Úvod > Články > Poplatky za prázdná CD a DVD se nesníží

Poplatky za prázdná CD a DVD se nesníží

Ministerstvo kultury České republiky odmítlo snížit autorské poplatky, které se odvádějí při nákupu prázdných CD a DVD. Na druhou stranu zaplatíme méně za flash a externí pevné disky.

O připravované ministerské vyhlášce informovala 19. července ve svých Televizních novinách televize Nova.

Presumpce viny

Autorské poplatky se odvádějí různým autorským svazům (fungujících na principu občanských sdružení) jako náhrada za případné škody spojené s pirátstvím. Fakticky tak v této oblasti platí presumpce viny: všichni odvádíme jakési pokuty, aniž jsme se ještě něčeho vůbec dopustili.

Tohle se nelíbí mnoha lidem, kteří „preventivní pokuty“ ztotožňují s preventivním odnětím svobody: jako kdybychom si každý chodili na pár dní sednout do vězení jen kvůli tomu, že existuje možnost, že někoho zavraždíme nebo spácháme jiný závažný trestný čin. Nezáleží totiž, zda si na prázdná CD a DVD nahráváte své fotky či domácí videa nebo zda si zálohujete své dokumenty ― při jejich koupi musíte poplatky zaplatit, jako kdybyste si disky kupovali pro kopírování autorsky chráněných děl.

„Základní problém téhle vyhlášky je v tom, že ona předpokládá, že každý zákazník, který si jde koupit paměťové médium, je zákazník, který na to bude ukládat nelegální obsah. Tudíž je pirát a musí dopředu zaplatit autorské poplatky,“ řekl pro televizi Nova ředitel marketingu prodejní firmy Jan Samko.

Například Ochranný svaz autorský (OSA) vybral za rok 2007 celkem 705,3 miliony korun. Jen na poplatcích z prázdných médií a zařízení (více níže) měly autorské svazy loni vybrat kolem 100 milionů korun.

Kolik platíme dnes?

Stojí určitě za to podívat se, kolik vlastně na autorských poplatcích odvádíme dnes. Poplatky se týkají nejen CD a DVD nosičů (optických disků), ale i zabudovaných pevných disků, externích disků, paměťových karet nebo tiskáren.

Sbírka zákonů obsahuje vyhlášku 488/2006 ze dne 16. října 2006, která stanovuje typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin, typy prázdných (nenahraných) nosičů a odpovídající výše odměn (autorské poplatky), které s nimi souvisí. Nejprve k tolik diskutovaným optickým nosičům. Podle § 5 zmíněné vyhlášky platí pro optická média tato pravidla zpoplatnění:

a) CD všech formátů bez možnosti přepisování 0,40 Kč (0,48 Kč),
b) CD všech formátů s možností přepisování 2 Kč (2,38 Kč),
c) DVD všech formátů bez možnosti přepisování 1 Kč (1,19 Kč),
d) DVD všech formátů s možností přepisování 5 Kč (5,95 Kč),
e) minidisku 4 Kč (4,76 Kč).

V závorce jsou doplněny poplatky s DPH. Odpovídající cenu nosičů v balení si určitě dokážete dopočíst sami. Nejvíce jsou zatížena přepisovatelná DVD, jejichž cena se obyčejně pohybuje kolem 120 Kč za 5 kusů v balení. V takovém případě autorská odměna činí cca 30 Kč ― základní cena naroste o čtvrtinu na 150 Kč.

Flash disk 32 GB
Autorský poplatek při nákupu nejnovějších modelů flash disků vás přijde na 457 Kč.

Paušální autorské poplatky se neodvádějí jen za optické disky, ale třeba i za tiskárny a kopírky. Jejich výše se odvíjí od konečné ceny přístroje ― nejvíce zaplatí podnikatelé, kteří k provozu firem používají větší stroje.

U dražších kopírovacích strojů se totiž autorský poplatek může vyšplhat i na 13 500 bez DPH (16 065 Kč s DPH) za kus. Inkoustové tiskárny pro malé firmy a domácnosti jsou  na druhou stranu obyčejně zatíženy poplatky v řádech sta korun (maximálně 1 071 Kč s DPH), za jiné než inkoustové tiskárny ale na poplatcích zaplatíme až 8 032,50 Kč s daní.

Dvojité účtování

Poplatky za tiskárny/kopírky sice nepatří mezi veřejností k těm nejvíce kritizovaným, ale právě s nimi spjaté dvojité zpoplatnění (jak z přístroje, tak i ze zkopírovaných dokumentů) bylo a je trnem v oku ministru Martinu Římanovi. Ten už na počátku letošního roku avizoval, že se bude snažit o naprosté zrušení poplatků za kopírování tiskovin. Upozorňoval hlavně na nesmyslní odvádění poplatků při kopírování vlastního díla, vlastnoručně vytvořených dokumentů. Podle ministerstva průmyslu by bylo vhodné, aby se poplatky za kopírování ― když ne zrušily ― alespoň výrazně snížily. Navrhovaný poplatek měl činit deset haléřů za zpoplatněnou kopii bez ohledu na to, zda jde o barevný, či černobílý tisk. Ministr Říman stejně tak hovořil i o snížení počtu stran, ze kterého se poplatky odvádějí. Nelíbily se mu ani poplatky při nákupu tiskáren a kopírek.

Plánované snížení autorský odměn se nemělo však týkat jen těchto přístrojů. „Chceme navrhnout snížení poplatků u všech kategorií na minimální hranici, která bude respektovat příslušnou směrnici EU,“ řekl tehdy mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský. Martinu Římanovi šlo i o to, že paušální honoráře z disků a zařízení nejsou moderní a neodpovídají technologickému vývoji. A poplatky se měly odvádět jen tam, kde jde skutečně o autorské práva a ne o profit.

Flash disky se nám prodražují

Ministr Říman se dopustil boty, když v souvislosti s plánovaným návrhem na snížení autorských poplatků řekl, že nová vyhláška je potřeba i proto, „že dnes se neplatí poplatky z flashek“. Z flash disků se právě vzhledem ke stále rostoucím kapacitám disků platí až neúměrně moc.

Flash paměti (a další paměťová média užívaná třeba ve fotoaparátech a kamerách) zpoplatňuje 2. odstavec § 5 vyhlášky.

2) Z nezabudovatelného paměťového média a z paměťového média zabudovaného nebo zabudovatelného do přístroje, pokud toto médium není zpoplatněno v rámci zpoplatnění přístroje podle § 6, se platí odměna 6 Kč za každých započatých 512 MB kapacity.

Na první pohled se to nemusí zdát mnoho, ale u moderních flash disků s velkou kapacitou tvoří výsledný autorský poplatek další navýšení až o 30 % (samozřejmě záleží na počáteční ceně flash disku, a ty se v různých obchodech liší).

Například u dnes již běžných a velice populárních flash pamětí (USB klíčenek) s kapacitou 8 GB zaplatíme autorský poplatek ve výši cca 114 Kč s DPH. Cena samotné paměti se pohybuje kolem 450 Kč ― výsledná cena i s „pokutou“ tak vzroste o více než 25 % na 564 Kč. Poplatek je až směšně vysoký o moderních flash disků s kapacitou 32 GB ― jak si možná dopočtete sami, jeho výše činí 457 Kč s daní.

Co se změní?

Přesné znění nové vyhlášky neznáme. Podle zpráv televize Nova se nepodařilo snížit poplatky za CD a DVD na plánovaných 12 haléřů, resp. 54 haléřů, ale podstatně klesnou právě za flash a externí disky. Jak TV Nova uvedla, namísto 192 Kč (228,50 Kč s DPH), které nyní odvádíme za 16GB flash disk, bychom měli zaplatit jen 24 Kč (29 Kč s DPH). Na 1 GB paměti tak autorský poplatek činí 1,50 Kč bez DPH. Za zmíněný flash disk s kapacitou 32 GB už tedy nezaplatíme 457 Kč, ale  57 Kč ― o celých 400 Kč méně. Dále je známo snížení poplatků za externí pevné disky. U disků s kapacitou 500 GB nebudeme platit 125 Kč (149 Kč s daní), ale 50 Kč (59,50 Kč).

Sice se o nich nemluvilo, ale doufejme, že nová vyhláška bude pamatovat i na optické disky pro materiál ve vysokém rozlišení (Blu-Ray, HD DVD) ― současná platná vyhláška poplatky za tyto optické disky s velkou paměťovou kapacitou nijak nespecifikuje. Na trhu tak docházelo k zvláštní situaci, kdy některé obchody za ně neúčtovaly nic, jiné je zpoplatňovaly jako CD či DVD ― k tomu existovaly snahy je zatížit poplatky podle 2. odstavce, tedy 6 Kč (7,14 Kč) za každých 512 MB. U dvojvrstvých Blu-Ray disků s kapacitou 50 GB by poplatek pak mohl činit i závratných 714 Kč. Nicméně i přes chybějící legislativní úpravu se za tyto disky většinou v obchodech vybírají poplatky v řádech korun.

Ministerstvo kultury chce novou vyhlášku schválit do konce října. V platnost by měla vejít příští rok.

23. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...