Úvod > Články > Hudba z p2p sítí je nakažená novým virem

Hudba z p2p sítí je nakažená novým virem

A další novinky uplynulých dní: Kuba bude mít internet ― Nezáplatované Windows se nakazí do 5 minut ― Regulace cen SMS i datových služeb na obzoru ― a více..

Microsoft se chlubí: prodáno 180 milionů kopií Windows Vista

Po nějaké době se Microsoft opět světu pochlubil tím, kolik prodal kopií Windows Vista od jejich uvedení na trh. Nové číslo hovoří o tom, že Visty jsou úspěšným systémem. Vždyť posuďte sami: 180 milionů kopií je ohromné číslo.

Jak se naši čtenáři před časem mohli dočíst v článku Microsoft straší piráty. Důvod?, tato Microsoftem udávaná čísla však nemusejí odpovídat reálnému počtu uživatelů. Stejně jako předešle zveřejněné výsledky prodeje totiž odpovídají celkové emisi licencí, které Microsoft pustil do éteru: jsou v nich tedy i ty OEM licence, které platí pro předinstalované Windows Vista na počítačích, které si ještě nikdo nekoupil, a rovněž zahrnuje všechny další instalační média, která leží na skladech prodejců.

Ve stejném výše uvedeném článku jste si taky mohli srovnat prodejnost Windows Vist s XP ― pro připomenutí, například v českém obchodu Czech Computer v období leden-duben 2008 činil prodej Vist 28 % ze všech prodaných licencí Windows, celých 72 % pak starším Windows XP. Ty však Microsoft k 30. červnu přestal prodávat; dá se proto očekávat, že licence „ležící, spící“ se nyní budou už dostávat k zákazníkům, jelikož za chvíli nezbude nic jiného, než si Visty koupit (už dnes není situace nijak růžová při koupi notebooků). O tom více v článku z minulého týdne, Windows XP už vlastně neexistují. Jak to bude dál?

Internet i pro Kubánce

Poté, co se na Kubě umožnilo tamním obyvatelům nakupovat mobilní telefony i počítače, přichází další prolomení "telekomunikační tmy": Kubánci by si zanedlouho mohli užít i internetové připojení. Mezi prvními na to upozornil server WikiLeaks.org. Jak to nakonec bude se svobodou a cenzurou takového internetu, se ale teď můžeme jen dohadovat.

Kubánské úřady za nedostupnost internetového připojení pro nové počítače obyvatel obviňují Spojené státy, které na tento karibský stát ovládaný komunisty uvalily obchodní embargo a neumožňují mu připojit se přes své podmořské optické kabely. Kuba doposud využívá ne moc spolehlivá satelitní připojení, která se vyznačují hlavně velkou latencí.

V minulých dnech se objevily dokumenty ukazující na podepsanou tajnou smlouvu mezi Kubou a Venezuelou, jejíž předmětem je právě položení nového optického kabelu, kterým Kuba americké embargo obejde. Stavba podmořského spoje, díky němuž se připojí i Jamajka, Haiti a Trinidad, má být dokončena do roku 2010.

Nová infrastruktura má hlavně pomoci při vytváření nového vztahu „strategické hodnoty“ mezi Kubou a Venezuelou.

Evropská komise vyšetří Intel

Společnost Intel dostala od Evropské komise ke 40. výročí své existence dárek v podobě nového vyšetřování kvůli možnému porušování pravidel hospodářské soutěže Evropské unie. Evropská komise obviňuje Intel z toho, že nehrál fér, když výrobcům počítačů nabízel velké slevy, budou-li vyrábět počítače jen s jeho procesory. Evropská komise dále upozorňuje na to, že Intel měl doslova uplácet výrobce, aby pozdrželi výrobu počítačů s procesory konkurenční společnosti AMD. Z Intelu už zazněly hlasy, které varují, že pokud takové slevy nebudou možné, ztratí na tom jen zákazníci, jelikož ceny počítačů tak budou vyšší.

Hudba z p2p sítí je nakažená virem

Ne že bychom chtěli využít zbraní protipirátských organizací k poučování a zastrašování lidí, ale tentokrát je tato „hurázpráva“ pravdivá. Objevil se totiž nový typ viru, který se schovává v hudebních souborech s příponou mp3.

Nejde však o mp3 formát hudebních souborů, ale o zásobník ASF, který kromě zvukové stopy WMA obsahuje i přidaný obsah. Využívá se i pro streamování hudby a videa, může ale obsahovat i obrázek a vnořený hypertextový odkaz na webové stránky. Právě toho nový škodlivý software využívá.

Pokud si stáhnete z p2p sítě nakaženou skladbu, po chvilce se otevře Internet Explorer a nahraje se webová stránka, která vás vyzve ke stažení „vhodného kodeku“ pro správné přehrání skladby. Místo kodeku si tím však nainstalujete zákeřného trojského koně, který dále nainstaluje proxy aplikaci, díky níž útočníci mohou řídit datový provoz na napadeném PC. Vir pak dále hledá na pevném disku další mp3 a mp2 zvukové soubory, převádí je na WMA (Windows Media Audio), obaluje do ASF kontejneru a přidává odkazy na nakažené webové stránky. Přípona mp3 přitom zůstává zachována.

Odborníci na bezpečnost nabádají uživatele, aby byli obezřetní nejen na p2p sítích, ale i při přehrávání hudebních a video streamů na webu.

Nezáplatované Windows se nakazí do 5 minut

Výzkumní pracovníci z ISC (Internet Storm Center/SANS) odhadují, že hackerům trvá něco kolem pěti minut, než dokáží automatickými nástroji vypátrat a kompromitovat systém Windows, který není ošetřen bezpečnostními záplatami.

Trošku optimističtější jsou však závěry německého projektu German Honeypot Project, při kterém se k internetu připojují zranitelné (nezáplatované) Windows „ke sběru malwaru“. Podle výsledků trvá v průměru až 16 hodin, než se systém nějakým škodlivým softwarem nakazí. „Ale i tento čas je krátký. Musíte prostě na svůj systém aplikovat dostupné záplaty, než se připojíte,“ píše Thorsten Holz, doktorand z Mannheimské univerzity a spoluzakladatel projektu.

U spousty lidí se tedy opomíjení aktualizací od Microsoftu vůbec nemusí vyplatit ani tehdy, pokud se člověk na webu chová obezřetně. Pokud patříte mezi ty uživatele, kteří si myslí, že jim aktualizace nic nepřinesou, podle výsledků obou projektů byste situaci měli přehodnotit.

Evropská komise chce regulovat ceny SMS i datových služeb

Mluví se o tom už dlouho, ale až nyní dostává plánová regulace cen textových zpráv a datových služeb ze strany Evropské komise konkrétní obrysy. Podle předsedy Komise Josého Barrosa a eurokomisařky Viviane Redingové jsou dosavadní ceny v rámci roamingu  přespříliš předražené a musí dojít k jejich úpravě, „aby občané EU nebyli ze strany operátorů oškubáváni.“

Česká protipirátská unie jásá nad zmařeným pokusem o nahrávku v kině

V minulých dnech Česká protipirátská unie pustila do éteru zprávu o pokusu neznámé dívky natočit v Palace Cinemas ve Slovanském domě v Praze na kameru snímek Juraje Jakubiska Bathory. K incidentu mělo dojít  12. července. Na mladou dívku s kamerou upozornili zaměstnance kina někteří diváci. Dříve, než stihla ochranka dívku zadržet, ta z kina utekla. „Je příjemné vědět, že přes všudypřítomnou lhostejnost se najdou lidé, kteří vnímají film, a především český film, jako hodnotu a jsou ochotni zasáhnout na jeho ochranu,“ řekla ředitelka České protipirátské unie.

21. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...