Úvod > Články > Hudba ke stažení za paušál, nebo jen hloupé lákadlo?

Hudba ke stažení za paušál, nebo jen hloupé lákadlo?

Možná to víte, možná ne. Na českém trhu se objevila „revoluční“ služba: za paušální poplatek si člověk může stáhnout „neomezeně“ hudby. A to vše „legálně“. Avšak má to svá velká „ale“.

Písně jen pro někoho

Největší český internetový obchod s hudbou nedávno spustil novou službu, která zákazníkovi slibuje neomezené stahování hudby za paušální poplatek. Není to ale ve skutečnosti tak skvělé, jak se na první pohled může zdát. Jsou zde zásadní omezení, o kterých se v nevkusné televizní reklamě ani náznakem nemluví.

Například hudbu z i-legalne.cz si poslechnete jen a pouze v jednom operačním systému a pouze v jednom přehrávači hudby. Když se na web tohoto obchodu podíváte, možná se za nějakou dobu (pokud tuto informaci hledáte) proklikáte k následujícímu odstavci:

K využívání služby uživatelem je nezbytné použití následujícího softwarové vybavení: 32bitový operační systém podporující Windows Media Player 10 a DRM; Windows Media Player 10 (nebo novější verze) s nainstalovanou podporou pro DRM, webový prohlížeč Internet Explorer 5.5 a vyšší, Firefox 1.5 a vyšší, Opera 8.5+.

K tomuto technickému omezení se ještě vrátíme. Teď si ale zkusme ukázat, jaký je rozdíl mezi klasickým nákupem do počítače (á la carte) a novým neomezeným stahováním za paušál. Nejdříve zkusíme nákup jediného CD klasickou cestou.

Vybral jsem si album Herzeleid, vůbec první desku německé kapely Rammstein. Na i-legalne.cz bych za 299 Kč dostal jedenáct souborů WMA s datovým tokem 192 kbit/s, souborů pěkně prožraných ochranou DRM. Hudbu bych si nemohl přehrát nikde jinde než v operačním systému Windows a jen v programu Windows Media Player. Synchronizaci s přenosným zařízením (přes Windows Media Player i s příslušnou licencí) bych si mohl dopřát jen několikrát a vypálit tohle CD bych si mohl taky jen s omezením. K tomu všemu bych ale musel vlastnit takový přehrávač, který ochranu DRM podporuje a nese logo „PlaysForSure“ (populární iPod je vám na nic).

A teď otázka. Jaká je výhoda takového nákupu? Asi žádná, protože podíváme-li se, kolik stojí fyzický disk Herzeleid, zjistíme, že prakticky stejně. Například na Vltava.cz si koupíte opravdové CD za 332 Kč, tedy o 33 Kč dráž. A to si jej můžu třeba bez problému převést do bezztrátového FLAC, který opravdu není totéž co formát WMA s tokem 192 kbit/s. Nebo na soubory mp3 ve vysoké kvalitě a ty si můžu nahrát na jakékoliv zařízení, kolikrát chci. A samozřejmě si můžu vypálit záložní CD, které budu používat častěji než originál, který se uloží mezi další kousky do sbírky. A tyto výhody za 33 Kč opravdu stojí.

Půl milionů skladeb asi je málo

Ačkoliv se zástupci i-legalne.cz „pyšní“ skoro půlmilionovou databází skladeb, nutno podotknout, že toto číslo v žádném případě nezaručuje, že najdete to, co hledáte ― album Herzeleid (rok 1995) jsem zvolil proto, že jsem předtím hledal několik alb různých kapel, alb, která vyšla i před několika roky (dokonce desítkami let!), ale kupodivu jsem nic nenašel. Přitom hledané kapely patří celosvětově k naprostým špičkám. Jako naprostý výsměch pak působí kupříkladu nabídka titulů od legendy jménem Metallica ― koupit si můžete celkem tři skladby (jednu za 35 Kč). Ale vraťme se k tomu hlavnímu.

Ízy stahování hudby

Takže k druhé možnosti. Nová služba Ízy (mjůzik) ― z anglického easy (snadno), když už je dneska všechno „kchůl“ a všichni máme „fan“ ― je rozdělena do tří časových tarifů: za 249 Kč si můžete předplatit neomezený přístup do databáze i-legalne.cz na jeden měsíc, za 699 Kč na tři měsíce a za 2 399 Kč na celý rok.

Ostatně sami si přečtěte, jak na webu i-legalne.cz je služba prezentována:

Představujeme vám převratnou službu Ízy music, díky které můžete mít za paušální poplatek v maximální výši 249,- Kč měsíčně neomezený přístup ke kompletnímu katalogu portálu i-legalne.cz, který čítá na půl miliónu skladeb všech žánrů i tituly mluveného slova. Tato unikátní služba vám nabízí možnost stažení hudby do vašeho počítače, její neomezené přehrávání a taktéž synchronizaci s dalšími přenosnými zařízeními. Své oblíbené nahrávky si tak budete moci vychutnat opravdu kdykoliv a kdekoliv. To vše navíc za cenu, za kterou byste v obchodě pořídili jedno CD.

Nadšení nebo prostě obchodně pochopitelnou podporu této službě vyjádřila na tomtéž webu i Aneta Langerová.

Vnímám to jako vstřícný krok vůči lidem, kteří rádi poslouchají hudbu. Zároveň by tato služba měla oslabit pirátství, což je dobrá zpráva i pro umělce.

Ceny by to byly opravdu skvělé, kdyby člověk mohl po danou dobu neomezeně stahovat hudbu, kterou by mohl poté neomezeně poslouchat jako CD. Bohužel, tak se věci nemají. Ono ani neplatí to, že „tato služba vám nabízí možnost staženou hudbu neomezeně přehrávat.“ Hudbu, kterou si stáhnete, budete totiž moci poslouchat jen v době, kdy platí vaše předplatné. Pokud si koupíte přístup k databázi skladeb na měsíc, další měsíc už si písně neposlechnete; budete si muset členství/licenci znova koupit.

Synchronizace s externími zařízeními je zde tragická: třebaže u normálního nákupu hudby do počítače na i-legalne.cz můžete externí zařízení synchronizovat s počítačem až 25x, v případě služby Ízy totéž učiníte pouze 2x. Jinými slovy, pokud si zakoupenou skladbu nahrajete přes Windows Media Player do mobilu a poté do přehrávače, vyčerpali jste možnosti. A jestliže se ptáte na vypalování muziky, budete zklamáni: Ízy mjůzik se vypálit prostě nedá.

Co to tedy je?

Jak to tak vypadá, i-legalne.cz spustilo cosi jako předplatné na rádio ― rozdíl je v tom, že si obsah uděláte sami. Teď si to ale srovnejte s bezplatnými (a poznamenejme legálními) službami třeba na Last.fm. Nejenže si z počítače můžete pustit nepřeberné množství skladeb, aniž by fyzicky existovaly u vás na disku, ale nově je můžete „naladit“ i na externím zařízení.

Můžou podobné služby opravdu snížit „pirátství“ ― tedy, pardon, zase zvýšit prodejnost alb ―, jak si mnozí slibují? Jednoduchá otázka, na níž se ale nedá odpovědět jen tak. Výhoda této služby spočívá hlavně v úspoře času: ačkoliv se na internetu dá sehnat prakticky vše a zdarma (ať už jde o p2p sítě, uzavřená internetová fóra, FTP servery nebo úložiště jako Rapidshare), a to i ve zcela legální rovině, ne všichni se v těchto oblastech orientují. Pro někoho zdlouhavé hledání písničky může být nahrazeno jednoduchým systémem, jako je právě i-legalne.cz, v kterém si zájemce skladbu prostě zaplatí a má ji ihned k dispozici. To, že pak tento platící zákazník je omezován ochranou DRM, je ale špatně ―  naprosto volné ruce má paradoxně člověk, jenž si ji stáhne zdarma někde úplně jinde. Světové internetové obchody s muzikou přitom už před nějakou dobou DRM opustily a nabízejí ji ve formátu mp3 bez omezení. A hlavně: zahraniční obchody jsou mnohem, mnohem levnější.

V prvním případě (á la carte) jsou alba skoro stejně drahá jako opravdová CD v obale. A k tomu jsou zatížena různými omezeními. Druhá služba Ízy je prakticky jen půjčovnou a půjčené produkty mají ještě větší omezení. Kdy už přijde životaschopný model obchodování s muzikou i k nám?

13. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...