Úvod > Články > Windows Seven vyjdou opravdu zanedlouho

Windows Seven vyjdou opravdu zanedlouho

A další novinky nedávných dní: Gmail.com ještě bezpečnější ― Hacker chtěl z České pojišťovny ukrást 271 milionů ― Čína se stala internetovou velmocí ― a více...

Windows Seven vyjdou opravdu zanedlouho

Připravovaná nová verze Windows, jíž se říká Windows Seven (či jen číslem Windows 7), začíná dostávat jisté rysy. Alespoň co se plánovaného vydání týká.

Viceprezident Microsoftu Bill Veghte totiž opět zopakoval, že nová generace Windows se dočká uvedení na trh už opravdu v lednu 2010, tedy za rok a půl. „Velice dobře se nám daří držet plánované tempo vývoje,“ řekl.

Potvrzuje tím svá dřívější slova z otevřeného dopisu zákazníkům. „Windows 7 plánujeme uvést přibližně tři roky od data, kdy byl široce uveden na trh systém Windows Vista, tedy od ledna 2007.“

Pokud jde o samotný systém Windows Seven a jeho vlastnosti, obecně se o něm moc neví. To, co už víme a co tušíme, a proč Microsoft je ohledně něj na slovo skoupý, si můžete přečíst v článku: Windows Seven přicházejí. Co o nich víme?

Z tohoto článku si připomeňme jen to, že Seven se nebudou od Vist lišit ani do takové míry, jak se Visty liší od XP. Důvodem je kompatibilita se softwarem a hardwarem. To potvrdil i Bill Veghte.

„Vyjádřili jste [zákazníci, pozn. red.] také přání nemuset se u příští verze systému Windows potýkat se změnami kompatibility, jaké nastaly v počátcích zavádění systému Windows Vista. Proto je naší strategií u systému Windows 7 použít tutéž architekturu jako v systému Windows Vista, a zajistit tak přímočarý proces migrace na verzi Windows 7.“

Vylepšená podpora programů z Windows pod Linuxem

Na svět se dostala nová vývojová verze Wine, tentokráte s číslem 1.1.2. Díky tomuto softwaru je možné spouštět řadu aplikací určených výhradě pro Windows nejen pod linuxovými systémy, ale i pod FreeBSD, PC-BSD a operačním systémem Solaris.

Vývojáři opravili na šedesát různých chyb; vylepšili podporu MSXML, opraveno bylo selhání při instalaci Adobe/Macromedia Studio MX, vyřešeny byly chyby související s populárním e-mailovým klientem The Bat!, zvukem ve hře Live For Speed,  funguje už i Microsoft Virtual Earth 3D, opravena byla chyba selhání instalace MS Office 2003 (ve Wine 1.1.1) a spousta dalších věcí.

Chcete-li si Wine aktualizovat nebo nainstalovat, zkontrolujte repozitáře vašeho operačního systému nebo si je stáhněte přímo ze stránek projektu: dostupné jsou buď zdrojové soubory, nebo binární balíčky pro váš systém.

Gmail.com ještě bezpečnější

Společnost Google pokračuje ve zvyšování zabezpečení e-mailových schránek uživatelů služby Gmail. Není to tak dlouho, co do rozhraní schránky byla přidána funkce sledování aktivity z IP adres (Gmail ukazuje, kdo se z jaké IP adresy eventuálně připojil na váš účet a kdy byl někdo z uvedené IP adresy ve vaší schránce přihlášen naposledy).

Nyní Google konečně přidal šifrování protokolu HTTP pomocí SSL ― funkce „Vždy použít protokol HTTPS“ zaručuje, že nikdo nemůže odposlouchávat vaši komunikaci se serverem. Chcete-li tuto funkci využívat, ve schránce na Gmail.com klikněte na Nastavení a na kartě Obecné je zcela dole to, co hledáte.

Hacker chtěl z České pojišťovny ukrást 271 milionů

Server Týden.cz přinesl informaci o tom, že koncem loňského roku se neznámý pachatel pokusil z České pojišťovny ukrást 271 milionů korun. Peníze se snažil převést na několik různých kont u Raffeisenbank.

Na jeden účet u této banky směřovalo celkem 66 milionů korun a zbývajících 205 milionů mělo odejít na dalších pět kont. Díky částce více než čtvrt miliardy korun se jedná o největší známý případ počítačové kriminality v České republice.

Jak Týden informuje, podle vyšetřujícího komisaře Libora Čecha nebyl útok veden zvenku, ale naopak zevnitř firmy. Muselo tak jít o zaměstnance nebo spolupracovníka České pojišťovny.

„Zmíněný pokus hackerů o útok na účty Česká pojišťovna díky svým bezpečnostním systémům a opatřením odhalila a nedošlo k žádnému ohrožení plateb vůči klientům a zaměstnancům," uvedla pro Týden Dagmar Koutská z oddělení firemní komunikace České pojišťovny.

Čína se stala internetovou velmocí

Jestliže se ptáte, který stát na světě má nejvíce lidí připojených k internetu, pak vězte, že Čína. Čínské informační centrum pro internetovou síť (CNNIC) totiž vydalo zprávu, podle které Čína díky 253 milionům připojeným Číňanům poprvé sesadila z pomyslného prvního místa Spojené státy americké, kde se na internet podle odhadů připojují 223 miliony lidí.

Na tomto místě se sluší ještě srovnat procentuální penetraci internetu: v Číně podle odhadů z roku 2007 žije celkem 1,32 miliardy lidí, takže penetrace internetu činí zhruba 19 %. Naproti tomu Spojené státy mají 303 miliony obyvatel s výši penetrace je 74 %.

Podle zprávy CNNIC celkem 85 % čínských surfařů používá širokopásmové připojení. Zajímavý je i bouřlivý rozvoj v této oblasti, protože oproti loňskému roku počet uživatelů internetu v Číně vzrostl o 56 %.

Windows Home Server konečně opraven

Zní to až neuvěřitelně. Na konci minulého roku (sic!) se vyrojily nářky uživatelů domácích serverů od Microsoftu, že se jim záhadně poškozují uložené soubory. Ať už šlo o videa, fotky či jiné dokumenty, po zálohování/nasdílení na domácím serveru byly soubory po nějaké době nenávratně zničeny. Microsoft v té době radil, aby uložený obsah na Windows Home Severu uživatelé nijak neupravovali, že brzy vydá opravu problému. 

Ta však ani po několika měsících útrap uživatelů nepřišla. Microsoft nakonec zjistil, že závažné problémy se skrývají v samotném souborovém systému a že lidé by vůbec data na domácí server neměli umisťovat, pokud nemají náležité zálohy umístěné jinde.

Teď se už uživatelé konečně dočkali. Ze stránek Microsoftu si mohou stáhnout Power Pack 1, který chyby opravuje, a konečně si tak můžpi oddechnout. Dostupná je zatím jen anglická verze.

Servery Litvy znovu napadeny. Útočilo se i na Gruzii

Možná si vzpomínáte na jeden článek z počátku července, který byl věnován výhrůžkám ruských hackerů pobaltským státům a Ukrajině. Ještě před vydáním článku jsme jej museli aktualizovat, protože hackeři své výhrůžky splnili a napadli vládní webové servery Litvy. (Více ve zmiňovaném článku Ruští hackeři útočí a hrozí dalším státům.)

Nyní se útoky opakovaly a útočníci si tentokráte na mušku podle některých zprvá vzali i servery v Gruzii, kde měli napadnout stránky prezidenta.

28. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...