Úvod > Články > Bezdrátové HD video hned tak nebude

Bezdrátové HD video hned tak nebude

Závody o přípravu co nejlepší technologie, která by nás konečně měla zbavit nejrůznějších videokabelů, zažily další výstřel – konsorcium firem, do kterých patří také Sony a Samsung, ohlásilo spolupráci a podporu technologie pro bezdrátový přenos videozáznamu v HD rozlišení mezi televizí a set-up boxem.

Konsorcium, kam dále patří Motorola, Hitachi a Sharp, bude společně vyvíjet a standardizovat techologii Wireless Home Digital Interface (WHDI), kterou původně vyvinula izraelská společnost Amimon.

Tato firma sice už prodává chipy, většímu nasazení ale brání neexistující standard, takže až dosud není jisté, že systém bude v případě periférií různých firem fungovat. I tak by se ale první televizní přijímače s čipem firmy Amimon měly na trhu objevit počátkem příštího roku. Za novinku si připlatíme o 100 dolarů víc. Dvojici adaptérů si můžeme již dnes koupit od splečnost iBelkin, zaplatíme však 1 000 dolarů. Motorola slibuje set-up box, Sony zase malou televizi.

Technologie využívá 5GHz frekvenci, kterou používají i některé periférie WiFi. Trik je ve schopnosti uniknout z pasti komprese signálu. WHDI to dělá rozdělením videosignálu na část, která je pro diváka skutečně důležitá, od části, které si lidské oko nevšimne, jako třeba barevné variace na určitém místě. Důležitější části pak dostávají při přenosu prioritu. Díky tomu je možný přenos na větší vzdálenost, byť s klesající kvalitou obrazu.

Bezdrátový streaming HD videa je poměrně náročný. Současná technologie WiFi to sice zvládne, ale většinou vyžaduje kompresování signálu, což zhoršuje kvalitu, navíc nutnost program nejdříve kompresovat a potom dekompresovat vede ke zpoždění.

Proto se objevila snaha využít rychlejší technologie. Jednou z nich je technologie WirelessHD, kterou připravuje kalifornská firma SiBEAM. Tato technologie využívá volnou část spektra (60 Ghz). Nízký dosah (maximálně jedna místnost) zatím nedovoluje praktické použití.

Sony je čiperně součástí jak nového konzorcia, tak i podílníkem firmy SiBEAM, takže má palec v obou hrncích. Samsung naopak považuje tuto technologii za lepší a WHDI za pouhý dočasný jev, který bude využíván do doby, než se podaří pořádně vyvinout technologii WirelessHD.

V boji je ještě technologie UWB, o které se dlouhé roky mluvilo jako o tom pravém řešení. Problémem je opět malý dosah, ještě letos by se měla objevit bezdrátové UWB spojení, která slibuje firma Monster Cable Products.

21. 8. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...