Úvod > Články > RPG hry na základních školách v rámci výuky?

RPG hry na základních školách v rámci výuky?

To, že se ve školách používají počítačové hry k výuce, dnes již nikoho neohromí. Ohromit může leda tak nesmírně široká nabídka her v kategoriích od nejmladších až po ty zkušenější. Překvapit však také může, pokud se počítačové hry – přesněji RPG (Role playing game) probojují do role, která jim dosud byla tabu – v tomto případě do výuky etiky.

Přitom jako by se zrovna RPG svojí variabilitou konců a závěrů k podobným účelům nabízely. „A není náhodou, že si toho všimli právě v jičínském regionu,“ řekl by otec Šebek z filmových Pelíšků. Přibližně před rokem na půdě Akademie J. A. Komenského začal vznikat projekt Rubikon, který nabízí učiteli určovat obsah výuky tradičních předmětů s řešením etických problémů a konkrétních životních situací. To vše v prostředí pro žáky velmi atraktivním a známém - v prostředí virtuální reality.

Doktor Pavel Vacek, který pracuje jako vedoucí Katedry pedagogiky a psychologie Univerzity Hradec Králové, projekt pochválil slovy: “Projekt především vychází vstříc potřebě a zálibě dětí pracovat s počítačem. Dále nemoralizuje, ale staví před žáky úkoly problémově, dává jim příležitost hledat alternativní řešení, je flexibilní s možností výstupu z programu do „reality“ třídy, školy, ale i obce apod. Jeho další velkou předností je, že bude vytvářen za účasti řady základních škol, které se s velkým zájmem do projektu přihlásily jako partneři. Tím bude vlastně docházet k průběžné korekci vytvářených programů, neboť jejich funkčnost bude neustále ověřována. Garancí serióznosti projektu je i partnerství Etického fóra ČR.“

Projekt Rubikon nenašel své obdivovatele pouze v oblasti školství – podpořila jej Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje, protože vidí v Rubikonu prostředek, jak podpořit svůj vlastní Etický kodex. Podle slov zástupců komory dnešní generace mladých lidí, kteří se později stanou živnostníky a manažery, by měla stavět na hodnotách, jako jsou kvalitní vzdělání, etický rozměr podnikání, poctivost, sounáležitost s regionem apod.

Samozřejmě jako jiné ICT projekty i tento stírá rozdíly mezi zdravými a handicapovanými dětmi, což pozitivně kvitují speciální pedagogové.

Dnes Rubikon běží na osmi základních školách v Královéhradeckém kraji. Ze strany škol, ale i institucí existuje poptávka po programu, který by mladé lidi připravil i na komplikovanější situace, než je sčítání a odčítání, který by dokázal pomoci při hledání odpovědí na komplikovanější otázky. Proč? Na podobnou otázku se pokusil odpovědět již zmiňovaný Dr. Pavel Vacek: „…panuje všeobecné shoda, že by se „něco“ s výchovou charakteru žáků mělo dělat… Pokud se totiž výjimečně morální (etická) témata do programu výuky dostanou, pak mají většinou podobu nepřitažlivého moralizování a lamentování, které žáky spíše odrazují… Projekt Rubikon vychází vstříc potřebě i zálibě dětí pracovat s počítačem, nemoralizuje…“ 

Tvůrci Rubikonu by se samozřejmě nechtěli zastavit na několika základních školách a snaží se nabídnout celý projekt do celé republiky. S tím souvisí, jako již dnes obvykle, žádost o peníze z fondů Evropské unie. Jasné doporučení místopředsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Michaely Šojdrové dává naději, že se s Rubikonem ještě setkáme. 

28. 8. 2008

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...