Úvod > Články > openSUSE 11: Kvalitní operační systém zdarma. Vhodný i pro začátečníky

openSUSE 11: Kvalitní operační systém zdarma. Vhodný i pro začátečníky

Na poli osobních počítačů stále s přehledem vládnou Windows od Microsoftu. Nicméně se začínají objevovat jiné operační systémy, které se konečně stávají snadno použitelnými i pro naprosté začátečníky. Jedním takovým je i openSUSE, linuxový systém, který přednedávnem vyšel v nové verzi.

OpenSUSE patří dlouhodobě ke kvalitním a oblíbeným systémům ― navíc společnost Novell, která za ním stojí, vydává i další systémy SUSE určené do korporativní sféry (desktopový SLED a serverový SLES). V „jedenáctce“ od minulé verze přibylo přes 200 nových vlastností, přepracován byl instalátor, správce balíčků je nepopsatelně rychlejší, byla zvýšena podpora mnoha zařízení včetně těch mobilních, obsahuje aktualizovaný software pro každodenní práci... A je toho mnohem víc. Představme si dnes alespoň některé rysy openSUSE 11.0.

Instalace snad už nemůže být jednodušší

Nevýhodou linuxových systémů kdysi bývalo to, že laik narazil ihned zkraje na problém s instalací, která probíhala v textovém režimu a žádala si pokročilejších znalostí. To už nějaký ten rok neplatí ani u složitějších distribucí. Instalaci openSUSE 11 zvládne každý, kdo zvládne nainstalovat Windows. Naopak u openSUSE je instalace ještě jednodušší a odehrává se plně v grafickém režimu. A navíc si nežádá ani jeden restart počítače.

Instalace probíhá jen klikáním na tlačítko „Další“ (nepočítáme-li vyplnění údajů o uživateli). Má-li navíc uživatel na disku nainstalované Windows, instalátor openSUSE dokáže disk sám rozdělit a systém nainstalovat na nově vytvořený oddíl. O výběr operačního systému při startu počítače se pak postará aplikace GRUB.

Grafické prostředí openSUSE 11

Na rozdíl od Windows linuxové operační systémy nepřicházejí s „pevně“ přišitým grafickým prostředím. Člověk si může vybrat z několika možností, do jakého kabátu svůj systém obléci, a ještě i ty si může různě upravovat dle svých představ.

Po spuštění instalace se objeví dotaz, jaké výchozí grafické prostředí chce uživatel v systému používat. OpenSUSE 11.0 obsahuje tři hlavní desktopová prostředí ― vlastně čtyři. Přítomné je totiž nejen nejpopulárnější prostředí KDE 3.5.9, ale i nové KDE 4 (ve verzi 4.0.4). Začátečníkům a lidem, kteří chtějí v openSUSE dennodenně a plnohodnotně pracovat, se ale doporučuje nainstalovat KDE 3.5.9; to je mnohem vyspělejší, vyladěnější. První široce použitelná verze KDE 4 bude až v4.1, která by měla vyjít na konci měsíce. Dalším grafickým prostředím dostupným na instalačním DVD je GNOME (ve verzi 2.22) a Xfce.


3D efekty v openSUSE 11. Zde je použito grafické prostředí KDE 3.5.9.

Pro začátečníka je asi vhodnější prostředí KDE, které se i více podobá Windows XP nebo Vista. Skýtá i větší možnosti nastavení a i na něj navázané aplikace jsou poněkud bohatší než protějšky z GNOME. To však neznamená, že KDE „je lepší“ ― každému zkrátka vyhovuje něco jiného.

Nainstalovat však lze všechna dostupná grafická prostředí a při přihlášení do systému si z nich vybrat to, na které má člověk zrovna „chuť“. Není tak problém mít vedle sebe jak KDE 3.5, KDE 4 a i GNOME.

Programové vybavení

O softwarovém vybavení openSUSE nejde napsat jen několik vět. Hlavním důvodem je i to, že každé grafické desktopové prostředí používá jiné programy. Nicméně obecně platí, že od první instalace je v systému přítomný software pro rozličné účely: kancelařinu, multimédia, programování (dá se doinstalovat řada aplikací pro vývoj), správu systému, grafiku...

Pro kancelářskou práci je určen balík OpenOffice.org 2.4, navíc obsahující podporu OpenXML od Microsoftu i binárních formátů ze starších MS Office, lze však doinstalovat i KOffice nebo Lotus Symphony od IBM.

Klasické K-menu
Klasické K-Menu. Aplikace jsou v něm přehledně rozdělené podle toho, k čemu slouží.

Práci s grafikou a digitálními fotografiemi usnadní například GIMP („cosi jako Photoshop“), v KDE dále třeba Krita nebo Karbon14 (pro vektorovou grafiku). S webem můžete pracovat pomocí Konqueroru (v KDE), předinstalovaného Firefoxu, či doinstalovatelné Opery. Nechybí ani další programy pro internet ― pro MSN/ICQ/Jabber a další sítě je určeno Kopete nebo Pidgin, nainstalovat můžete i Skype; z místa se dá ovládat i FTP, používat bittorrent, e-maily...

Samozřejmostí jsou i různé programy na přehrávání hudby a videa, vypalování či zálohování CD/DVD, hry (doinstalovat lze i řadu 3D klasických stříleček a hrát se dají i hry z Windows, o tom níže), aplikace pro správu systému (včetně zálohování, šifrování disku, vzdáleného přístupu, ...), můžete i virtualizovat jiné OS a mnoho dalšího.

Podpora aplikací z Windows

OpenSUSE 11 obsahuje i podporu pro aplikace z MS Windows. Od základní instalace je v tomto systému totiž přítomen nástroj Wine (po aktualizaci v aktuální verzi), který se o spouštění aplikací z Windows stará. Není proto vůbec velký problém nainstalovat například MS Office (i nejnovější 2007), Adobe Photoshop nebo řadu her vyžadujících DirectX (9.0c).

Photopshop pod Linuxem (Wine - openSUSE 11)
Photoshop CS2 pod openSUSE 11. Klikněte pro větší obrázek. Zdroj: opensuse.org.


Picasa pod Linuxem (openSUSE 11)
Aplikace Picasa pro správu a úpravu fotek. Ačkoliv je to program určený pro Windows, díky Wine funguje i pod Linuxem.

openSUSE samo o sobě

Výše uvedená fakta jsou víceméně společná řadě dalších operačních systémů s geny Linuxu. Systém openSUSE 11 má však spoustu svých předností a aspoň pár z nich stojí za to teď zmínit. Za prvé, je to jedna z nejlepších distribucí, co se autodetekce a podpory různého hardwaru týče. Pokud se vám stalo, že například v tolik „novinářsky vděčném“ Ubuntu vám něco nefungovalo, je možné, že v openSUSE vám váš hardware fungovat bude. A co víc, o nastavení hardwaru, systému, sítí, softwaru a řady dalších věcí se stará naprosto bezkonkurenční nástroj Yast, jehož obdobu nenaleznete v žádné jiné linuxové distribuci ― umožní vám nastavit řadu věcí, které byste jinak v jiných systémech museli dělat buď ručně úpravou konfiguračních souborů, nebo přes příkazovou řádku, jež zvláště u laiků není moc oblíbená. (První dojmy z openSUSE 11 a příklady autodetekce hardwaru na notebooku si můžete přečíst zde.)

Řídící středisko Yast
Řídící středisko Yast

Společnost Novell podepsala smlouvy s Microsoftem o interoperabilitě, takže řada věcí primárně určená pro svět Windows funguje v openSUSE. Namátkou jde právě o podporu kancelářských formátů od Microsoftu v edici OpenOffice.org od Novellu ― Novell však stojí také za vývojem technologie Moonlight (obdoby Silverlight od MS) nebo za projektem Mono (vývoj technologií pro vývoj a spouštění klientských a serverových aplikací postavených na .NET od Microsoftu).

Pro začátečníka, ale i zkušenějšího uživatele, který má rád pohodlí, obsahuje openSUSE instalaci softwaru pomocí funkce tzv. 1-Click Install ― pro představu, nemusíte hledat balíčky v repositářích nebo na webu či si je kompilovat sami, ale pokud narazíte na software, který hledáte, stačí pouze jednou kliknout a spustí se instalátor. Jako příklad uvedeme instalaci ovladačů pro grafické karty ATI. Pokud byste se nyní nacházeli v prostředí openSUSE 11, jedním kliknutím byste si nainstalovali potřebné ovladače pro správnou funkčnost i s 3D akcelerací.

1-click Instalace ATI ovladačů v Linuxu/openSUSE 11
Instalátor „1-click“. Pomocí něj se dá jednoduše nainstalovat řada softwaru.

Kdybychom měli pokračovat ve výčtu předností openSUSE, asi bychom zmínili i integrovaný firewall a další zabezpečení v podobě AppArmor, ale to jsou věci, které laického uživatele v tuto chvíli asi moc nezajímají a jsou nad rámec obecnějšího povídání.

Hardwarové nároky

Ačkoliv je openSUSE 11 moderním systémem starým pár týdnů, jeho hardwarové nároky jsou minimální ― potřebujete jakýkoliv procesor Pentium/Celeron/Xeon od Intelu, Duron/Athlon/Sempron/Opteron/Turion od AMD, ale podporovány i procesory s architekturou PowerPC, potřeba je minimálně 256 MB RAM (512 doporučeno), grafická a zvuková karta (libovolná, ale pro 3D efekty je nutná nějaká 3D grafická karta ATI/nVidia/Intel...), 500 MB pro minimální systém/2,5 GB místa na disku pro standardní instalaci...

Poznámky závěrem

OpenSUSE 11 je nejen jednou ze světově nejpopulárnějších linuxových distribucí, ale také uživatelsky přívětivým a velice propracovaným operačním systémem, u kterého není potřeba znát žádné příkazy. Podporuje spousty nového i staršího hardwaru, který se dá nastavovat jednoduše přes Yast, umí spouštět i programy pro Windows včetně spousty her, podporuje diskové oddíly naformátované na NTFS, různé technologie od Microsoftu a programy lze instalovat jedním kliknutím. Pro člověka, který chce bezplatný bezpečný systém, jenž je plný softwaru a nabitý moderními funkcemi, představuje skvělou volbu.

OpenSUSE 11 ke stažení zde (pro pohodlí doporučujeme instalační DVD).

16. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...