špatným servisem. Firma navíc neudělala nákupem firmy Nextel, do kterého investovala 35 miliard dolarů, zrovna výnosný obchod. Nextel není pravý mobilní poskytovatel, ale v podstatě systém dvousměrného rádia, takže spojit oba systémy se nikdy nepodařilo. Další finanční černou dírou bylo opakovaně inzerované zahájení sítě využívající technologii WiMax, kterou Sprint slibuje již několik let. Do této sítě Sprint investoval nejméně 5 miliard dolarů.

Otázkou je, jak by v případě převzetí Sprintu nová společnost zvládla firmu, která by v podstatě využívala čtyři vzájemně nekompatibilní technologie, které navíc využívají i jiné mobilní telefony.

A potřetí to bylo ve chvíli, kdy Sprint přiznal, že uvažuje o tom, že divizi Nextel prodá. Důvodů má celou řadu, od větší lukrativnosti ve chvíli, kdy se zbaví divize s naprosto nekompatibilní technologií, až po skutečnost, že i když samotnému Sprintu odcházejí zákazníci, v divizi Nextelu ubývá každý měsíc kolem miliónu zákazníků. Otázkou bude, kdo by mohl o Nextel mít zájem. Jiný poskytovatel těžko, jedinou možností mohou být skupiny zabývající si bezpečností při nějakých katastrofách. Technologie, která v podstatě využívá dvousměrné vysílačky, bude v případě přírodní katastrofy mnohem odolnější nežli klasická mobilní síť.

20. 5. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.