Úvod > Články > SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy

SP3 pro XP: na co si dát pozor a jak řešit problémy

Poslední dobou ― vlastně po celý rok ― se to články o třetím servisním balíku pro Windows XP jenom hemžilo. Když už konečně SP3 vyšel, spousta uživatelů jej nainstalovala, aniž by si byla vědoma toho, že i on může některé instalace poškodit. S čím počítat a jak problémy řešit?

Vážný problém: AMD a OEM Windows

Hned na začátku výčtu problémů s SP3 zmiňme ten asi nejpodstatnější. Nekonečná smyčka restartů s nechvalně proslulou modrou obrazovkou smrti (BSoD) vás potká tehdy, pokud SP3 nainstalujete na počítač s procesorem od společnosti AMD a továrně předinstalovaným systémem Windows XP. Není to ovšem chyba procesorů AMD, ale právě výrobce počítačů, který na stroje s procesory od AMD nainstaloval stejně upravené Windows XP, jaké byly původně určeny pro počítače s čipy od společnosti Intel. Pro upřesnění, netýká se to všech OEM výrobců, ale asi  jen společnosti Hewlett-Packard. Vlastníte-li počítač značky HP s již předinstalovanými Windows XP, neměli byste SP3 zbrkle instalovat. Příčina problému spočívá v jedné hodnotě registru, kvůli níž se při startu systému načítá ovladač intelppm.sys (pro procesory Intel). A právě když se tento ovladač snaží zavést na strojích s procesory AMD, dojde k chybě, objeví se BSoD a počítač se restartujte ― při startu dojde opět k zavádění zmíněného ovladače, BSoD, restart... Nekonečná smyčka je na světě.

Vyhnout se jí můžete několika způsoby. Buďto SP3 neinstalovat, nebo využít některou z oprav. Jako první s malým VBScriptem přišel Jesper Johansson, známý odborník na bezpečnost softwaru, a k volnému stažení ho umístil na svůj blog. Jeho program po spuštění zjistí, zda váš počítač obsahuje procesor od AMD, a poté projede inkriminovanou část registru Windows. Pokud najde špatnou hodnotu pro ovladač, nabídne vám vypnutí této volby. Skript ke stažení zde.

Dalším řešením je použití „oficiální“ opravy přímo od HP ― soubor o velikosti skoro 2 MB (výše zmíněný skript má pouze pár kilobajtů) musíte ale nainstalovat před instalací SP3. Více na této stránce, resp. zde přímo soubor ke stažení.

Třetí možnost spočívá v ručních úpravách ― sice jsme vám v jedné zprávě o problémech s SP3 pro XP slibovali, že vám řekneme, co dělat, ale když už existují dva výše zmíněné programy, nebudeme vás tím zbytečně zdržovat.

BSoD #2: zase AMD, ale tentokráte desky

Další chybou končící modrou obrazovkou a restartem je ta, jež se projevuje jako STOP: 0x000000A5. O její příčině toho není moc známo, ale objevuje se u určitých desek Asus ve spojení s AMD procesory. Nicméně to podle některých, i zmíněného Jespera Johannsona, vypadá spíše na problém základní desky. Hlášení chyby sice ukazuje na problém s BIOSEM, ale v něm to není ― jeho aktualizace nepomůže, je to čistě věc čerstvě nainstalovaného SP3. Existují dva způsoby, jak problém řešit: za prvé před bootováním připojit do USB portu externí disk (třeba flash paměť), počítač by měl nabootovat normálně. Za druhé, někteří uživatelé problém vyřešili tak, že myš z USB zapojili do portu PS/2 přes redukci.

Další případy: disky, grafická karta, ale i software

Grafika

Modrou obrazovku a nemožnost spuštění systému můžete potkat i v řadě dalších případů. I Microsoft upozorňuje na problémy s grafickými kartami ― zvláště u značek nVidia a ATI. V takovém případě se snažte systém spustit v režimu VGA (nebo poté i v nouzovém režimu), což provedete stisknutím klávesy F8 při startu počítače (více zde). Pokud se Windows spustí, půjde o chybu ovladače grafické karty ― ovladač odeberte a nechejte Windows nainstalovat vlastní. Poté si stáhněte nejnovější softwaru ze stránek výrobce vašeho hardwaru. Nejvíce problémů bylo hlášeno s ovladači Catalyst 8.4 a 8.2 (ATI); nová verze 8.5 je už s SP3 plně kompatibilní.

Disky

Nepodařený start systému může souviset i pevnými disky ― pokud jich v počítači máte více, zkuste v něm ponechat jen ten systémový. Dále hlavní disk zkontrolujte nějakým diagnostickým programem. Nemáte-li takový software, využijte příkazu chkdsk c: /p /r (nemůžete-li nabootovat, musíte použít instalační CD Windows XP a spustit Recovery Console (konzolu pro zotavení ― jak na ní, bude uvedeno níže).

Potíž může být i v poškozeném ovladači ntfs.sys. V takovém případě přes konzolu  ntfs.sys obnovte: záloha se nachází ve složce WindowsSystem32dllcache. Poškozený soubor ve složce WindowsSystem32 přepíšete použitím příkazu copy C:WindowsSystem32dllcachentfs.sys C:WindowsSystem32. O tom, jak konzolu spouštět a jak v ní pracovat pojednává návod na stránkách Microsoftu.

Software

Objevily se i zprávy o poškozených Windows XP SP3 kvůli různému nekompatibilnímu softwaru. Oblíbené softwarové vybavení pro zabezpečení od Symantecu prý poškozuje některé údaje v registru, následkem čehož nefungují některé systémové součásti Windows.

Symantec (Norton programy) to ale naopak svaluje na špatné kódy Microsoftu. O co se jedná? Hlavně mizí síťová připojení (chybí síťové karty), správce zařízení je prázdný a registr Windows se zaplňuje spoustou zvláštních údajů (desítkami tisíc nesmyslných hodnot), které mohou vést k různým dalším problémům. Oficiální řešení neexistuje. Zkusit můžete odstranit buď softwaru Symantecu (pokud je to opravdu jeho chyba), nebo ― víte-li, co děláte ― odstranit nesmysly z registru (začínající nestandardními znaky jako $%& apod.)

Co nefunguje...

Asi jen těžko můžete zjistit, jaké všechny programy s SP3 dobře nefungují. Ale pár případů s největší četností výskytu zde jde. Už dříve jsme psali o nekompatibilitě s RMS, což je ale systém nasazovaný ve velkých firmách, takže jej můžeme přehlédnout. A Microsoft měl už problém vyřešit vydáním záplaty.

Grafická témata

S SP3 přestala fungovat grafická témata Windows, která nebyla podepsána Microsoftem. Na vině je nová knihovna UXTHEME.DLL ― pokud chcete převléct Windows bez nějakých speciálních aplikací, budete si muset sehnat novou „patchnutou“ verzi (stačí googlovat).

Internet Explorer

Ten sice funguje, ale IE 7 (a IE 8 beta) nepůjde odinstalovat, jestliže byl ve Windows přítomný před instalací SP3. Pokud budete v budoucnu IE 7/8 odinstalovávat, musíte nejdříve odstranit SP3.

MUI Pack

Jazykový balíček pro Windows původně v jiném jazyce. Po instalaci SP3 se může stát, že některé části Windows budou anglicky. V takovém případě si stáhněte novou verzi MUI.

Vzdálená plocha

Po nainstalování poslední verze klienta vzdálené plochy a až následující instalaci SP3 se mohou objevit různé problémy s funkčnosti vzdálené plochy. Nový klient vzdálené plochy nepůjde navíc odinstalovat. Předejít problému můžete tím, že klienta odstraníte dříve, než budete instalovat SP3. Pokud už SP3 máte, zkuste jej odebrat a pak odstraňte klienta VP. Nainstalujte znova SP3 a poté klienta.

Další informace můžete nalézt zde a také zde (webové stránky Microsoftu).

28. 5. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...