Úvod > Články > Luxusní náhrada za MS Office zdarma

Luxusní náhrada za MS Office zdarma

Nemáte několik tisíc na licenci za MS Office a omezuje vaše aktivity licence levnější verze pro studenty a domácnosti? Pak byste mohli využít nové sady aplikací od společnosti IBM. Lotus Symphony může být tím, co hledáte.

Na konci května vydala společnost IBM po dlouhém testování stabilní verzi svého kancelářského balíku. Lotus Symphony je přímou konkurencí pro komerční software, jako je MS Office ― kterému patří většina trhu ―, Perfect Word od společnosti Corel, StarOffice od společnosti SUN, ale soutěžit o uživatele chce i s opensourcovým kancelářským balíkem OpenOffice.org (zmíněný StarOffice vychází z OpenOffice, ale obsahuje další proprietární přídavky). Jaké jsou hlavní rysy tohoto produktu a v čem je jiný?

Lotus Symphony - start

Co balík obsahuje

Každého asi zajímá, co Lotus Symphony 1.0, coby bezplatný program, svému uživateli umožní. Skládá se z Lotus Symphony Documents, Lotus Symphony Presentations, Lotus Symphony Spreadsheets ― na rozdíl od OpenOffice.org tak umožňuje pracovat jen se třemi typy dokumentů a jak názvy napovídají, jedná se o dokumenty textové (textový procesor Documents), tabulky (výpočty v Spreadsheets) a prezentace (Presentations). Marně byste hledali třeba e-mailový klinet podobný MS Outlook (nicméně stále můžete použít nějakou náhradu ― třebaže ne tak funkcemi překypující ―, ať už v podobě opensourcového programu Thunderbird, nebo třeba Windows Live Mail).

Lotus Symphony - HOME

Podpora formátů, tvorba PDF a Flashe

Důležitým kritériem u kancelářských aplikací je podpora různých souborových formátů. Co na tom, že ODF (OpenDocument Format) je už dlouhou dobu mezinárodním ISO standardem, když většina lidí stejně používá MS Office a jeho starší uzavřený formát ― textové dokumenty s příponou .doc se staly nepsaným standardem mezi uživateli, takže životaschopný kancelářský balík by tyto binární soubory měl podporovat. Lotus Symphony to zvládá, byť se musíme smířit se skutečností, že tu a tam takový dokument nemusí vypadat tak, jak vypadal na monitoru jeho tvůrce v MS Office. Není to chyba IBM, jde bohužel o zákonitý následek politiky Microsoftu, který si své výtvory chránil a chrání. Avšak dobrou zprávou je, že vývojáři nyní mají možnost podporu doc, xls, ppt a xlsb zásadně vylepšit, neboť v polovině února Microsoft nezbytné specifikace konečně na svém webu uveřejnil. Dá se proto předpokládat, že v budoucích verzích kancelářských aplikací bude podpora těchto formátů téměř dokonalá.

Zda se to ovšem nakonec vyplatí, těžko odhadovat ― Microsoft totiž má nový formát OpenXML, který se dokonce stal standardem ISO, takže pomalu dochází k migraci na něj (docx apod. jsou nastaveny jako výchozí formáty v MS Office 2007). Tady je problém Lotus Symphony: nepodporuje OpenXML. Vzhledem k tomu, že jde o standard a formát lídra trhu, OpenXML by se mělo ale snad v další verzi Symphony objevit.

Samozřejmostí je podpora zmíněného ODF a dokumenty můžete ukládat i do Microsoft RTF nebo holého TXT. Všechny jdou bezproblémově exportovat i do PDF, což jistě potěší ty uživatele, kteří pro tvorbu PDF dokumentů používají různé pomocné nástroje a virtuální tiskárny.

Pro Lotus Symphony existují i různé pluginy, jež jeho možnosti ještě rozšiřují. Pomocí jednoho z nich můžete své prezentace snadno exportovat do podoby flashové animace.

Elegantní uživatelské rozhraní

Ještě jsme to sice nezmínili, ale Lotus Symphony se zakládá na jádře OpenOffice.org, oné milované, ale stejně tak i zatracované kancelářské sady. Jestliže je OpenOffice něco vytýkáno, pak fádní grafické rozhraní připomínající dobu poloviny 90. let. Vývojáři v IBM se v tomto poučili a Lotus Symphony oblékli do slušivého kabátku, který nejen hezky vypadá, ale i skvěle sedí.  Kromě obligátního vrchního panelu s funkcemi můžete pracovat i pravým panelem, na kterém najdete základní nastavení vlastností písma, stránky a odstavce. Na rozdíl od ribbonu v MS Office 2007 je dobře využito pracovní místo a okno programu neruší od práce s dokumentem.

Lotus Symphony - textový dokument

Zcela novým rysem v Lotus Symphony je práce se záložkami ― Symphony se chová jako moderní webový prohlížeč. Dokumenty (ať už textové, nebo tabulky či prezentace) se prostě otevřou v nových záložkách jednoho okna programu, což šetří jak místo na hlavním panelu, tak hlavně nezdržuje při práci s více dokumenty. Jindy zdlouhavé „alt-tabové“ přepínání mezi okny a zoufalé klikání myší na hlavním panelu při práci s MS Office nebo OpenOffice.org je zde zredukováno na jedno kliknutí na záložku. K tomu je možné záložky přeskupovat a dokonce si můžete vytvořit i jejich náhled (CTRL+SHIFT+T).

Lotus Symphony - miniatury

Tak trochu starý negramotný žrout

Ale abychom jen nechválili. Pokud jsme výše řekli, že Lotus Symphony je postaven na jádru OpenOffice.org, třeba dodat i tu skutečnost, že na jádru pěkně starém. Zatímco v současnosti je OpenOffice.org ve verzi 2.4.1, Lotus Symphony staví na jádru 1.1.4 (prosinec 2004!). Od toho se odvíjí také nepříliš dobrá stabilita balíku ― tu a tam vám prostě oznámí, že došlo k chybě a vypne se. Budiž plus to, že po restartování aplikace se rozpracované dokumenty obnoví.

Lotus Symphony je postaven na prostředí Eclipse, které je napsáno v Javě: už z těchto důvodů je pochopitelné, že neoplývá rychlostí. I když samotná práce v Symphony není nijak zvláště pomalá, tak první krůčky jako start či první otevření prázdného dokumentu trvá poměrně dlouhou dobu. Pokud máte v počítači jen 512 MB RAM, na Lotus raději zapomeňte. Pohodlnější práce je možná až na strojích s 1-2 GB RAM (optimalizace výkonu pro danou velikost RAM se dá nastavit v Předvolbách).

Trnem v patě je kvalita českého slovníku. Ačkoliv je celý program v češtině a je podporována i kontrola českého pravopisu, slovní zásoba Symphony není nikterak skvělá. To mimochodem můžete vidět i na jednom z obrázků. Přitom jde o slova zcela obyčejná. Chcete-li však do českého slovníku přidat slova, nepodaří se vám to. Lze je přidat snad jen do slovníku Standard.dic (přes pravé tlačítko).

Informace

IBM Lotus Symphony je určen pro počítače s následujícími požadavky:

* Windows XP, Windows Vista
* Linux: SLED 10, RHEL 5
* Alespoň 750 MB volného místa pro linuxovou verzi, alespoň 540 MB volného místa u verze pro Windows
* Alespoň 512 MB RAM
* Instalátor pro Windows nepodporuje procesory AMD64 s 64bitovými operačními systémy XP/Vista.

Web produktu, ke stažení.

18. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.