Úvod > Články > Video na displej mobilu

Video na displej mobilu

Multimédia se stále vyvíjejí. Zatímco ještě před nedávnem letěly MP3 a MP4 přehrávače, dnes tuto funkci plní většina průměrných mobilních telefonů. Nejen mezi teenagery se rozmohlo posílání humorných videí na mobil, lidé svůj mobil či komunikátor často vyžívají pro přehrání celého filmu nebo seriálu.

Dnešní článek pojednává o tom, jaké máme možnosti, kterak dostat na displej mobilu video. Způsobů je samozřejmě více. Nejprve si povíme něco o formátech videa v mobilu, přehrávačích a transferu video souborů do mobilu či na paměťovou kartu. Dále se podíváme na webové služby se zasíláním videí skrz datové přenosy nebo MMS a v neposlední řadě si povíme, jak je možné dostat do mobilu vlastní videosekvenci, seriál nebo oblíbený klip, třeba z YouTube.

Technické a softwarové zázemí

Základním předpokladem je solidní přehrávač multimédií, který dokáže pracovat i s videosekvencemi. Moderní mobily již mají přehrávač integrován v základní softwarové výbavě, u chytrých telefonů (Windows Mobile, Symbian) si můžeme nainstalovat různé přehrávače dle libosti. Společným jmenovatelem videí na mobilu je formát 3GP. Jde o video formát vyvinutý speciálně pro třetí generaci mobilních zařízení, založený na zjednodušené verzi MPEG-4 Part 14 (MP4) formátu. Některé přehrávače dokáží pracovat i s jinými formáty, jako WMV, AVI či MOV.

Neméně důležité je, jakou cestou video na displej mobilu dostaneme a kam jej uložíme. Jednou z možností je MMS zpráva, ta má ale obvykle omezenou velikost a tak se hodí spíše na krátké videosekvence. Častěji se užívá stažení videa pomocí datových přenosů (technologie GPRS, EDGE a modernější) nebo přímý přenos z počítače pomocí kabelu, Bluetooth nebo dnes již vymírajícího IrDa rozhraní. Mezi dvěma mobily pak přenášíme nejčastěji pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Video je potřeba uložit. Nevystačí-li nám interní paměť přístroje, pak se musíme spolehnout na rozšiřující paměťovou kartu.

Webové služby

Webové služby lze rozdělit do tří kategorií. První jsou služby placené, které nabízí stažení videa do mobilu oproti odeslání „drahé“ SMS zprávy. Ceny jsou v rozmezí 20 – 80 Kč za jeden snímek. Takovéto služby nalezneme i na stránkách časopisů a je jich plný internet. Zajímavější jsou stránky s bezplatným obsahem a dále weby s odkazy na úložiště filmů či seriálů.

3GP video – Tyto stránky soustřeďují několik stovek krátkých viodeosekvencí, které snadno stáhnete zdarma do počítače a následně nahrajete do mobilu. Videa jsou rozdělena dle kategorií, převažují srandičky, sport, havárie a reklamy. Stránky nabízejí i další rady a software do mobilu, hry nebo tapety.

Instaluj.wgz.cz – Tento web obsahuje daleko více užitečného obsahu. V nabídce naleznete několik položek s přídomkem 3GP. Jednak jde o odkazy na seriály v tomto mobilním formátu videa, web se nevyhýbá ani filmům, klipům, hrám a další zábavě. Odkazy obvykle směřují jak jinak, než na úložiště RapidShare, Ulož.to apod. 

3GPvideo.unas.cz – Velice hezky udělaný web, přehledný, bez rušivých reklam a bannerů, kde najdete odkazy na známé filmy či seriály přímo ve formátu 3GP. V sekci Ostatní jsou pak odkazy na partnerské weby, zabývající se dalšími druhy mobilní zábavy.

Jak dostat vlastní video do mobilu

Smyslem tohoto odstavce není popsat, kterak zkopírovat videosekvenci do mobilu, takový postup je daný výrobcem přístroje a obslužným softwarem. Podíváme se, jak je vhodné upravit běžné video z PC do mobilní formy. Jednak je nutné videu zmenšit rozlišení, zkomprimovat jej a převést do speciálního formátu. Například softwarová firma Crystal Reality nabízí k tomuto účelu hned několik aplikací. Například aplikace Crystal2Mobile dokáže převést celé DVD do mobilní formy. Bohužel, tato aplikace je placená a vyžaduje platformu Symbian.

Z tohoto titulu nás více zaujal produkt Acala 3GP Movies Free, který je zcela zdarma a jeho vstupem mohou být video soubory rozličných formátů. Podporovány jsou AVI, MPG, MPEG, VOB, DIVX, XVID, VCD či SVCD. Přímo v aplikaci si nastavíte, zda chcete zkonvertovat celý snímek, nebo jen určitou část (definice počátku a konce sekvence), náhledy či nastavení výstupních parametrů videa. Výstupním formátem je běžně užívaný 3GP, který již snadno přenesete do mobilního telefonu.

Cesta z YouTube až na mobil

Na portálu YouTube je k vidění tisíce videosekvencí a možná jste někdy zatoužili, mít alespoň některý snímek přímo ve vašem mobilu. Cesta z YouTube na mobil je celkem snadná. Nejprve si stáhněte aplikaci save2pc. Standardní verze dokáže ukládat videa z YouTube do PC pouze ve formátu FLV, placená pak přímo v 3GP a v mnoha dalších. Do aplikace zadejte adresu klipu a uložte jej do počítače. Ovládání je velmi snadné. Stejný účinek mají i nejrůznější doplňky internetových prohlížečů a podobné aplikace na webu. Uložený FLV soubor je nutné převést do formátu 3GP. To provedete například tímto bezplatným prográmkem.

Závěrem

Způsobů, kterak dostat videosekvence do mobilu je více. V článku byly zmíněny jen základní zdroje. Českým uživatelům internetu navíc leccos usnadňuje legislativa autorského zákona. Stažení filmu nebo seriálu z webu není přestupkem ani trestným činem, pokud jej dále nesdílíte. A zde je potenciál mobilního videa v celé své kráse.

26. 6. 2008

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...